Site İçi Arama

analiz-ve-raporlar

ChatGPT ve Günümüz Yapay Zekâları Ne Kadar Akıllı?

Google’un da yapay zekâsı var, adı Bart. AlphaZero da Google'un galiba. Bir de Siri var, o nedir? Hani şu cep telefonlarında mekanik sesli her şeyi sorduğumuz? O sadece bir asistan, ara yüz, arama motoru. Apple Siri’ye de yapay zekâ desteği dahil edecekmiş, büyük ihtimal çoktan yapmıştır.

ChatGPT kimin yapay zekâsı?

OpenAI! Kim bunlar? Elon Musk ve Sam Altman kurmuş bu firmayı, ama bir sürü de bağışçısı var. Büyük ihtimal ortakları da oldukça çoktur.

Peki Google değil mi bu konularda en gelişmiş teknoloji?

Google’un da yapay zekâsı var, adı Bart. AlphaZero da Google'un galiba.

Bir de Siri var, o nedir? Hani şu cep telefonlarında mekanik sesli her şeyi sorduğumuz?

O sadece bir asistan, ara yüz, arama motoru. Apple Siri’ye de yapay zekâ desteği dahil edecekmiş, büyük ihtimal çoktan yapmıştır.

Zaten hemen her ürününe artık yapay zekâ desteği vereceği söyleniyor, ama Apple’a ait adı bilinen ünlü bir yapay zekâ henüz yok!

Samsung yapay zekâ konusunda biraz geç kalmış, hatta daha düne kadar ürünlerinde yapay zekâ kullanmayı da hiç düşünmemiş, ama teknolojinin gereği olarak artık bu konuya yatırım yapmayı planlıyorlarmış.

Peki Asimo var, o kimin?

Asimo aslında insansı bir robot, Honda Motors tasarlamış. Adı “Advanced Step in Innovative MObility” den geliyormuş. Bu sözlerin baş harfleri. Şimdilik bir takım insansı hareketler yapabiliyor, ama pek akıllı sayılmaz.

Bir de Ai-Da var, dünyanın ilk robot sanatçısı. Lucy Steal ve Aidan Meller tarafından tasarlanmış ve Engineered Arts tarafından 2019’da yaratılmış. Oxford Üniversitesi Machine Learning (ML), yani Türkçe adıyla “Makina Öğrenmesi” bölümü doktora öğrencileri tarafından oluşturulan yapay zekâ algoritmalarını kullanarak resimler çiziyor.

Dünyadaki kimi üniversitelerde ne garip bölümler var değil mi?

Sonra bir de Sophia var, şu ünlü Suudi Arabistan vatandaşı olan ve ülkemizi de bir aralar ziyaret eden güzel Antik Mısır kraliçesi Nefertiti görünümlü insansı robot. Hong Kong merkezli Hanson Robotics tarafından tasarlanmış.

Suudi Arabistan’ı da anlamak mümkün değil gerçekten, bir robota nasıl vatandaşlık verebilirsin ki? Büyük ihtimal şu bizim ülkemizdeki konsolosluklarında o cinayet emrini veren prensin işidir.

Tabii Sophia insansı mimikleri ve esprileri ile çok sempati toplasa da, tam olarak internet bağlantısı olan bir yapay zekalı robot değil, daha çok sohbetlerinde insansı tepkiler vermesi ile ünlenen kendine has bir yazılımı var.

Bir de Ameca’dan bahsetmem gerekli sanırım. Birleşik Krallıkta Engineered Arts tarafından geliştirilen bu insansı robot mesela bugüne kadar geliştirilmiş en iyi insansı mimikleri veren robot olarak biliniyor.

Ayrıca GPT3 ve GPT4 yapay zekâları ile entegre edilerek çok iyi de dil öğrenme özelliğine sahipmiş.

Şimdiden İngilizce dışında, Japonca, Almanca, Fransızca ve Çince duygusal hikayeleri çok iyi taklit edilmiş insansı mimiklerle anlatabiliyormuş.

Tabii insansı görünümlü ya da değil, birçok robot yapıldı son zamanlarda, hemen hepsi çeşitli yeteneklere sahipler, ancak her robotun yapay zekaya sahip olduğunu söylemek doğru olmaz.

Yapay zekâ başka bir şey, bilgisayar programı ise çok daha farklı. Birinde kendi kendine öğrenebilme yetisi var, diğeri ise programlandığı şekilde tepkiler veren basit bir robot aslında.

Kimi robotlardaki yapay zekalar da oldukça sınırlı konulara yönelmiş olabiliyorlar.

Mesela Boston Dynamics üretimi robot köpek Spot üzerine de çeşitli yapay zekalar entegre edilmiş, bu şekilde bu robot köpek her türlü akrobatik hareketi yapabilirken, yine ChatGPT yapay zekâsı ile konuşmayı da öğrenebilmiş görünüyor.

Yani bu üretilen robotların sahip oldukları yapay zekaların her seferinde bir bilinç ortaya koyabilecek bir zekâ olduğunu da iddia edemeyiz.

Hatta tüm zamanların satranç ustalarını artık yenebilen ünlü satranç yapay zekâsı AlphaZero, ya da tüm zamanların oyunları üzerine yüklenmiş olan satranç robotu Stockfish için bile bunlar ne kadar akıllı yazılımlar olurlarsa olsunlar bir bilinci var diyemeyiz.

Bu arada AlphaZero sadece bir satranç yapay zekâsı değil, boş zamanlarında yaptığı bir sürü sanat eseri de var.

Ama "bilinç" başka bir şey.

Muhakeme yetisi, ya da sıfırdan bir şeyler üretebilmek üzerine şimdilik çok sınırlı konular yapay zekaların kontrolüne veriliyor.

Evet, bu sınırlı konularda yapay zekalar şimdiden bir insandan çok daha hızlı düşünerek, çok daha fazla seçeneğe bakarak, bir insanın yapamayacağı şeyleri yapabilme kapasitesine sahipler.

Ancak henüz birçoğu insansı hareketleri taklit etmenin ötesinde değiller.

Kim bilir, belki bir gün aralarından birkaç tanesi kendisini geliştirerek bir bilinç sahibi de olabilirler, ama şimdilik insanlar gerçekten oldukça temkinli şekilde makina öğrenmesi üzerine çalışıyorlar.

Yine de, dünkü yazımda da yazmıştım, bir gün bir insan çıkar ve öyle bir yapay zeka geliştirir ki, günümüz sistemleri onca hacker saldırılarına hazırlıklı da olsalar, bir sürü güvenlik barajı da olsa bir çok sistemde, o yapay zeka tüm güvenlik barajlarını aşarak sisteme bağlı diğer yapay zekaları da kötü emellerine alet edebilir.

Yine de bu dediğim o kadar kolay değil tabii ki.

Birini manipüle etmek biz insanların dünyasında ne kadar zorsa, yarınki yapay zekâ dünyasında da bir yapay zekanın bir başka yapay zekayı manipüle ederek kendi emelleri doğrultusunda bir şeyler yaptırması o kadar kolay olmayacaktır.

En azından ben böyle düşünüyorum, böyle düşünmek istiyorum.

Ancak yapay zekalar arasında bir din geliştirebilen biri çıkarsa, bakın orasını bilemiyorum.

İşte o zaman inançları uğruna yapamayacağı şey olmayan bir sürü yapay zekâ ile uğraşmak zorunda kalabiliriz.

Aklınıza mukayyet kalın.

Moskova’dan herkese sevgi ve saygılarımla

Araştırmacı Yazar Deniz BURSALIOĞLU
Araştırmacı Yazar Deniz BURSALIOĞLU
Tüm Makaleler

  • 14.06.2023
  • Süre : 4 dk
  • 1276 kez okundu

Google Ads