Site İçi Arama

ekonomi

Haydi Bir Test Yapalım, Bir Saatliğine Yapımında Plastik Kullanılan Hiçbir Şeyi Kullanmayalım

Eğer plastik icat edilmemiş olsaydı; günümüzde kullandığımız çoğu malzeme, cihaz, araç çok daha ağır, çok daha kırılgan ve çok daha pahalı olacaktı. Bunların birçoğu ise; aslında hiç olmayacaktı.

Evinizde, işyerinizde, çevrenizde birkaç dakikalığına şöyle bir gözlemde bulununuz; kullandığınız eşya, araç, gereç, cihaz, teçhizat, giyecek, mobilya ve diğer nesnelerden içeriğinde plastik olanları ortadan kaldırdığınızı, kullanmadığınızı düşünün, bakın bakalım elinizde ne kalacak, deneyin bakalım hayatınız nasıl olacak?

Çevresel faktörler ve bazı abartılı propagandalar nedeniyle; insanoğlu plastik ürünlere oldukça negatif ve önyargılı bakmaktadır. Ancak, plastik malzemelerin yaşamına sağladığı kolaylıklardan istifade etmeye de devam etmektedir.

Plastik malzemenin icadı insanoğlu için devrim niteliğindeydi, hammaddesinin temini kolay ve nispeten ucuz ve bu hammaddenin ürüne dönüştürülmesi de diğer malzemelere nazaran daha kolay ve daha ucuzdu. 

Plastik İcat Edimemiş Olsaydı, Günümüz Dünyasında Yaşam Nasıl Olurdu?

Eğer plastik icat edilmemiş olsaydı; günümüzde kullandığımız çoğu malzeme, cihaz, araç çok daha ağır, çok daha kırılgan ve çok daha pahalı olacaktı. Bunların birçoğu ise; aslında hiç olmayacaktı.

Aslında 1930’larda başlayan ve özellikle 1950’li yıllardan sonra çok hızlanan plastik kullanımı; plastiğin adeta her alana girmesi, endüstriyel ve ekonomik gelişmeyi katlayarak ivmelendirdi. Eğer plastik olmasaydı, insanoğlunun hayat standartları bu seviyelerde olamayacaktı. 

Plastikler hayatımızda o kadar yoğun ve girift yer ediyor ki biz insanlar onsuz bir saat bile zor yaparız. 

İnsanoğlu sabah uyanır ve ilk yaptığı şey plastikten yapılmış cep telefonlarını kontrol etmek olur. Plastikten yapılmış bir araba ile işyerine gidilir ve yine plastikten yapılmış masaüstü bilgisayar ve dizüstü bilgisayarlarla ofislerde çalışmaya başlanır. Süregelen yaşam mücadelesinin her aşamasında plastik insanoğlunun hizmetindedir.

Aslında plastikler her insanın hayatını her gün ve her yerde etkiliyor. Plastik olmasaydı gıda israfı artacaktı. Plastik olmasaydı, araçların ağırlaşması nedeniyle yakıt maliyetleri artacaktı. Boeing 787, Airbus A350 olmayacaktı. Şu sıralara çok gündemde olan 5. nesil jet savaş uçakları da olmayacaktı. Plastik olmasaydı tıbbi bakım imkânsız olmasa da çok zor olacaktı. Deriden, pamuktan ve yünden yapılmış giysiler giyecektik, giyeceklerimizde polyester karışımları olmayacaktı. Sadece deriden, doğal kauçuktan ve belki de tahtadan yapılmış ayakkabılar giyecektik. Otomobillerimiz 60 yıl öncesinde olduğu gibi çelikten, ahşaptan, pirinçten ve deriden üretilecekti. 

Plastik olmasaydı, bildiğimiz modern dünyamız var olmayacaktı. Maalesef plastiğin avantajları bazı çevreler ve medya tarafından sıklıkla küçümsenmekte ve neredeyse tamamen göz ardı edilmektedir.

Ancak, ihtiyacımız nedeniyle o kadar çok plastik üretiyoruz ki, her saat 2.000 kamyona eşdeğer atık oluşuyor. Her yıl yaklaşık 300 milyon ton plastik atık üretiyoruz ve ne yazık ki bu miktarın %20'sinden azı geri dönüştürülüyor. Bu yüzden etrafımız plastikle çevrili. Aslında atık haldeki bu plastik de muazzam bir bedelsiz hammadde servetidir, daha da etkinlikle geri dönüştürülebildiği takdirde; plastik dünya milletlerine atıkları ile de yüksek katma değer sağlayacaktır.

Ayrıca unutmamak gerekir ki; çevreyi plastik kirletmez, insanlar kirletir.

Günümüzde tamamen plastikten arındırılmış bir dünya hayal etmek mümkün değildir.

Şu anda üç küresel “mega trend”; dijitalleşme, küreselleşme ve sınırlı kaynaklar sorunudur. Bu trendlerin üçü de doğası gereği plastikle bağlantılıdır. Dijitalleşme, iletişimi ve ulaşımı büyük ölçüde geliştirdi. Modern dünyamızı cep telefonları, bilgisayarlar ve internet olmadan hayal etmek mümkün olamazdı. Tüm bu elektronik cihazlar plastik gerektiriyordu. Plastik olmasaydı küresel iletişim ve ulaşım ağımız bu seviyelerde olmayacaktı. Yenilikler ve gelişmeler durağanlaşacaktı. Bu durağanlaşmanın ekonomi, istihdam, eğitim, üretim ve ulaşım üzerindeki negatif etkileri katastrofik olacaktı.

Sonuç:

Plastik (monomerler ve polimerler) bu yüzyıla damgasını vuran, aktivatör ve katalizatör etkisi yaratan, insanoğlunun hayatını kolaylaştıran, harcamalarını ucuzlatan sihirli bir malzeme oldu. Diğer temel malzemelere göre; nispeten çok yeni olan plastik, gelecekte de insanoğlunun kullanımına sunulan endüstriyel üretimde başrol oynamaya adaydır.

Araştırmacı Yazar Raif BİLGİN
Araştırmacı Yazar Raif BİLGİN
Tüm Makaleler

  • 13.03.2024
  • Süre : 3 dk
  • 2165 kez okundu

Google Ads