Biyolojik çip (Yonga) nedir?
Biyoçip veya biyolojik mikroçip olarak da bilinen biyolojik çip, hücreler, dokular veya biyomoleküller gibi canlı biyolojik bileşenleri geleneksel mikroçip teknolojisiyle bütünleştiren bir cihazdır. Tıbbi teşhis, ilaç keşfi ve çevresel izleme dahil olmak üzere çeşitli uygulamalar için bir platform oluşturmak üzere biyoloji ve elektronik ilkelerini birleştirir.
Vücuduma bir şekilde biyolojik çip takılmasını onaylar mıyım?
Onaylamalı mıyım?
Nasıl bir soru bu?
İnsanlara çip takılması?
Nasıl da bir cevabı olmalı?
Bu konuda bırakın farklı düşünmeyi; normal düşünce nasıl olmalı?
Öncelikle insan vücuduna takılan çip nedir? Ne amaçla kullanılır bir onu anlatalım.
Biyoçip veya biyolojik mikroçip olarak da bilinen biyolojik çip, hücreler, dokular veya biyomoleküller gibi canlı biyolojik bileşenleri geleneksel mikroçip teknolojisiyle bütünleştiren bir cihazdır. Tıbbi teşhis, ilaç keşfi ve çevresel izleme dahil olmak üzere çeşitli uygulamalar için bir platform oluşturmak üzere biyoloji ve elektronik ilkelerini birleştirir.
Biyolojik çipler tipik olarak üzerine biyolojik elementlerin sabitlendiği veya entegre edildiği silikon veya cam gibi katı bir alt tabakadan oluşur. Biyolojik bileşenler, özel uygulamaya bağlı olarak hücreleri, proteinleri, nükleik asitleri veya enzimleri içerebilir. Bu bileşenler genetik olarak tasarlanmış veya doğal kaynaklardan elde edilmiş olabilir.
Biyolojik elementlerin çip ile entegrasyonu, biyolojik numunelerin veya süreçlerin kontrollü ve hassas bir şekilde tespitine, analizine ve manipülasyonuna izin verir. Çipin sensörler, mikroakışkan kanallar ve sinyal işleme devreleri gibi elektronik bileşenleri, biyolojik etkileşimlerin izlenmesini ve analiz edilmesini sağlar.
İşte biyolojik çip uygulamalarından birkaç örnek:
1. Tıbbi teşhis: Biyolojik çipler, özel biyobelirteçleri veya hastalıklarla ilişkili genetik mutasyonları tespit etmek için tasarlanabilir. Erken teşhis ve kişiselleştirilmiş tedaviye izin vererek hızlı ve doğru teşhis sağlarlar.
2. İlaç keşfi: Biyolojik çipler, potansiyel ilaç adaylarının yüksek verimli taramasında kullanılabilir. Çok sayıda bileşiğin biyolojik hedefler üzerinde test edilmesine izin vererek ilaç keşif sürecini hızlandırırlar.
3. Çevresel izleme: Biyolojik çipler, çevresel kirleticileri, toksinleri veya patojenleri değerlendirmek için kullanılabilir. Çevresel risk değerlendirmesi ve yönetimine yardımcı olarak hava, su veya toprak numunelerindeki kirleticilerin varlığını tespit edip izleyebilirler.
4. Biyolojik araştırma: Biyolojik çipler, hücresel davranışı, protein-protein etkileşimlerini ve gen ifadesini incelemek için bir platform sağlar. Araştırmacıların karmaşık biyolojik süreçleri kontrollü ve tekrarlanabilir bir şekilde taklit etmelerini ve incelemelerini sağlar.
Biyolojik çipler, tıp, biyoteknoloji ve çevre bilimi dâhil olmak üzere çeşitli alanlarda ilerlemek için büyük bir potansiyele sahiptir. Bu alanda devam eden araştırma ve geliştirmeler, biyolojik sistemler anlayışımızda yeni uygulamalara ve ilerlemelere yol açacaktır.
Biyolojik çip; İsveç de özellikle 2 senedir kullanımı olan ve insanların cüzdan yerine kullandığı ve pirinç tanesi büyüklüğünde bir elektronik malzemedir.
Bu elektronik malzemenin insanın başparmağı ile işaret parmağı arasına takılması ile kredi kartı, kimlik, pasaport, anahtar yerine geçen bir nesnedir.
İnsana verilen ve onun tüm özelliklerinin kayıtlı olduğu bilişim dünyasında tanımlı dijital bir numara veya kimlikliktir anlayacağınız.
Bu dijital kimlik ile yaşantınızda kimlik, ehliyet, Sosyal güvenlik numarası gibi çok fazla kendinizi ispat etmeye gerek kalmadan yaşamınızı sürdürebilirsiniz.
İşte bu çip bu yaşantının sürdürülmesi esnasında kendini göstermektedir.
Alışveriş yaparken, restoranda yemek yerken, Arabanıza benzin alırken, işe giderken, evinize girerken, arabanızı çalıştırırken, hastalıklarınız için muayene olurken hep bir kredi kartı, kimlik veya anahtar kullandığınız bir tanıtım kodudur.
Bir anahtar, kimlik, kredi kartı yerine geçer işte bu çip. Aslında bizlere bir kimlik numarası verildiği gün bu dijital kimliğe de otomatik olarak sahip olduk. Bizimle ilgili tüm bilgiler de bu numara veya kod üzerinden dijital dünyaya kaydedilmeye başlamış oldu.
Artık zaman en kısa sürede en çok işi en kusa sürede yapma zamanı olduğundan, bankada, resmî kurumlarda, hastanede, marketlerde, trafikte çok fazla zaman kaybetmemek için bu bilgiler işte bu çipte depolanır.
Bir tarayıcı tarafından bu çip üzerindeki tanıtıcı kod ile de sistemler bunu alır ve sizin kim olduğunuzu bilirler.
Bir nevi sizin parmak iziniz veya göz retina taramanız gibidir.
Başka bir çip takılmadan da o bilgiler asla değiştirilemez.
Sağlık daireleri kişinin sağlık durumunu, bankalar maddi durumunu, işyerleri eğitim ve çalışma hayatını, adalet sistemi de kanunlara uyumunu bu bilgiler üzerinden tanımlar ve kontrol eder.
Bütün bu bilgiler kişiye tanımlanan çipteki numaralar, kodlar ve şifreler üzerinden işlem görür ve kişi dijital dünyada işlem yapmaya başlar.
İşte bu çip sizi dijital dünyaya bağlayan bir anahtar görevi görür.
Ankara’dan Antalya’daki hesabınıza banka üzerinden gidip para aktarabilir veya yatırım yapabilirsiniz.
Yine banka hesaplarından e devlet üzerinden şikâyet ve kamu kurumlarına dilekçe verip işlem başlatabilirsiniz. Ülke veya şehir değiştirmek için Uçak bileti alabilir veya seyahat amaçlı otobüs veya tren bileti alabilirsiniz...
Bu çipe ihtiyacınız yoksa ya dağ başında yaşıyorsunuzdur ya da bir kimliğiniz bile yoktur. Bırakın uçak biletini normal otobüs bileti bile alamazsınız...
Her şeyi kendiniz yapmak zorundasınızdır.
Bilet almak için yazıhaneye gitmeniz, para ödemek için yanınızda para taşımanız ve tüm bu işlemler için bir kimlik bulundurmanız gerekir.
Okula giden bir genç iseniz, yurt dışı bağlantı yapmak isteyen biri iseniz ve yurtdışı şirketlerle görüşecekseniz bir dijital kimliğe mutlaka ihtiyacınız vardır.
Hem iş görüşmesi yapacaksınız hem kız arkadaşınıza veya bir sevdiğinize çiçek yollayacaksınız, hem de o ayki kredi kartı üzerinden evinizin elektrik ve su borçlarını ödeyeceksiniz.
Eğer bir kimliğiniz yoksa da olan birinin borcunu bilgilerini kullanmanız gerekecektir.
Aslında biz insanlar yeni kimliklerimizi kabul ettiğimiz gün bu hayatı kabul ettik. Bir dijital numarayı aldığımız gün bu sisteme dâhil olduk.
Yaşımız, arkadaşlarınız ve işimiz sosyal yaşantımız telefonlar ile eşitlendi. Sağlık durumunuz kimlik numaramız üzerinden, maddi durumunuz da kredi kartları ve bankalar üzerinden kaydedildi.
İşin bir diğer yönü de bazıları banka önünde sırada beklerken siz bu kimlik telefon ve kredi kartları üzerinden banka önünde beklemeden ödemeleri yapıp bir başka ülkeye bir toplantı için gittiniz. Zamanınızı kuyruklarda harcamadınız.
Düşünsenize özellikle genç nesilseniz her bir işlem için bankada kuyruğa gir, elektrik borcu için kuyruğa gir, trafik cezası için kuyruğa gir, Su kartı için kuyruğa gir.
Ve her ay da bu işlemler tekrarlansın...
Otomasyon ne içindi?
Aynı işin milyonlarca defa aynı insanlar tarafından yapılması.
İşte bu noktada vatandaşlık maaşının konuşuluyor olması da aslında bu güne kadar bu sisteme girmemiş olanları kaydetmek için.
Bu oltaya yakalanmamış olanları yakalamak için.
İşte sorun da burada başlıyor.
Ya bu yenidünyanın imkânlarını hiç kullanmayacaksınız ya da bu yeniçağın nimetlerini en fazla şekilde kullanacaksanız bu sisteme uyum sağlayacaksınız...
Ya bu kimlik bilgileri bir şekilde birilerinin eline geçerse...
Olmayan şahıslar bir şekilde olur ve bu sistemde gezerse?
Ya da aynı kimlikler farklı farklı yerlerde farklı farklı işler yaparsa. Yani bu dijital bilgiler bir şekilde kopyalanır ve bir başkasının kullanımına verilirse?
Adamın Van’da bulunan ve hiç şehir dışına çıkmamış arabası İstanbul’da her gün köprüden kaçak geçmiş. Plakasını bir başka arabaya takmışlar yani.
Sonuç; aslı suçlu yani kopya plaka kullanan ortada yok.
Her dijital sistem de kayıtlı bilgiler de bir şekilde manipüle edilebilir. Güvenlik nasıl sağlanacaktır?
Olası hataların önüne geçilmesi için parmak izi, göz retina taraması vb gibi bazı kişiye özel bilgilerin bu kimliklere doğrulama kodu olarak girilmesi kopya sorunu doğrulama gerektiren işlerde çözebilir.
Sizi ya retinanız ya parmak iziniz ya da ses tonunuz üzerinden tanıyacaktır sistem.
Gelelim asıl sorumuza!
Böyle bir ortamda bugünün dijital sisteminde bu çipin vücudumuza takılmasına onay verir miyim?
Eğer dijital dünyanın nimetlerinden faydalanmıyorsam asla.
İyi de ya bir başkası şahsıma ait bu bilgileri kendisi için kullanırsa veya kullanıyorsa?
Ya bu bilgiler bir şekilde kopyalanıp, alınıp, satılıyorsa!
Ya benim bu işlerden hiçbir şekilde haberim olmadıysa!
Veya bir başka soru soralım böbreği çalışmayan bir hastaya çiplerle kontrol edilebilen bir yapay bir böbrek takılabilir mi?
Hangisi doğal hangisi faydalı?