Site İçi Arama

ekonomi

Kim Bu Çin'e Yol Verdi Kardeşim?

İşçilere de bizden çok daha düşük ücret ödüyorlar zaten. Evet, Çin’de işçilik maliyetleri çok düşük olduğu için rekabet açısından dünyanın bir çok ülkesinden çok daha ucuzdu Çin. Şimdi ücretler eskisi kadar düşük değil bildiğim kadarıyla.

Kim Çin’e bu kadar fabrika kurdu?

Kim gitti bütün mobil telefonları Çin’de üretmeye karar verdi?

Kim bu kadar arabayı, yedek parçayı Çin üretsin dedi?

Bir zamanlar çimento fabrikası inşaatı için teklif hazırlıyordum. Ekipman montaj işleri de vardı teklifte. Teklifi verdiğimiz meşhur Fransız çimento üreticisi ekipman listesini verdiğinde baktım fabrikanın neredeyse bütün ekipmanları Çin üretimi.

Kim böyle devasa ekipmanları Çin’de üretmeye karar verdi?

Kim her şeyin teknolojisini Çin’e aktardı?

Biz inşaatlarda asansör, yürüyen merdivenler gibi ekipmanların markalarına daha inşaatın başında karar veririz.

Çünkü betonarmede bırakılması gereken boşluklar ya da ekipmanların oturacağı mesnetlerin detayları her markaya göre az da olsa fark eder. Markası işin başında belli olduğunda, kırıp dökmek zorunda kalmayız betonarmeyi. O yüzden ben zamanında çok uğraştım asansör firmalarıyla.

Neredeyse bütün bu ekipman Çin’de üretilir. Özel asansör fabrikaları sanayi sitesi vardır Çin’de. Kimi parçaları bile birbiri ile aynıdır. Sanayi sitesi içerisindeki markasız bir fabrika böyle kimi parçaları sadece asansör fabrikalarına üretip satar.

Kim böyle bir sanayinin Çin’de oluşmasına müsaade etti?

Spor ayakkabılarının bile tümünün üretildiği yer Çin! Düşünebiliyor musunuz, ucu bucağı plastik ayakkabılar, ama hangi marka olursa olsun üretim yeri Çin!

Sonra da ticaret savaşı yapıyoruz diyorlar. Bu Çin çok büyüdü, çok diyorlar!

Büyür tabii ki. Her şeyi bunlar yapsın dersen az bile büyüdü diyebilirim.

İnşaatlarda bile artık en ucuz teklifi Çinli firmalar veriyorlar.

Niye bu kadar az mobilizasyon maliyetiniz var diye soruyorsun. İşçiler için bu kadarlık yatakhane yeter diyor şantiye şefi. Aynı yatakta gece biri yatıyor, gündüz diğeri. İki vardiya için tek yatak yeter diyor. Dolayısıyla mobilizasyon maliyeti bizim verdiğimiz tekliften çok daha düşük çıkıyor.

İşçilere de bizden çok daha düşük ücret ödüyorlar zaten.

Evet, Çin’de işçilik maliyetleri çok düşük olduğu için rekabet açısından dünyanın bir çok ülkesinden çok daha ucuzdu Çin.

Şimdi ücretler eskisi kadar düşük değil bildiğim kadarıyla.

Ama düne kadar o yüzden de dünyaya hâkim egemen güçler her türlü teknoloji ürününü kendi kontrollerinde Çin’de üretmeyi tercih ettiler.

Ancak şimdi artık bu yaptıklarının büyük hata olduğunu anladılar, çünkü Çin rahat durmadı, kimi zaman geriye mühendislikle, kimi zaman da teknoloji hırsızlığıyla, son zamanlarda da artık çoğu konuda kendi teknolojisini kendisi geliştirerek, nüfus avantajıyla birlikte bir dünya devi oldu çıktı.

Pandemi zamanı aksamalar olunca dünya biraz kendine geldi. Her konuda Çin’e bağımlı olunduğunun farkına varıldı.

Halbuki Amerika için çok kolaydı.

Evet, sen kendin bir kâğıdın üzerine para basıp basıp senin için üretilen her şeyin bedelini bir kâğıt parçasıyla ödüyorsun demedi Çin, Amerika’nın dolarlarını kabul etti ve kasasında biriktirdi.

Bugün Amerika’dan bile daha çok doları var Çin’in.

Ucu bucağı bir kâğıt parçasına onca emek vereceksin. Aslında karşılık falan almış olmuyorsun, köle gibi bunca yıl bir anlamda boş bir karşılığa çalışıyorsun.

Ama bak, şimdi dünya devi oldu!

Dünya uzun zamandır tekrar iki kutba ayrışmaya başladı.

Hani yavaş yavaş basarsın ya gaza, aynı o şekilde dünya yavaş yavaş stres yükleniyor.

Taraflar üç aşağı beş yukarı belli olmaya başladı bile. Amerika ve değneği Avrupa bir yanda, Çin ve kolları altında desteklediği Rusya ve yakın çevresindeki ülkeler diğer yanda.

Hindistan şimdilik eski kodları sebebiyle İngilizlere yakın duruyor. Ama hiç belli olmaz bu işler.

Ukrayna savaşı da tarafların bir süredir birbirlerini tarttıkları savaş alanı oldu resmen.

Kış geçti ve yine Ukrayna’ya bahar geldi.

Ukrayna’nın baharları bir süredir bizdeki baharlar gibi değil. Havalar ısınınca o topraklarda savaş tamtamları da çalmaya başlıyor. Adeta kış uykusundan uyanan kutup ayısının, artık karnı oldukça aç olduğu için her şeye saldırması gibi, Rusya yeni amaçlar peşinde planlar yapmaya başladı bile.

Bu amaçla Çin ile büyük ihtimal destek almak için görüşmeler yapılıyor.

Bilmiyorum, Çin’den nasıl bir somut destek bulabilecek Ruslar, ama biz seçim telaşesi ile yurtiçine yoğunlaşmış durumda olsak da, dünya biraz daha farklı konulara yoğunlaşmış durumda. Yavaş yavaş kazanın altına odun atmaya başladılar.

İzlemekte fayda var diye düşünüyorum.

Moskova’dan herkese sevgi ve saygılarımla

Araştırmacı Yazar Deniz BURSALIOĞLU
Araştırmacı Yazar Deniz BURSALIOĞLU
Tüm Makaleler

  • 12.04.2023
  • Süre : 4 dk
  • 1175 kez okundu

Google Ads