Yeni Kâğıt Küpür Basma Zamanı Geldi mi?
Meşhur Amerikan parası "dolar" ise sadece ülke içinde bankalar arası tedavülde 1000 dolarlık küpürleri olsa da genel kullanımdaki en büyük kâğıt paraları 100 dolar. Bizdeki karşılığı ise bugünlerde 1900 liranın üzerinde. Yani yine yaklaşık olarak on tane 200 liralık Türk parasına denk geliyor.
Yeni bin liralara ihtiyacımız var mı sizce?
Rusya'da en büyük kâğıt para 5000 rubledir.
1 lira 4 rubledir hesabıyla bizdeki karşılığı 1250 liradır.
Bizde ise en büyük kâğıt para 200 lira. Yani altı tane 200'lük bir de 50 lira ile ancak Rusların en büyük kâğıt parasını toparlayabiliyoruz.
Avrupa'nın en büyük kâğıt parası ise 500 euro. Gerçi son zamanlarda 500 euroları mümkün olduğunca kullanımdan kaldıralım diye bir karar aldıklarına dair haberler vardı. Genel kullanımda 100 euro kullanılmasından bahsediliyordu.
100 euro dediğiniz bile Türk parasıyla 2000 liranın üzerinde bir bedel tutuyor. Yani bizim en büyük kâğıt paramızın on katından fazla.
Meşhur Amerikan parası "dolar" ise sadece ülke içinde bankalar arası tedavülde 1000 dolarlık küpürleri olsa da genel kullanımdaki en büyük kâğıt paraları 100 dolar. Bizdeki karşılığı ise bugünlerde 1900 liranın üzerinde. Yani yine yaklaşık olarak on tane 200 liralık Türk parasına denk geliyor.
Buradan aklıma takılıyor tabii ki, bizde de artık daha büyük kâğıt para basmanın zamanı geldi mi acaba?
Evet, enflasyon denilen canavar yine bize tarihi oyununu oynuyor. Paramızın alış gücü yine bir zamanlar olduğu gibi diplere vurmuş durumda.
Niyetim yine iktidarın yaptığı yanlışlar ve bunları eleştirmek değil. Bu yazıda sadece kâğıt küpürlerden bahsedeyim istedim.
Evet, gerçekten kâğıt küpürlerin büyük olmasının psikolojik bir tesiri olabilir mi?
Avrupa 500 euroları kullanmak istemediğine göre var galiba bir bildikleri.
Zaten Amerikalılar da bunca yıl Amerika'da da az da olsa enflasyon olsa da 100 dolar ile sembolleşmiş durumdalar.
Yoksa ihtiyaç olduğu için daha büyük küpür basmakta bir zarar yok mudur?
Bizde zamanında sürekli yeni küpürler tedavüle konmuş. Sonra da bir gün paradan altı sıfır atılarak dünyadaki para kullanım standardına uyum sağlanmaya çalışılmış.
Gerçi halen daha bu kafa karışıklığından kurtulabilmiş değiliz. Kimileri sırf maksatlı olarak öyle deseler de, halen daha milyar ve katrilyon diyenler oluyor paradan bahsederken. Dediğim gibi bunu kasıtlı olarak söyleyenler olsa da, halk içinde halen daha yeni para birimini benimseyememiş olanlar bence oldukça fazla.
Yine de şu anda da para artık pul olma yolunda oldukça hızla ilerliyor. Çarşıda pazarda 100 lira ile artık hiçbir şey alınamıyor desem yeridir. Bir kilo beyaz peynir bile neredeyse artık 100 lira civarında. Daha pahalısı bile var markette.
Kaşar peynirinin kilosu ise 200 lira civarında. Yani elimizdeki en büyük kâğıt küpür ile ancak bir kilo kaşar peyniri alabilir duruma geldik.
Buradan aklıma şu soru geliyor, acaba daha büyük yeni küpür basmanın vakti geldi mi acaba?
Sanırım iktidar şu anda böyle bir adım atmaya hazır değil. Çünkü muhalefetin diline düşeceklerini biliyorlar.
Gördünüz mü, ekonomiyi ne hale getirdiler? Mecbur kaldılar daha büyük küpür basmak zorunda kaldılar!
Herkesin psikolojik olarak iktidara suç yükleyebileceği bir ispat, elini cebine her attığında, her an gözünün önüne gelecek bir hatırlatıcı! Yeni küpürler, mesela yeni 1000 liralar!
Gerçi günümüz dijital dünya oldu, bilmiyorum ne kadarımız artık alışverişlerimizde nakit para kullanıyoruz?
Yine de sokak röportajlarında halen daha pazar alışverişine çıkmış insanların şikayetlerinden halkın bir kısmının nakit para ile alışveriş yaptıklarını anlıyorum.
Şikayetler hep aynı, neye yetecek kızım diyor bir hanım teyze, 500 lira bile yetmiyor artık diyor.
Bir başkası bir kilo patates aldım diyor, iki de yeşillik, 100 lira bitti diyor, pazar filesini gösteriyor bir yandan da.
Bakalım muhalefet başa geçtiğinde yeni küpür basmaya cesaret edecek mi?
Bekleyip göreceğiz.
Moskova'dan herkese sevgi ve saygılarımla