Yağmur Suyunu ve Evlerimizden Çıkan Atık Suları Bir Kez Daha Değerlendirebilir Miyiz?
Mesela evlerde niye kullanma suyu ile içme suyunu iki ayrı hattan almayız, bunu hiç anlamam. Kullanma suyunu, yani el yıkama ve duştan çıkan suyu basit bir artırmadan geçirip tuvaletlerde rezervuarlarda ikinci kez kullanmamız mümkün olamaz mı? Bence istense yapılabilir.
Günümüz dünyasında fikirler çok değerli.
Mark Zuckerberg diye biri çıkmış, insanlar hayatlarından bir şeyler paylaşsın diye Facebook diye bir şey düşünmüş. Henüz daha üniversite yıllarında.
Twitter diye bir dijital platform düşünmüşler, insanlar herkese açık fikir beyan etsin diye. Tüm dünya çok sevdi. Ülke yöneticileri bile uzun süredir beyanat vermek istediklerinde Twitter kullanıyorlar.
YouTube diye bir program çıkarmış biri, önceleri sadece komik video paylaşımları yapılıyordu. Şimdi hemen hemen tüm televizyon kanalları canlı yayın yapıyorlar.
Daha basit ve kısa videolar için TikTok var. Yine çok popüler oldu.
Bunlar sosyal medyadan örnekler. Hemen her konuda günlük hayatta vazgeçilmez şekilde kullanmakta olduğumuz birçok şey birilerinin fikirleri ile üretilmiş teknolojik ürünler.
Yani dediğim gibi günümüzde fikirlerden daha değerli hiçbir şey yok.
Bir zamanlar Gırgır'da Zihni Sinir diye bir tipleme vardı. Çeşit çeşit fikirleri olurdu. Hepsi saçma sapan şeylerdi, ama o bir karikatür karakteriydi. Maksat güldürmek olduğu için saçmalık ikinci planda kalıyordu. Ben severdim doğrusu karikatürize edilen fikirleri.
Arada ben de ilginç fikirler üretmeyi severim. Benimkiler daha çok hayal ürünü şeyler olur. Ama öyle işe yaramaz şeyler, ya da uçuk şeyler değildir.
Mesela evlerde niye kullanma suyu ile içme suyunu iki ayrı hattan almayız, bunu hiç anlamam.
Kullanma suyunu, yani el yıkama ve duştan çıkan suyu basit bir artırmadan geçirip tuvaletlerde rezervuarlarda ikinci kez kullanmamız mümkün olamaz mı?
Bence istense yapılabilir.
Bunu dediğim gibi ayrıca tüm bina bazında toplayarak, arıtıp ayrı hattan tekrar evlere dağıtabiliriz.
Bu su rezervuarlarda kullanım suyu olarak tamamen ayrı hattan eve ulaştırılabilir. Kullandığımız suların en büyük miktarı tuvalet rezervuarlarında harcanıyor.
Hatta bina çatısından yağmur suyunu bir depoda toplayıp bu suyu da belki de basit bir arıtma ile el yıkama ve duş için bile banyolarda kullanılabiliriz.
Evlerde çeşmelerimizden akan suları artırmak ve sterilize etmek için bugün çok emek ve para harcanıyor. Bu şekilde basit bir tesisat düzenlemesi ile evlerdeki su ihtiyacımız için daha ekonomik bir çözüm olur sanırım.
Tesisatın nasıl yapılacağı üzerine daha detaylı düşünülüp bina içi yapı standartlarına bu dediklerim yazılsa, bilmeyenler de mecburen yazılı olduğu gibi uygulamak zorunda kalırlar ve ülke boyutunda bence büyük bir tasarruf olabilir.
Yine bence binalarda standartlara girmesi gereken bir konu da ısı izolasyonu.
Enerji günümüzün en pahalı ihtiyaçlarından biri. Isı kaybı ise evlerimizde oldukça büyük masraf oluyor bizlere.
Ülke çapında bu şekilde büyük oranda enerji tasarrufu yapılabilir bence.
Bahsettiğim fikirler bu tarz şeyler işte.
Eh, inşaatçı olunca insanın aklına inşaatla ilgili fikirler geliyor doğal olarak.
Japonya'da ya da Çin'de sanırım yollardan yağmur suyu toplayıp daha sonra yolları bu su ile yıkamak için bir sistem geliştirmişlerdi. Bu da iyi fikir mesela!
Teknolojik olarak da birçok yeni fikir üretiliyor. Manyetik yataklar üzerinde ilerleyen bir toplu taşım aracı görmüştüm geçenlerde, yine Çin'de galiba. Çok az enerji ihtiyacı ile belli bir hızda gidebiliyordu.
Yani istenirse ilginç fikirler üretilebiliyor.
Ben de bazen ihtiyaç olduğunda mecburen o an elimde ne varsa, onlarla o an çözmem gereken soruna çözüm olabilecek bir şeyler yapmak zorunda kalabiliyorum.
Bu dediğim öyle kimsenin aklına gelmeyen parlak fikirler değil tabii ki, dediğim gibi acilen yapılması gereken bir şey oluyor ve o an elimin altındaki uygun bir şeyleri bir araya getirip ihtiyaca uygun bir düzenek kuruveriyorum.
Bu bazen bir iki tahtayı bir araya getirip o an ihtiyaç olan bir hazne olabiliyor, bazen de geçici olarak bir şeyleri bir yere sabitlemek için bir düzenek olabiliyor.
Yani bazen geçici bir şeyleri normalde kullanım amacı farklı olan bir şeylerle çözmek mümkün olabiliyor.
Siz de fikir üretmekten çekinmeyin bence. Bazen pratik bir şeyler yapayım diye belki de gerçekten işe yarayan bir şeyler yapabilirsiniz.
Şimdi hızlı bir şekilde depremden etkilenmiş onca insan için sağlam evler yapacağız. Belki de depreme dayanıklı uydu kentler kuracağız deprem şehirleri çevrelerinde.
Bu şehirleri de altyapısı dahil, sıfırdan üretmek zorundayız.
Yapmışken dediğim gibi en azından yağmur suyunu ve atık suyu da değerlendirebileceğimiz altyapıları düşünsek fena mı olur?
Bence bu konuların şimdiden düşünülmesi gerekli.
Moskova'dan herkese sevgi ve saygılarımla