Türk Hava Kuvvetleri Hangi Savaş Uçağını Satın Almalı? F-16V mi Eurofighter Typhoon mu? Bölüm-1
Eurofighter'ın ilk test uçuşu 27 Mart 1994 tarihinde Almanya’da yapıldı. İlk test uçuşunda kullanılan prototip Eurofighter EF 2000 olarak isimlendirildi. 1990'lı yıllar, EF-2000’lerin geliştirme yılları oldu.
Genel
EF-2000 tek kişilik, çift motorlu, çevik (agile) bir savaş uçağıdır. Halihazırda Typhoon FGR.Mk 4 uçağın en gelişmiş versiyonu olup, çok rollü dördüncü nesil bir savaş uçağı olarak tüm hava harekât görevlerine katılabilecek yeteneklerle donatılmıştır.
Eurofighter Typhoon uçağının başlangıç versiyonları av önleme rolünde tasarlandı. Sonraki versiyonlarına eklenen ilave yetenek ve özelliklere, uçağın çok rollü (havadan havaya, havadan yere ve taktik keşif) bir savaş uçağına dönüşmesi sağlandı.
Eurofighter Typhoon, İngiliz Hava Kuvvetlerine göre, özellikle Falkland hava sahasını korumak için hava hava rolünde sergilediği hakiki QRA (quick reaction alert) görevlerindeki başarılarıyla, yine NATO hava sahasını korumak için gerçekleştirdiği Baltık ve Karadeniz uçuşlarıyla kendisine benzer diğer savaş uçaklarına eşdeğer üstün yeteneklerle donatıldığını, yaptığı harekât görevleriyle de kanıtlamıştır.
Avrupa’nın Savaş Uçağı Üretim Projesi
1983 yılında İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya "Geleceğin Avrupa Üretimi Savaş Uçağı" (Future European Fighter Aircraft-F/EFA) ismini verdikleri dördüncü nesil savaş uçağı üretim projesini başlattılar. Sonraki yıllarda ise Fransa kendi ACX projesini (şimdiki Dassault Rafale savaş uçağı) gerçekleştirmek maksadıyla EFA projesinden çekildi.
Eurofighter'ın ilk test uçuşu 27 Mart 1994 tarihinde Almanya’da yapıldı. İlk test uçuşunda kullanılan prototip Eurofighter EF 2000 olarak isimlendirildi. 1990'lı yıllar, EF-2000’lerin geliştirme yılları oldu.
Sonrasında konsorsiyum ülkeleri, 9 milyar Avro büyüklüğündeki üretim projesini imza altına aldılar. Proje kapsamında, nihai ülke/firma payları ve uçak sayıları şu şekilde belirlendi:
• British Aerospace %37, 232 uçak (40 adedi Tranche 3A)
• DASA %29, 180 uçak (31 adedi Tranche 3A)
• Aeritalia %19.5, 121 uçak (21 adedi Tranche 3A)
• CASA %14, 87 uçak (20 adedi Tranche 3A)
Eurofighter’ın Teknik Özellikleri
Uçak Gövdesi:
Güçlü ve hafif gelişmiş kompozit malzeme kullanımı, Eurofighter Typhoon'un dengesiz bir aerodinamik profile sahip olmasında kilit rol oynamıştır. Bu malzemelerin kullanılması, uçak gövdesinin ağırlığının geleneksel malzemelere göre %30 daha hafif olmasını sağlamıştır. Uçağın yüzeylerinde karbon elyaf kompozit (%70), metal (%15), cam takviyeli sert plastik (%12) ve diğer metaller (%3) kullanılmıştır.
Neticede uçağın harekât yarıçapı ve performansının arttırılması, düşük radar izinin tesis edilmesi mümkün olabilmiştir. Bununla birlikte kompozit malzeme kullanımına rağmen uçağın radar kesit alanı (RCS), beşinci nesil uçaklar olan F-22 ve F-35’in RCS değerlerinden şüphesiz daha büyüktür.
Karbon Elyaf Kompozit malzemeden yapılan yüzeyler (Koyu Sarı)
Alüminyum Lityum malzemeden yapılan yüzeyler (mavi)