Karakterin İnsan Hayatındaki Yeri Nedir?
İnsanlar çeşit çeşit ve hepsinin de kendine has değişik bir karakter yapısı var. Sosyal hayatımızda "karakter" kelimesinin sonuna ekler koyarak konuşmalarımızda insanlara bir şekilde bu kelimeyi yapıştırırız. Peki nedir bu karakter kelimesinin anlam ve manası?
15 gün süren serüven dolu seyahatimin sonrasında insan hayatını derinden etkileyen bir olgudan sizlere bahsederek yazılarıma kaldığım yerden devam etmek istiyorum. Bu seyahatim esnasında güzel Türkiye’mizin pek çok şehir, kasaba, mezra ve köylerinden geçtim, bir çok insanla hasbihal etme fırsatını buldum. Buna yurt dışında yaşayan insan toplulukları da dahil.
Bir kez daha anladım ki, insanlar çeşit çeşit ve hepsinin de kendine has değişik bir karakter yapısı var. Sosyal hayatımızda "karakter" kelimesinin sonuna ekler koyarak konuşmalarımızda insanlara bir şekilde bu kelimeyi yapıştırırız. Peki nedir bu karakter kelimesinin anlam ve manası? Ağızdan çıkarken söylemesi kolay olan bu kelimenin, mana ve muhteviyatı acaba bu kadar anlaması ve anlatılması kolaydır? Gelin şimdi kelimelerin sihirli dünyasında bu kelimeyi irdeleyelim.
Karakter kelime anlamı olarak bir kimsenin veyahut bir insan topluğunun duygulanma ve davranış biçimi ya da tutumu anlamına gelmektedir. Her insanın karakteri farklıdır. Karakterin belli bir şekil almasında çevresel etkenlerin çok önemli bir rolü vardır! Kimi insanlar olumlu bir karaktere sahipken, kimi insanlar da olumsuz yani kötü bir karaktere sahiptir. Bir insanın dürüst olması, güvenilir ve ahlaklı olması, emanete hıyanet etmemesi, şerefli ve namuslu olması arzu edilen bir karakter özelliği gösterir. Bir kimsenin yalancı olması, dedikodu yapması, iki yüzlü olması, ahlaksız olması ve küfürlü konuşması da istenmeyen bir karakter özelliğidir.
İnsanların bu şekilde olmasının çeşitli sebepleri vardır. İnsanın içinde; dünyaya geldiği ailesi, yakın çevresi, arkadaşları, eşi, dostu ve bunun gibi etkenler karakterin belirlenmesinde etkili olur. Kimi insanlar karakterli olur, kimi insanlar da karaktersiz olur. Bunun için insanları iyi tanımalı ve güvenmediğiniz, sözünün eri olmayan insanlarla çok fazla vakit geçirmemeli ve hatta aynı ortamda bile bulunmamalısınız. Kimi insanlar vardır ki güçlü ve zalim olanın yanında yer alır ve güçsüz ve mazlum olanı korumaz, bilakis ezmek ister. İşte böyle insanlar karaktersiz riyakâr kimselerdir. Ya da haksızlık karşısında hiç bir şey yapmayan ve susan birtakım insanlar da vardır. Bunlar da karaktersiz insanlar gurubuna girerler.
Kişinin karakter sahibi olması onun özü ve sözü ile bir olması ve her zaman dengeli davranışlar göstermesi ve anlık hareketlerde bulunmaması gerekir. Karakter daha küçük yaşlarda iken içinde yaşanılan toplumun değer yargılarının benimsenmesi ile şekil alan bir kişilik özelliğidir. İnsanlar karakterli olmalı ve karaktersiz davranışları varsa bunları bir an önce düzeltmeli ve kendine çeki düzen vererek karakterli bir insan profili için mücadele vermelidir.
Burada yaptığım bu kısa sosyolojik açıklamalar ışığında, çevrenizde ve yakınınızda bulunan bu tip menfi davranışlar sergileyen insanlardan uzak durmanızı salık veririm. Karakter insanın doğumundan itibaren şekillenir, yani insan karakteri bulunduğu ortam içinde şekillenir ve anlam bulur. Karakterli ve karakter yoksunu insanlarla birlikte olurken hemen onlar kendilerini belli ederler, sizin onları çözmeniz için biraz zekâ biraz da zamana ihtiyacınız vardır.
Karakterin statüsü yoktur, her meslek gurubunda bunları görebilirsiniz. Sadece sahip oldukları sosyal statülerinin arkasına sakladıkları karaktersizliklerini anlamanız biraz zamanınızı alabilir. Ama dikkatli olmalısınız. Bu tipler, statülerinin kendilerine kazandırdığı özelliklerden dolayı size daha çok maddi ve manevi zararlar verebilirler. Aman dikkat diyorum.
Yaşamınızda karşınıza şahsiyetli, karakteri yüksek seviyeyle donatılmış insanlarla beraber olmanızı diliyorum. Saygı ve sevgilerimle...