Lise 2’de yurtdışı üniversite hazırlığı için neler yapılmalı?
Büyük okullar büyük çabalar gerektirir…
Bir okulu büyük ve değerli yapan nedir? Bu sorunun muhtelif cevapları olabilir ama bana sorarsanız büyük okulları büyük yapan, itibarı, prestiji, öğrenci ve topluma kattığıdır. Elbette mali yapısı ve olanakları, fiziksel imkanları, akademisyen kalitesi vb birçok unsur sayılabilir ama nihayetinde bir okulun büyüklüğü onun kamuoyu nezdinde sahip olduğu değer ve yarattığı imajıdır. İnsanın yetişmesi süresince üniversite eğitimi önemli bir yere ve katkıya sahiptir. Aslında 12 yıllık uzun bir eğitim maratonundan sonra son dönemeçtir üniversite, eğitim hayatınıza imzanızı atacağınız yerdir. Yüksek öğretim, sonrasında ektiğinizi biçeceğiniz ve belki de önünüzdeki hayatı şekillendirmede en önemli safhadır. O nedenle bu eğitimi mümkün olan en iyi kurumda almak ve hayata daha donanımlı başlamak tabi ki tüm gençlerin öncelikli konusudur. Bu nedenle iyi bir üniversiteye girmek için lise döneminde nitelikli ve bilinçli bir hazırlık yapmak çok değerlidir. İşte geçen hafta Lise 9 da yapılacaklar listesinin ardından bu hafta da 10. Sınıfta yapılacaklara birlikte bakalım;
Lise 10. Sınıf Planlama Checklisti
- Ders programınızı danışmanınızla paylaşın. Ona;
1) (AP)Advanced Placement yani “ileri düzey yerleştirme” derslerini sorun,
2) Tercih ettiğiniz okullara başvurmak için almanız gereken dersleri öğrenin ve sınavlarla ilgili bilgileri alın,
3) Dört yıllık “yapılacaklar listesi”ni danışmanınızdan aldığınız bu bilgiler dahilinde güncelleyin.
- Her yıl Ekim ayında yapılan PSAT “SAT hazırlık sınavı”na girin. Okulda veya dışarıda gireceğiniz PSAT sınavına kayıt için derlemeniz gereken belgeleri gözden geçirin. Bu PSAT sınavından aldığınız sonuca göre, 11. sınıfta gireceğin asli SAT sınavına (bu sınav aynı zamanda Ulusal Başarı Bursu belirleme sınavıdır) gereken hazırlığı yapabilirsiniz. Bu sınava hiçbir çalışma yapmadan girildiği için PSAT sınav sonuçları düşük olabilir. Çünkü bu sizin mevcut dil düzeyinizi ölçer. Ancak sınavın 10. Sınıfın hemen başında yapılması ve üzerine 2 yıl daha dil eğitimi alınarak SAT sınavına girilecek olması nedeniyle bu not mutlaka gelişime açıktır. Moral bozmadan çalışmaya devam etmek gerekir. İngilizce dil eğitimi Hazırlık sınavı için gerekli tüm bilgileri College Board web sitesi “www.collegeboard.com/student/testing/psat/about.html” den alabilirsiniz. Ayrıca “SAT subject test” yani “SAT ders sınavları” da bulunmaktadır. Resmî olarak SAT ders sınavlarının bu şekilde hazırlık sınavı bulunmamakta, alınan her not sistemde kayıt altında tutulmaktadır. Bu konuya “yurtdışı sınavlar” başlığı altında yazacağım bir başka makalede detaylı değineceğim.
- Okul dışı faaliyetlerde bulunmaya ve sürdürmeye devam edin çünkü bu aktiviteler üniversite başvurularınız esnasında oldukça önemli bir yer tutacaktır. Eğer okulunuzda gönüllü topluma hizmet programı yürütülüyorsa, bu projelerden haberdar olun ve mezuniyet öncesi tamamlamanız gereken asgari gönüllü hizmet saati şartı varsa, onu tamamlamak için planlama yapın. Okulunuzda bu tür bir organizasyon yer almıyorsa o zaman, sosyal sorumluluk ve topluma hizmet projelerinde görev alabileceğiniz diğer Sivil Toplum Kuruluşu aktivitelerini araştırın.
- 9. Sınıfta başladığınız detaylı meslek seçimi incelemelerinizi ve bu eğitimlerin verildiği okulların ve bölümlerin taramalarını sürdürün.
- Başvurmayı düşündüğünüz üniversitelerin kabul şartlarını incelemeye başlayın. Her bir üniversitenin web sitesine girin ve yakından bakın. Bunun için bazı global siteler de yardımcı olabilir. Özellikle dünya sıralama platformları bu araştırmalar için daha istatistiki ve formatlanmış bilgileri aktarmaktadır.
- Hedeflediğiniz üniversitelerin kabul şartlarını eksiksiz tamamlamanız için doğru dersleri doğru zamanda yani en uygun akademik yılda aldığınızdan iki kere emin olun.
- Notlarınızın seyrini ve devam durumunuzu yakından takip edin. Eğer derslerde zorluk çektiğinizi deneyimliyorsanız, öğretmelerinizden etüt veya özel ders talep edebilir, ya da arkadaşlarınızla çalışma grupları oluşturabilirsiniz.
- Gelecek senenin derslerini seçerken danışmanınız veya rehberlik hizmetleri ile ders kredilerinizi kontrol edin. Mezuniyet öncesi gereken tüm kredinizi tamamlayacağınızdan emin olun.
- Okulunuzda yaz veya kış sömestreler içinde, üniversitede muafiyet sağlayacak bazı kredili derslerin verilip verilmediğini araştırın. Verilmiyorsa da üniversite kredisi sağlayan bu dersleri dışarıdan almaya çalışın.
- Haziran ayında yapılan SAT Reasoning sınavı ve yine Haziran itibariyle tamamlanacak SAT subject testler (SAT ders sınavları) için Nisan ayında kaydınızı yaptırmayı unutmayın.
- Üniversite kampüslerinde yapılan zenginleştirilmiş yaz okulu programlarına katılın veya gönüllü olarak topluma hizmet projelerinde çalışın. Üniversiteler yaz tatillerini bile kendilerini hem akademik hem de sosyal yönden geliştirmeye harcayan öğrencileri aramaktadır.
Lise 10. Sınıf 4 yıllık lise eğitiminde yolun yarısıdır ve yurtdışı üniversite hazırlığı için çok önemli olan 11. Sınıf öncesinde ana planın işlerliğinin test edilmesi için son yıldır. Ne demek istiyorum? 11. Sınıfta yurtdışı sınavları tamamlamak için yoğun bir çaba gerekmektedir. Ağır ders programı ile birlikte bu sınav trafiği zaman yönetimini sıkıntılı hale getirmektedir. Bu nedenle 10. Sınıfta neyi ne zaman yapacağı ve ne tür faaliyetler içinde yer alacağı ile ilgili öğrencinin kendine güven duyacağı ve paniklemeyeceği bir düzeni oturtması önemlidir. Sistemi kurduktan sonra, sadece süreci takip etmek yeterli olacaktır.
Bir sonraki yazımda Lise 3 de ya da 11. Sınıfta yapılacaklar listesini paylaşacağım.
Kaynakça;
California Career Center / 12 Tips for getting into your college