Site İçi Arama

ekonomi

Yaşamanın Kodları - 12

Kapitalist dünya düzeninde insanların en can alıcı noktasından vuruyorlar, kıyafetinden mamasına kim çocuğu için herhangi bir şeyi esirger ki, alın size muhteşem bir para kazanma kaynağı, büyük bir pazar.

Sihirli formül peşindeyiz. Dünkü yazımızda en son ulaşım giderlerini de ekleyince aylık masrafımız 17.077 liraya kadar yükselmişti.

Yazımızın başına döndüm ve listemizi kontrol ettim. Listeye göre hallettiklerimiz ve kalanlar şöyle (✓ bitenler, [-] kalanlar):

Beslenme masrafları

Barınma masrafları

Eşyalar için taksit

Ev İhtiyaçları (elk.,su,gaz)

[-]Temizlik malzemeleri

İletişim masrafları

Çocuğun okul masrafları [-](Defter,silgi ve giyim masrafları kaldı)

[-]Bebeğin masrafları

[-]Giysi masrafları

[-]Tamirat masrafları

[-]İlaç masrafları

Ulaşım masrafları

Eğlence masrafları [-](çay bahçesi, sinema masrafları kaldı)

[-]Birikim %5 (hesap çıkınca)

Ev Tamirat Masrafları:

Kalanlardan tamirat masraflarını hesaplamak çok zor görünmedi gözüme. Önce bundan başlayalım. Zaten kiraladığımız ev yeni sayılır, ev eşyaları da yeni, ne çıkabilir ki? Arada ampulleri değiştirelim desek bizim kullandığımız ampullerin üçlü kutusu 119 lira, ampullerimiz enerji tasarruflu biliyorsunuz, LED. Biraz pahalı, ama uzun süre patlamadan gidiyor. Her odaya birer ikişer ampul takmış olsak bize üç kutu epey süre yeter, olmaz ya, altı ayda bir değiştirelim desek 60 lira aylık maksimum gideri olur. Hadi bir de su arıtma cihazının filtrelerini üç ayda bir değiştirelim, bizimkinin bir set yedek filtresi 180 lira, ayda 60 lira da filtreler için gerekir diyebiliriz. Diğer ıvır zıvır masraflara da 53 lira aylık diyelim, hem de toplam aylık gelir ihtiyacımızı yuvarlamış oluruz.

Tabii araba alabilseydik kim bilir aylık bakım masrafı ne kadar çıkardı, şu haliyle bakım için hesaba kattığımız masraf çok fazla değil. Toplam 173 lirayı aylık ev bakımı masrafı olarak kabul ediyoruz.

Eğlence, İçecek vb. İhtiyaçlar:

Eğlence masrafında da çok eksiğimiz kalmadı, hafta sonları restoran ve/veya piknik masraflarını hesaba kattık zaten. Kalan bir tek belki hanımla arada bir pastaneye ya da çay bahçesine gidip biraz hava almak diyebiliriz. Manzaralı bir yerlerde oturup belki birer çay ya da kahve içeriz. Bir de eğer ayda iki akşam gibi beraber bir sinemaya falan gidersek hepsi o. Tabii çocukları kayınvalideye bırakmak şartıyla.  

Çay kahve fiyatları kafelerde 5 liradan 20 liraya kadar değişiyor. İlginç olan artık birçok yerde menülere İngilizce yanında bir de üçüncü dil olarak Arapça yazılmaya başlanmış olması. Demek ki epey bir Arap turist gelmeye başlamış ülkemize. Ülkeye turist gelmesi iyi bir şey, ama menülerde üç dil birden biraz garip geldi bana. Neden derseniz bence kendi dilimizde olsa daha iyi olurdu. Mesela Rusya'da genellikle menüler Rusçadır. İki dilde bulmak zordur. Belki arkasında İngilizce olanlar da vardır. Ama genellikle eğer özellikle isterseniz İngilizcesini de getirirler. Hatta bir restoranda yan masadan bir müşteri Fransızcası var mı diye sormuştu, getirmişlerdi. Demek ki sadece İngilizce de olmuyor, diğer dillerdeki menüler de var. Diyeceğim o ki, istediğiniz kadar yabancı dilde hazırlayın menüyü, ama masadaki Türkçe olsun. İsteyene istediği dilde ayrıca verin gerekiyorsa. Böyle olursa sanki daha iyi olurdu gibi geliyor bana. Neticede ülkemizin adı Türkiye. Dilimiz Türkçe. Buna hakkımız var gibi geliyor bana. Milliyetçi duygularım kabardı nedense.

Neyse, fiyatlar her yerde farklı işte, ortalamasını aldığımızda kişi başı birer tane kahve içiyoruz desek iki kişi minimum 25 lira tutar diyebiliriz. Hadi birer de tatlı bir şeyler yiyelim, birer profiterol, birer kazan dibi veya birer tavuk göğsü mesela. 100 lira yeter gibi tümüne. Ayda dört kere çay bahçesine ya da bir pastaneye gidiyoruz desek aylık masrafı minimum 400 lira demektir. 500 lira diyelim isterseniz.

Eh, bir de ayda iki kere sinema desek, bilet parası her seferinde kişi başı 60'ar liradan iki kişi için 120 lira eder, patlamış mısırıdır, içeceğidir, bir o kadar da bunlar tutsa, hemen hemen sinema masrafı da yaklaşık olarak aylık 500 lira tutar. Demek ki çay bahçesi ile toplamı 1.000 lira.

Sağlık ve İlaç Giderleri:

Geldik ilaç masraflarına. Bu masraf kişisine ve hastalığına göre çok değişiyor. Önemli bir rahatsızlığı olan herkese Allah acil şifalar versin.

Biz aylık masrafımızı daha çok çocukların standart öksürük, soğuk algınlığı tarzı hastalıkları için çıkartacağız. Arada belki bir de ailece grip oluyoruz diyelim. Çocuğa sandoz tipi veya tablet olarak vitamin de veriyoruzdur belki. Bir de baş ağrısı için ağrı kesici bir şeyler diyelim. Hepsi hepsi bu kadar. Ben genellikle sadece aspirin alırdım kendimi biraz kötü hissedersem, başka da ilaç bilmem.

Bu arada ilaçlardan bahsetmişken aklıma ne geldi bakın, Kuleli'de ne zaman hasta olup revire gitsek novalgin iğneyi basarlardı kalçamıza, iğne olurken hissettiğimiz ağrısı bir yana, üstüne iki gün de sendeleyerek yürürdük.

Kısacası ilaçlarımız novalgin oral damla 500mg/ml, 23 lira 63 kuruş, aspirin 500 mg tablet, 18 lira 34 kuruş, öksürük şurubu 128 gr., 69 lira. Benzer diğer ilaçlarla ayda 150 lira da ilaç parası yeter herhalde.

Temizlik ve Hijyenik Malzeme Masrafları:

Temizlik ve hijyenik malzemelere geldik, bir de çamaşır deterjanı, yumuşatıcı tarzı malzemeler diyelim.

Bugünlerde en popüler olanı tuvalet kâğıdı herhalde, fiyatları epey arttı. Ama ucuz olanı da var, en ucuzu üç paket birlikte satılıyor, 24 lü rulo, üç paketi 174 lira 27 kuruş, rulosu 1 lira 82 kuruşa geliyor. Rulosu 76 lira 66 kuruşa olan da var. Demek ki kimilerinin derisi çok nazik oluyor.

Sabunlar da farklı fiyatlarda ve tiplerde. Duş sabunu var, güzellik sabunu var, banyo sabunu var, durusu, safı, doğalı var. Dört tanesi 19 liraya olanı var, tanesi 10 liraya olanı var. Zeytinyağlısı var, yüz için köpüklü olanı var, sıvısı var, kokulusu var, var da var. Herkesin zevkine göre.

Kremler, şampuanlar, duş jelleri de aynı, ne istiyorsan al.

Çamaşır deterjanları da bir sürü marka, yumuşatıcısı, tuzu, kireç sökücüsü. Bulaşık makinesi için de öyle. Bulaşık deterjanından süngerine, fırçasına. Tek tek fiyat çıkarmak çok zor.

Deodorantı, kokusu, hanımım makyaj malzemeleri, diş macunu, diş fırçası, diş ipi.

Aylık 400 lira tutar diyorum, öylesine, bildiğimden değil. Yetmezse temizlik için bir yerlerden kısarız, değer, yine de temizlik malzemesi alırız. Çünkü temizlik imandan gelir derler.

Okul Masrafları:

Çocuğun okul masrafları geçen sene Eylül'de 1813 lira 77 kuruş olarak tespit edilmiş, bir sitede buldum. Aylık ortalamaya vurursak 151 lira 15 kuruş aylık masraf yapar. Enflasyon TÜİK'e inanırsak en son Mayıs ayında senelik %73.50 olarak açıklandı. ENAG %160.76 diyor aynı dönem için. İkisinin ortasını kabul etsek %117.13 eder.

Bu hesapla okul masrafı okullar açıldığında aylık 330 lira eder demekki. Her ay ayrıca ihtiyaç olan ek kalem silgiyi de hesaba katsak aylık 400 lirayı bulur.

Bu arada yazı serimizin başında bağış paralarını hesaba katmayacağız demiştik. Zaten kanunen zorunlu değil.

Eğitim devlet okullarında ücretsiz ve bir hak olarak kabul ediliyor. Ama yine de çoğu okulumuzda okul aile birlikleri vasıtasıyla çeşitli harcamalar için "bağış" adı altında velilerden para toplandığını da aklımızda tutalım.

Bebeğin masrafları ve giyinme masrafları kaldı. Her ikisi de çok zor.

Elbise, Kıyafet Masrafları:

Giyim masrafımızı bulmak için şimdi işi gücü bırakalım ve mağaza mağaza gezelim desek hem ben alışverişten nefret ediyorum hem de yazının sonunu getiremeyiz. İyi bir takım elbiseyi 700-800 liradan aşağıya bulamayız, bir de klasik değil de biraz modaya uyalım desek fiyatı minimum 1500 lira.

Hanımlar için fiyatlar daha düşük, ama onlar da erkekler gibi iki takım ile yetinmiyorlar. Hanımlar için elbiseler 160 liraya da var, 86.815 liraya da.

Bu konu herkesin zevkine göre değişir, o yüzden ben tersinden gideceğim. Depoya her seferinde 50 liralık benzin koyanlar gibi giyim masraflarına aylık 1.000 lira ekliyorum. Bu paraya ne istiyorsanız, neyi beğeniyorsanız siz kendiniz seçip alın.

El Kadar Bebeğin Büyük Giderleri:

Geldik bebişe. En dertli yani sık altını değiştirmesi. Masrafı çok olmasa da sürekli bezini değiştirmesi annelerin en dertli oldukları konu. Tuvaletini öğrense de rahat etsek değil mi? Çocuk bezlerinin en ucuzu 160'lı paket, fiyatı 279 lira 90 kuruş. Bir tanesi 1 lira 75 kuruş. Daha ucuzu da varmış, 90'lı paket, 99 lira 90 kuruş, tanesi 1 lira 11 kuruşa geliyor. Tanesi 8 lira 80 kuruşa olanlar da var. Yeni doğan bebeklerin altını günde 6-8 kere değiştirmek gerekiyor. Normalde de 3-4 saatte bir yani. Büyüdükçe daha seyrek bez gerekir ama biz ortalama bir fiyattan 6-7 kere üzerinden hesap yapsak ayda minimum 300 lira sırf bez parası.

Bebek arabaları en ucuzu 800 lira, 21.950 liraya bile var. En popüler olanı 2000 liraymış.

Bebek karyolaları en düşüğü 1800 lira, 13.700 liraya da var. En popüleri 2000 lira.

İki dedesi de biri arabasını, biri karyolasını alsın, hediye etsin. Biz diğer masraflara bakalım.

Bebek kıyafetleri 70-80 liradan, 1.100 liraya kadar var. 8-10 parça bebek setleri 1.200 liradan 1.800 liraya kadar. Çok çabuk büyüdüğü için aylık en az 400 lira da kıyafetleri tutar.

Pişik kremi, pudrası. 100 gramlık pişik kremi 94 lira 35 kuruş. 200 gram bebek pudrası 32 lira. Her halde haftada birer tane lazım olur desek 125 liradan ayda 500 lira sırf bunlar tutuyor.

Biberonunu emziğini saymıyorum bile.

Maması ayrı bir dert zaten, devam sütü başka bir dert. Süt tozlarının kilosu 160 lira- 860 lira aralığında. Günde 7 kereden 90 ml mama versek, bir ölçek süt tozuna 30 ml kaynatılmış ılıtılmış su ile mama yapılıyor hesabıyla bir biberona üç ölçek süttozu gerekir. Bir ölçek 22-23 grammış. 20 gram desek her seferinde üç ölçekten 60 gram bir biberon mamaya, günde 7 biberon hesabıyla en az 400 gram süt tozu demek. O da minimum fiyattan günlük 60 lira eder. Aylık 1800 lira. Hadi biz bunun yarısını alalım, biraz da emziriyoruz diyelim. 900 lira.

Oyuncağını ve diğer masraflara da aileler yardım etsin, bu masraflarını bile toplasak

    √ 300 lira bezi

    √ 500 lira kremi pudrası

    √ 400 lira kıyafeti

    √ 900 lira maması

Toplamı 2.100 lira ediyor.

Bebek bakmak kolay değil. Hazır mamalara bakmadım bile, onlar daha da pahalı. Hele oyuncaklar dünyanın parası. İlla bir şeyler alıyorsun. 300 lira da böyle hesaba katmadığımız diğer masrafları olsa 2400 lira etti.

Kapitalist dünya düzeninde insanların en can alıcı noktasından vuruyorlar, kıyafetinden mamasına kim çocuğu için herhangi bir şeyi esirger ki, alın size muhteşem bir para kazanma kaynağı, büyük bir pazar.

Sonuç:

Yazımızı daha fazla uzatmadan özetimizi çıkartalım isterseniz. Bugün listemizdeki bütün kalemleri tamamladık. Daha detaylı da çıkartılabilir ama sanırım en azından mertebe için yeterli.

Günün özeti şöyle:

∆   2.300 lira barınma,

∆   8.550 lira beslenme,

∆   1.820 lira eşyaların taksiti

∆    985 lira elektrik, su ve gaz

∆    522 lira aylık iletişim gideri

∆   2.900 lira aylık ulaşım gideri

olmak üzere dünkü ulaştığımız toplam masraf 17.077 liraydı.

Bugün:

∆    173 lira ev bakım gideri

∆   1.000 lira nefes alma gideri

∆    150 lira ilaç masrafı

∆    400 lira temizlik malzemesi

∆    400 lira okul masrafları

∆ 1.000 lira giyim masrafları

∆ 2.400 lira bebeğin masrafları

Aylık toplam gelir ihtiyacımız bu durumda 22.600 liraya çıktı.

Son kalem %5 birikim. Bu kadar yüksek gelirli iş bulabilecek miyiz bilmiyorum ama gelirimizin %5'ini de biriktiriyoruz desek gelirimizin 23.789 lira 50 kuruş olması gerekirdi. Yani 1.189 lira 50 kuruş bir kenara koymamız gerekiyor. Yuvarlak hesap 1.200 lira diyelim.

Aylık bir kenara biraz para koymak belki zor zamanlar için, belki de ileride ev ya da araba almak için normal bir aile için olmazsa olmaz, bir zorunluluk.

Evet, hesabınızın neticesi aylık 23.800 lira gelir ihtiyacı. Bu hesabı günlük fiyatları dikkate alarak çıkarttık. Fiyatlar her gün değişiyor, tekrar hesaplarsak yarın belki daha fazla paraya ihtiyacımız olacak. Kredi taksitlerini de üzerlerine bindirilen faizleri dikkate almadan yaptık. Normalde bu giderin üzerine bir de faiz farklarını da koymamız gerekiyordu. Bence şu andaki ihtiyaç bile çok yüksek. Ya da tersinden bakarsak kazanabildiğimiz ücretler çok düşük. Yarınki seri sonu yazımızda tüm bu konuları değerlendiririz. Bakalım böyle bir gelir elde edebileceğimiz bir iş bulabilecek miyiz?

Bugün pazar, hava da güzelken ben gidip yaklaşık iki haftadır süren bu sihirli formüllü hesabımızın bitmesi şerefine marketten bir şeyler alayım da yakınlarda bir yerlerde piknik yapalım.

Hanımı da komşulara göndereyim de katılmak isteyen komşu varsa sorsun.

Ama önce benim az biraz kahvenin önünde takılmam lazım, Ahmet amcanın hatırını sorayım. Bir iki el tavla atalım da keyfi yerine gelsin. İki de mars olursam değme keyfine. Sonra da hadi bizi pikniğe götür, hem sen de biraz hava alırsın deyince olur tabii yeğenim desin.

Ne hallere düştük, başka çare bırakmadılar ülkeyi yönetenler, aslında yönetemeyenler desek daha doğru söylemiş oluruz.

Yarın son bir değerlendirme yapıyoruz. Biraz da iş imkanlarına bakıyoruz.

Moskova'dan sevgi ve saygılar.

 

Not: Bu arada üniversite sınavına giren gençlere ve kendini genç hisseden herkese gönülden başarılar diliyorum. Geleceğimiz sizlerin elinde.

Araştırmacı Yazar Deniz BURSALIOĞLU
Araştırmacı Yazar Deniz BURSALIOĞLU
Tüm Makaleler

  • 19.06.2022
  • Süre : 6 dk
  • 1232 kez okundu

Google Ads