Yakışıksız Liderlik
Şapkamızı önüne koyup, artık “Ben nerede yanlış yaptım?” diye hepimizin sorması gerekmektedir. Çünkü gelinen bu can sıkıcı durumdan, demokratik bir ülke olmamız sebebiyle, hepimiz sorumluyuz.
Finlandiya’nın Durumu:
Finlandiya; hem bizden daha sert kış şartlarına sahip, dolayısıyla doğalgaza bizden çok daha ihtiyacı var, hem de NATO üyesi olmadığı için komşusu Rusya’nın, Ukrayna işgalinin ardından, nefesini ensesinde çok daha fazla hisseden bir ülke. Yani Finlandiya, ekonomik ve güvenlik açısından oldukça zorlu bir süreçte.
Peki yıllardır sosyal demokrasi ile yönetilen bu İskandinav ülkesinde enflasyon oranı kaç?
Çoktur değil mi? Yani bu şartlarda, diğer ülkelerdeki gibi, çok yüksek olması gayet doğal, öyle değil mi?
Merakınızı gidereyim.
Finlandiya’nın enflasyon oranı yüzde 4,5.
Bir önceki oran ise yüzde 4,4.
Ne biçim bir yönetim anlayışıdır ki bu, hiçbir kriz, ülkenin enflasyonunu yükseltemiyor. Ne dünyadaki petrol ve doğalgaz zamları, ne yanı başındaki sertlik yanlısı Rusya’nın varlığı ekonomisine etki edebiliyor. İnsan, gıpta ile izliyor gerçekten.
İsveç Ne Alemde:
İsveç de benzer zorlu şartları yaşıyor. O da soğuk iklime sahip ve NATO üyesi olmayan bir ülke. Bir önceki enflasyon oranı yüzde 3,7. Son değeri ise yüzde 4,3. Finlandiya’ya nazaran daha başarısız gibi gözükse de, sosyal demokratlar tarafından yönetilen İsveç’in ekonomik durumu da gayet iyi.
Gelelim, canım ülkem Türkiye’ye.
Bu iki İskandinav ülkesine nazaran siyasi iklimi NATO üyesi olması sebebiyle daha güvenli, coğrafi iklimi ise daha ılıman olan Türkiye’nin bir önceki enflasyon oranı yüzde 54,44. Şu anki ise yüzde 61,14.
Savaşın muhatabı ve yıkıcı etkisine maruz kalan Ukrayna’nın enflasyon oranı yüzde 10,7. Ekonomik yaptırımlara maruz kalan Rusya’nın ise enflasyon oranı yüzde 9,17.
Avrupa’daki tüm ülkeler içinde enflasyon liderliği Türkiye’de, hem de maalesef açık arayla. Türkiye’nin bir basamak üstünde Moldova var ve Moldova’nın enflasyon oranı yüzde 18,5. Yani, en kötü Avrupa ülkesinin enflasyon oranının dahi 3.3 katı enflasyonla yaşamak durumunda Türkiye.
G-20 Ülkeleri:
G-20 ülkeleri enflasyon sıralamasında da Türkiye, maalesef yine en kötü ülke durumunda. Kim ne derse desin, bu yakışıksız liderlik, Türkiye’nin yarıştığı ülkelere nazaran ekonomik olarak başarısız ve krizlere karşı hazırlıksız olduğunun bariz göstergesidir. Rusya-Ukrayna savaşı özelinde uluslararası ilişkilerini etkin arabuluculuk çerçevesinde başarı ile yürüten Türkiye’nin, ekonomik manada yaşadığı bu başarısızlığın temel nedeni ise bilimsel ve akılcı politikalardan uzaklaşmaktır.
Bu yüksek enflasyon oranıyla, yakın gelecekte, değil ilk 10 ekonomiye girmek, ilk 20’de kalabilmek bile artık olanaksız hale gelmiştir.
Şapkamızı Önümüze Koyup Düşünelim:
Şapkamızı önüne koyup, artık “Ben nerede yanlış yaptım?” diye hepimizin sorması gerekmektedir. Çünkü gelinen bu can sıkıcı durumdan, demokratik bir ülke olmamız sebebiyle, hepimiz sorumluyuz.
Unutmayalım ki demokrasilerde seçimler, bir toplumun kaderini belirler. Doğru uygulanan politikalar nasıl ki halkta pozitif etki yaratır ve iktidara destek artarsa, yanlış uygulanan politikalar neticesinde de halk tepki verir ve iktidara desteğini azaltır.
Çünkü hatalı verilen kararların ceremesini halk çeker. Halk, doğru ve yanlışları iyi tartar ve ona göre seçimini yaparsa, daha baştan hem ekonomisini hem de güvenliğini sağlamış olur.
Sonuç:
Türkiye’nin enflasyon sıralamasında maruz kaldığı bu yakışıksız liderlik, kendisine hiç mi hiç yakışmamaktadır. Gecikmeksizin; üreten, tasarruf eden, para politikalarını bilimsel bir şekilde uygulayan ve har vurup harman savurmayan bir ekonomik politikaya dönülmelidir.
Kaynak: https://tr.tradingeconomics.com/country-list/inflation-rate?continent=europe