Avrupa’nın Helikopter-Uçak Karışımı Projesi: “Racer”
Racer Programının amacı, hızlı, ekonomik ve çevreye saygılı bir helikopter yapmak. Helikopter, saatte 400 kilometrenin üzerinde hız yapabilecek, 750 km menzili olacak
Yanal Pervaneli yeni nesil “Yarışçı” helikopter
Avrupa Temiz Gökyüzü 2 araştırma projesi kapsamında, Airbus tarafından üretilmesi planlanan Racer helikopterine, “Bileşik Helikopter” adı veriliyor. Projede, 13 ülkeden 40 ortak firma görev almış. Helikopter ile uçağın karışımı diyebileceğimiz bu helikopterin, üzerinde itici tip pervanelerin olduğu, küçük sabit kanatları var ve düz uçuşta, kaldırma kuvvetinin yüzde kırkını, sabit kanatlarından elde ediyor.
Racer Programının amacı, hızlı, ekonomik ve çevreye saygılı bir helikopter yapmak. Helikopter, saatte 400 kilometrenin üzerinde hız yapabilecek, 750 km menzili olacak ve VIP konfigürasyonda kullanıldığında 6-8 yolcu taşıyabilecek.
Helikopterde, 2,500-shp (sea horse power) gücünde, iki adet Safran Aneto-1X motoru bulunuyor. Bu motorlar, aynı güçteki benzer motorlara göre, yüzde yirmi beş daha fazla güç sağlıyor. Düz uçuş sırasında, iki motordan bir tanesi, Safran firmasının Eco Mode adını verdiği, bekleme moduna alınabiliyor. İhtiyaç olduğunda, bekleme modundaki motor, on saniye içinde tam devre ulaşabiliyor.
Bu motorlar, aynı güçteki benzer motorlara göre, yüzde yirmi beş daha fazla güç sağlıyor. Düz uçuş sırasında, iki motordan bir tanesi, Safran firmasının Eco Mode adını verdiği, bekleme (standby) moduna alınabiliyor. İhtiyaç olduğunda, bekleme modundaki motor, on saniye içinde tam devre ulaşabiliyor. Bu yöntemle, yüzde on beşe kadar, yakıt tasarrufu hedefleniyor.
Sabit kanatların üzerindeki pervaneler, helikopterin iki motorundan, herhangi biri tarafından ya da her ikisi tarafından döndürülebiliyor. Helikopterin, tüm tahrik sistemi birbiri ile bağlantılı olarak tasarlanmıştır.
Ambulans, arama kurtarma ve polis helikopteri olarak da kullanılması düşünülen helikopter, Fransa’daki Merignane kentinde üretiliyor. Helikopteri ekonomik kullanımlı yapan düşük yakıt sarfiyatı, gaz emisyonunu da yüzde yirmi azaltıyor.
Çok Uluslu Bir Program:
Helikopterlerde gürültünün en büyük nedeni olan ana rotorun devir hızının, sabit kanatlar ve kanat pervaneleri sayesinde, azaltılabilmiş olması, gürültü seviyesini de yüzde yirmi azaltıyor. Racer programı hakkında, ilk defa 2017 yılındaki Paris Air Show etkinliğinde, kamuya bilgilendirme yapılmıştı. Helikopterin ana parçaları, Airbus’ın Almanya Donauwörth’deki Airbus Helikopter tesislerinde toplanıyor.
Demo helikopterin, ana parçalarının montajı Almanya’da yapılacak. Daha sonra, bu helikopter son montaj işlemleri için, bu senenin sonunda, Fransa’nın Merignane şehrindeki Airbus Helikopter tesislerine taşınacak. Uçuş testlerine bu yıl içerisinde başlanması planlanıyor.
13 ülkeden 40 ortak firmanın yer aldığı açıklanan projeye, Romanya ve Litvanya gibi, eski demirperde ülkeleri de dahil olmuş. Metal ve kompozit malzemesi ile, hibrit bir yapısı olan Helikopterin, ana gövdesi Romanyalı firmalar tarafından imal edilecek. İniş takımlarında, İtalyan ve Litvanyalı firmaların imzası var. Ana parçaların üreticileri arasında, Alman, Fransız, İspanyol ve İngiliz firmalar da yer alıyor.
Sonuç:
Türkiye’nin daha önce yer aldığı A400M uzun menzilli askeri kargo uçağı projesi, uçağa parça üreten Türk havacılık endüstrisi için de yararlı olmuştu. Çok uluslu modern hava aracı projelerinin tasarım ve üretim aşamalarında yer almanın, havacılık endüstrimizin bilgi ve tecrübe kazanımına katkı yaparak, yerli hava araçlarının geliştirme üretimleri için de yararlı olacağına inanıyorum.