Site İçi Arama

analiz-ve-raporlar

Sesimizi duyan var mı? 17 Ekim ‘Dünya Astsubaylar Günü’ Kutlu Olsun. Cumhuriyet tarihinin en büyük astsubay çalıştayı hayırlı olsun

Astsubaylar için TEMAD seslerini duyurabilmeleri için önemli bir platform işlevi görmektedir. TEMAD'ın çabaları ile astsubayların 1’inci Dereceye yükselebilmelerine (1992) ve 1’inci Derecenin Dördüncü Kademesine ilerleyebilmelerine (2012) imkân tanıyan kanun yürürlüğe girmiştir.

Daha önceki yazılarımda da “astsubay” sınıfının geçmişten günümüze tarihsel süreci hakkında sizlere bilgi vermiştim. Cumhuriyetin ilanından sonra bu günkü anlamda Astsubaylık 1951 yılında 5802 sayılı ile çıkarılan kanunla ordumuzda görev yapan bir sınıf haline gelmiştir. Kanunla ordunun orta kademe yönetici ihtiyacını karşılamak amacıyla “astsubay” sınıfı oluşturulurken amaç bedbin bir zümre yaratmamaktı ancak yıllar içerisinde “astsubay” kanununda yapılan değişiklikler ile bedbin bir zümre yaratılmasına sebep oldu. Bu kanunu incelediğimizde statü geçişinde herhangi bir kontenjan sınırı konulmadığı ve ekonomik sıkıntı içerisinde bulunan ülkemizin o yıllarda dahi tam maaş ile emekli olunması yönünde kanun çıkarttığı bilinmektedir. 

Özetle; yeni silah ve araçlarla teçhiz edilmiş ve muhtelif sanayi kolları ile sıkı sıkıya ilgilenmiş olan modern ordularda, bu silahları kullanmak, usullerini erlere öğretmek maksadıyla, 19’uncu asırdan beri kıtadan yetişmiş onbaşı ve çavuşlarla subay sınıfı arasına teknik bilgilerle mücehhez yardımcı bir sınıf vücuda getirilmiş ve asrımızda bu sınıfa ciddi bir ehemmiyet ve kıymet atfedilmiştir.

“Sesimi Duyan Var mı?” cümlesi depremlerden sonraki kurtarma çalışmaları esnasında ekranlara sıklıkla yansıyan, bu nedenle hepimizin hafızalarına kazınan, her duyduğumuzda içimizde değişik duyguların alevlenmesine sebep olan bir çağrı, haykırma, sesleniş nidasıdır.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin emir ve komuta zincirinde yer alan asli ve en önemli unsuru ordunun omurgası olan astsubaylar da “Sesimizi duyan var mı?” diyerek, adeta bir şekilde seslerini duyurmak, dikkatleri üzerlerine, sorunlarına çekmek istiyorlar.

Gerçekten de en ücra yurt köşelerinde canları pahasına görev yapan astsubaylar, TSK’nın diğer asker mensupları gibi, aile fertleriyle birlikte bir yönüyle aynı kaderi paylaşarak Türkiye’miz için şerefli meslekleri uğruna neredeyse ömürlerini veriyorlar. Öte yandan bu şerefli camianın cefakâr ve fedakâr mensuplarının TSK’da görev yaparken, aynı zamanda geçmişten günümüze birikmiş, çözüm bekleyen çok ciddi sorunları olduğunu değerlendiriyorum.

TSK’nın profesyonel insan gücünün önemli bir kısmını oluşturan astsubayların askerlik mesleğinin can damarını oluşturduklarını biliyoruz. Bu sadece bizde değil, hemen hemen tüm ordularda böyledir. TSK sisteminin temelinde yer alan astsubaylar camiasında özlük hakları yönüyle çalışmalarının karşılığını tam manasıyla alamadıklarına dair bir algı mevcuttur. Aynı camiaya mensup olarak bir çok açıdan bu algının doğru olduğuna inandığımı ifade etmek isterim.

Bu arada Astsubay camiasının sesini tabii ki duyanlar var. Zira duyulmaması mümkün mü? Örneğin, dönemin Milli Savunma Bakanı (E) Org. Hulusi AKAR, TEMAD Temsilcileri ve Muvazzaf Astsubaylarla 22 Ocak 2019 tarihinde Etiler Orduevi’nde Öğle Yemeğinde bir araya gelmişti. Burada yaptığı konuşmasında “sadece emekli astsubaylarımızı hedef alan, onların özlük haklarını iyileştirmeyi amaçlayan bir çalışma içindeyiz. İnşallah bu konuyu da kısa süre içinde çözeceğiz” şeklinde konuşmak suretiyle, çözüm yönünde bir beklentinin oluşmasına neden olmuştur. Astsubaylar galiba şimdi çözüm geliyor diye umutlanmışlar, bekleyiş içerisine girmişlerdir. Öte yandan, AKAR, başkanlığını yaptığı Milli Savunma Çalıştayında, Milletvekili Murat BAKAN’ın astsubaylar ve uzman çavuşların özlük haklarına yönelik iyileştirme önergesine red cevabı vermiştir.

Bu arada, (E) Org. Yaşar GÜLER, Genelkurmay 2. Bakanı olarak görev yaptığında bir röportajında “Astsubayları haklı gördüğüm tek alan tazminat talepleri. Emekli olduklarında karşılaştıkları tablo. Tek haklı gözüktükleri alan o. Onun da muhatabı biz değiliz. Hükümet de biz de farkındayız aslında…” demişti. Hulusi Akar’dan sonra onun yerine Milli Savunma Bakanı olarak görevlendirilen Yaşar Güler, şimdi artık ‘muhatabımız’ oldu, Hükümetin, çözüm makamının önemli bir üyesi oldu.

Sözün özü sesimizi duyanlar var, ümit verenler var ancak yetkili mercilere, makamlara geçince, nedense gereğini yapmayan, belki de yapamayan eski askerler var. Her ikisi de eski Genelkurmay Başkanları. Her ikisi de bu konuları çok iyi bilen, personelin dertlerini, sorunlarını çokça dinleyen, asker oldukları dönemde çözüm arayışında olduklarını hissettiren şahsiyetlerdi. Ancak, siyasi makamlara oturunca, beklediğimiz çözümleri kendilerinden göremedik, göremiyoruz. Astsubay camiasını mutlu edecek bir gelişme yaşanmadı, yaşanması yönünde umutlarımız da pek kalmadı.

Astsubaylar İçin TEMAD, Seslerini Duyurma Platformudur

Geçmişte, 29 Aralık 1962 senesinde Türkiye Emekli Malul Müstafi Astsubaylar Yardımlaşma Cemiyetini (TEMAY) kurmuşlar ve örgütlü bir yapı kanalıyla hak arayışı içinde, seslerini duyurma gayretinde olmuşlardır. Bu arada, 1970 tarihli Askeri Personel Kanununda yapılan değişikliklere tepki olarak; 26-30 Mayıs 1970 tarihlerinde Malatya, Siirt, Erciş, Konya, Ankara, İskenderun, Kayseri, Hadımköy, Diyarbakır, Eskişehir, Gölcük ve en son İzmir’de aileler adalet, hak ve hukuk yürüyüşü yapmışlardır. Polislerin dönemin şartları içinde yürüyüşe katılan astsubay ailelerinin fertlerine karşı göstermiş olduğu aşırı tepkiye karşılık olarak, TSK mensubu oldukları için kendileri yürüyüşe katılamayan sivil kıyafetli astsubaylardan bazıları doğal olarak kendi ailelerine destek olmak amacıyla kendilerini yürüyüşün içinde bulduklarından, bazı gerginliklerin ve istenmeyen hadiselerin yaşanmasına neden olmuşlardır.

Bu konuyla bağlantılı geçmişte yaşanan bir gelişme ise, 08-15 Ocak 1975 tarihlerinde Hv.K.K.lığı birliklerinde yapılan eylemler esnasında olmuştur. Havacı astsubayların eylemlerine TEMAY ve EMAS (Emekli Astsubaylar Derneği) öncülük etmiş, bazı Sivil Toplum Kuruluşları, Milletvekilleri, hatta General ve Amiraller, Subaylar da destek vermişlerdir. Bununla birlikte astsubaylar lehine herhangi bir iyileştirmeye imza atılması da söz konusu olamamıştır.

Bu arada 12 Eylül 1980 darbe yönetiminin aldığı kararın bir uzantısı olarak, TEMAY’ın faaliyetine (diğer derneklerle birlikte) son verilmiştir. Yaklaşık 4 yıllık bir aranın ardından 17 Ekim 1984 tarihinde Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD), TEMAY’ın yerine kurulmuştur.

Astsubayların özlük haklarının iyileştirmesi kapsamında önemli bir gelişme olarak, 14 Ocak 1992 tarihinde Astsubayların sorunlarının çözümü için TEMAD Genel Başkanı tarafından Astsubayların ve emeklilerinin isteklerini içeren raporlar, Meclis Başkanlığına, Başbakanlığa, Millî Savunma Bakanlığı ile diğer ilgili bakanlıklara ve Genelkurmay Başkanlığına iletilmiştir. Nitekim, TEMAD tarafından yapılan çalışmalar neticesinde astsubayların çözüm bekleyen sorunlarından bir kısmına yönelik olarak bazı iyileştirmeler, olumlu gelişmeler meydana gelmiştir.

1’inci Dereceye yükselebilmelerine (1992) ve 1’inci Derecenin Dördüncü Kademesine ilerleyebilmelerine (2012) imkân tanıyan kanun yürürlüğe girmiştir. Astsubayların tazminat taleplerine yönelik kanun teklifi hazırlanmış ancak “Tasarruf Tedbirleri” kapsamında çıkarılarak kadük kalmıştır.

17 Ekim 2024 Dünya Astsubaylar Günü Etkinlikleri

29 Eylül 2024 tarihinde Emekli Astsubayların hak ve onur yürüyüşü Niğde’de kahraman şehidimiz Ömer HALİSDEMİR’in kabri önünden başlamış 17 Ekim 2024 (Dünya Astsubaylar Günü) tarihinde Ankara’da Anıtkabir ziyaretine müteakip Ulus Atatürk Anıtı’nda basın açıklaması ile son bulacaktır.

17 Ekim 2024 Perşembe günü bir grup emekli astsubaydan oluşan ve içinde akademisyenlerin de yer aldığı, Ortak Akıl grubunun 2 yıllık olağanüstü bir çaba ve gayreti sonucu astsubaylarla ilgili “1. Ulusal Geçmişten Günümüze Tartışmalar Çalıştayı” gerçekleştirilecektir. Çalıştay, Ankara Çankaya Belediyesi Zübeyde Hanım Sosyal Tesisinde icra edilecektir. Tüm muvazzaf/emekli astsubay arkadaşlarımızı bu anlamlı sempozyuma katılmaya davet ediyorum. Sesimiz olanların yanında yer alalım.

Sonuç

TSK içinde veya asker emeklileri arasında konuşulan bazı özlük ve sosyal haklara ilişkin duygu, düşünce ve beklentilerin devletin ilgili organlarına uygun formatta ve zamanında ulaştırılabilmesi için örgütlü faaliyetlere, organizasyonlara önem veriyorum. Bu kapsamda Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) gibi gerçekten kuruluş amaçları doğrultusunda hizmet vermeye gayret eden derneklere asker emeklilerinin üye olmasını önemsiyorum.

Biz emekli astsubayların yaşamış olduğu her türlü sıkıntının yasal yollardan devletin ilgili mercilerine ve özellikle siyasi makamlarına iletilmesi, ancak dernek ve vakıflar aracılığıyla olabilir. TEMAD benzeri dernek ve vakıfların gücü; üye sayısı ve üyelerinin sağlayacağı katılımla artabilir. Astsubay emeklilerinin bir araya geldiklerinde kendi aralarında konuştuğu sorunlara çözüm, maalesef sadece konuşarak gelmiyor. Bunun için daha proaktif rol alabilme, cesaret ve sabırla devletin organlarını zaman içerisinde ikna edecek bir yol haritasını izleyebilmekten geçtiğine inanıyorum.

Her şeyden önce 17 Ekim 2024 Dünya Astsubaylar Günü kapsamında düzenlenen Çalıştaya omuz vererek bir yerlerden başlayabileceğimizi dikkatinize sunmak istiyorum.

Araştırmacı Yazar Serkan BÖLÜKLER
Araştırmacı Yazar Serkan BÖLÜKLER
Tüm Makaleler

  • 16.10.2024
  • Süre : 4 dk
  • 1189 kez okundu

Google Ads