Homomorfik Veri Şifrelemesi Nedir?
İsterseniz sağlık ocağına kişisel bilgilerinizi şifresini sadece sizin bildiğiniz homomorfik şifreli bilgi olarak yolluyorsunuz, kan testini ise açıp analiz edebilsinler diye standart şifreli bilgi olarak yolluyorsunuz.
Teknoloji ilerledikçe mecbur kalıyoruz, kişisel bilgilerimiz dahil, birbirimizle sosyal medya üzerinden yaptığımız görüşmelerimizin bile gizliliğinin bozulmasına engel olamıyoruz.
Gerçi birçok mesajlaşma programı artık ben verileri şifreleyerek karşıya iletiyorum dese de şifreleme işlemini kendileri yaptıkları için ve şifreyi de kendileri bildikleri için sizin gönderdiğiniz mesajın birileri tarafından çözülmesi ve görülmesi mümkün olabiliyor.
Hatta sırf bu amaçla hazırlanmış programlar bile var, şifre çözücü programlar. Ardından da sizinle ilgili ne bilgi varsa bakmışsınız ortalığa dökülmüş!
***
Haydi diyelim mesajınızı çok iyi şifrelemiş bir mesaj programı kullanıyorsunuz. Karşı taraf da mesajı sorunsuz aldı diyelim.
Ancak iki kişinin bildiği şey sır değildir derler ya, ya aslında kendinizle ilgili bilgiyi başka hiç bir kimsenin bilmesini istemiyorsanız, ama mecbur kalıp o bilgiyi birisine daha söylemek zorunda kalıyorsanız?
Nasıl yani demeyin, mesela sağlığınız ile ilgili bir şeyden bir şüpheniz var ve bir tetkik yaptırmanız gerekiyor. Laboratuvardan kan testi yaptırıyorsunuz ve sonra da kan testini sağlık ocağındaki doktorunuza iletmeniz gerekiyor.
Ama bir yandan da bu kan testinin size e-posta ile iletilmesinden, sizin aynı bilgiyi belki sanal ortamda aktarmanızdan rahatsız oluyorsunuz. Hatta sağlık ocağındaki doktorun bile test sonuçlarının size ait olduğunu bilmesinden rahatsızsınız.
Bunun hiç kimsenin bilemeyeceği, göremeyeceği bir şifreleme metodu yok mudur gerçekten?
***
Homomorfik veri şifreleme işte tam da bu dediğimi yapıyormuş.
Sadece sizin okunabilir bilgiye erişiminiz olan şifreleme yöntemi.
Konuya açıklık getirmesi açısından matematik ile açıklamaya çalışayım:
Mesela çarpma ve bölme işleminde hangi işlemi önce yaptığınızın bir önemi yoktur ya, sonucunu öğrenmek istediğiniz sayıyı siz önden sizin bildiğiniz bir başka sayı ile çarpıyorsunuz diyelim ve çıkan sonucu karşıya yolluyorsunuz, karşıdaki de aldığı sayıyı hangi işleme tabi tutuyorsa artık, size geriye bir sayı yolluyor ve o sayıyı siz başta çarptığınız sayıya böldüğünüzde o karışık işlemin sonucunda istediğiniz doğru sonucu öğreniyorsunuz.
Karşı taraf ise baştan siz farklı bir sayı yolladığınız için sizin asıl yollamanız gereken sayıyı bilmiyor.
Kısaca buna benzer bir yöntemle çalışıyor homomorfik veri şifreleme.
İsterseniz sağlık ocağına kişisel bilgilerinizi şifresini sadece sizin bildiğiniz homomorfik şifreli bilgi olarak yolluyorsunuz, kan testini ise açıp analiz edebilsinler diye standart şifreli bilgi olarak yolluyorsunuz.
Ya da eğer gönderdiğiniz veri işleme merkezi son günlerin meşhur konusu olan yapay zekalı bir veri işlem merkezi ise tüm bilgiyi homomorfik şifreli gönderiyorsunuz, gelen cevabı kendiniz çözümlediğinizde sistem matematikteki çarpma bölme işlemi gibi çalışıyor.
Teknik detaylarını çok iyi bilmiyorum, ama yakında bu program homomorfik şifrelenebilir diye görürseniz bir yerlerde şaşırmayın, kısaca homomorfik şifreleme denilen şey böyle bir şey.
***
Gerçi teknoloji ilerliyor ve başta kullandığımız şifre basit bir şifre olursa yapay zekalar kolayca kırarlar herhalde şifremizi demeyin.
Bu yöntemle iletilmiş verinin doğru analizinin yapılabilmesi için Intel, Darpa ve ETRI dahil ünlü çip firmalarının çip altyapısında birtakım değişikliklere gitmek zorunda kaldıklarından bahsediliyor.
Yani bu şifreleme yönteminin yazılımlar yanında donanımlarda da değişiklik yapılmasını gerektirmesi yöntemin ciddi bir şifreleme yöntemi olduğunun bir ispatı.
Bakalım ne zaman popüler hale gelecek bu yeni veri şifreleme yöntemi.
Teknoloji gerçekten ilerliyor. Bir ucundan yakalamakta fayda var diye düşünüyorum.
Teknoloji ve bilim ile kalın.
Moskova’dan herkese sevgi ve saygılarımla