Yaşamanın Kodları - 5
Yaşayabilmenin sihirli bir formülünü arıyoruz, şimdilik başımızı sokacak, bizi yağmurdan kardan koruyacak iki oda bir salon yer kiraladık. Aylık karnımızı doyurabilecek masrafların zor kısmını da bulduk. Beslenme giderlerimizden eksik kalan bir ikisini de hesaplayıp diğer ihtiyaçlarımızı hesaplamaya başlayabiliriz umarım.
Şu ana kadar aylık kira giderimiz 2200 lira, aidat giderimiz 100 lira ve evde pişen besinler için gider 4500 lira olmak üzere şimdilik hesabımız ayda 6800 lira.
Devam edelim. Babamız da öğlenleri aç kalmasın, yakındaki bir kebapçıda ya da pidecide bir tas çorba, bir adet kıymalı pide ve bir ayran içsin demiştik.
Ankara'da Tunalı Hilmi'deki Kebap 49 gençliğimin anılarıyla hatıralarımda. Önce oradaki fiyatlara bakalım.
Çorba: Günün çorbası, tırnak pide, limon ile, 21 lira
Kıymalı pide, mevsim salata ile, 52 lira
Ayran: Eker ayran (30 cl.), 9 lira.
Bir öğün 82 lira, 26 günde 2132 lira.
Bütün aile bir ay evde 4500 liraya doyuyor, bir öğlen vakti babamız karnını doyurmak için neredeyse yarısı kadar para harcayacak, hem de topu topu bir kıymalı pide bir de bir tas çorba fiyatı. Biraz fazla geldi bana oran.
Ya Kebap 49 çok lüks bir yer olmuş, ya da bizim gençliğimizde alım gücü bu güne göre daha normalmiş.
Bir başka yerden daha kontrol edeceğim, belki biraz daha ekonomik bir yer bulurum. Ev fiyatlarına bakarken Ankara Küçükesat'ta Türkiye ortalamasını tutturmuştuk, oralardan bir yerlerden bakalım, daha iyi olur, hem orta direk prensibimize de uyar böylece.
Küçükesat'ta daha ekonomik bir yer buldum, Esat Cumhuriyet Döner.
Çorba, menüde yok nedense, mutlaka servisleri vardır, başka yerlerde ortalama fiyat 20 lira, hesaba bu fiyattan ekleyelim derim.
Kıymalı pide, közlenmiş biber, salata ve söğüş soğan ile, 43 lira
Ayran, 330 ml, 10 lira
Bir öğün 73 lira, 26 günde 1898 lira. Bozuk paraları da masada bırakırız her halde, her seferinde üç dört lira, bize maliyeti 2000 lira olur.
Bana göre yine yüksek ama bu günlerde hayat şartlar böyle, yapacak bir şey yok. Evden sefer tasıyla yemek taşıyacak halimiz de yok sanırım bu yüzyılda. Mecburen hesabımıza böyle katıyorum.
Ancak hafta sonları bari bir öğün kendimize ailece kebap yemeyi az görmeyelim. O yüzden hafta sonu pazar günleri hep beraber Kebap 49'a gidiyoruz.
Geldik hafta sonu pazar günleri ailece öğle yemeğimize. Bu ücret eğer bir yerlerde restoran yerine piknik yapmaya karar verirsek, aşağı yukarı piknik masrafı ile aynı çıkar diye düşünüyorum. O yüzden hesabımızı ayda dört kere ailece restorana gidiyoruz üzerinden yapıyorum.
Sizi bilmem ama böyle bir fırsat yarattığımda ben önden çorba içip bir porsiyon iskender kebap yerim. Bizim hanım da çorba ve kebap sever. Bizim çocuklar küçükken döner ve patates severlerdi, o yüzden çocuk için patates kızartması ile döner alacağım. Bir gazlı içecek ve üstüne de birer tatlı yeriz mutlaka. Bebek için de muhallebi alırız, annesinin tabağından bir iki lokma da yer belki, ama o da muhallebiyi daha çok sever herhalde.
Bakalım bu hesaba göre restoranda öğle yemeği kaç para tutacak.
Çorba, iki porsiyon, tırnak pide ve limon ile, 21 liradan iki tas 42 lira
İskender, tırnak pide, sos, tereyağı, yoğurt, bulgur pilavı közlenmiş biber, közlenmiş domates, mevsim salata ve turşu, 75 lira
Kuzu şiş, közlenmiş biber, közlenmiş domates, bulgur pilavı, sumaklı soğan, mevsim salata ve turşu ile, 96 lira
Döner, patates kızartması, közlenmiş biber, közlenmiş domates, tırnak pide, mevsim salata ve turşu ile, 62 lira
Şalgam suyu, Doğanay, 330 ml, 13 lira, iki tane, bir de çocuk için gazlı içecek, aynı fiyat, 39 lira eder.
Kaymaklı ekmek kadayıfı, çok severim, iki tane, biri babaya, biri anneye, tanesi 25 lira, ikisi 50 lira.
Fırın sütlaç, 22 lira, biri çocuğa, biri bebeğe, ikisi 44 lira.
Çay yemeğin üstüne iyi gider, ücret ödemeye gerek yok, müesseseden.
Hesabı alalım lütfen, garson getirdi, yavaştan kapağı kaldırıp adisyona bakıyoruz. Evet, tahmin ettiğim gibi epey tuttu, 408 lira. Cüzdandan 400 lira çıkarıp koyuyoruz, cebimizde de bozukluk bulduk, 25 lira daha koyuyoruz kapağı kaldırıp. Bahşiş az oldu, ama orta direkten ancak bu kadar. 425 lira ödeyip kalkıyoruz.
Ayda dört kereden 1700 lira, Allah bereket versin.
Buraya kadar 6.800 lira üzerine 2.000 lira babanın öğle yemeği ve 1.700 lira da restoran masrafını ekleyince aylık gider olarak 10.500 liraya ulaştık.
Beslenme giderlerinden bir tek bebeğin sütü maması kaldı, bir de çocuğun okul için cep harçlığı.
Önce çocuğun cep harçlığı için karar verelim. Bu amaçla bir çocuk okulda kantinden bir şeyler alacak olsa ne kadar paraya ihtiyacı olur, fiyatlara bakarak karar vermeye çalışalım.
Çikolata fiyatları, bar çikolata 75-80 gram, 9 lira 95 kuruş, sürpriz yumurta, 4 lira 90 kuruş, Napoliten fındık kremalı, 32 gram, 2 lira 75 kuruş, Ülker tuzlu karamel ve bademli sütlü çikolata, 60 gram, 7 lira 95 kuruş, sütlü çikolata, 60 gram, 5 lira 95 kuruş, daha ucuzları da var, hindistan cevizli, kayısılı, dolgulu, köpüklü, şemsiye, 1 lira 65 kuruştan, 4 lira 50 kuruşa.
Bisküviler de farklı farklı fiyatlarda, en ucuzu 4 lira 65 kuruş, 9 lira 90 kuruşa, 13 lira 50 kuruşa da var.
Bir de simit, peynirli poğaça fiyatlarına bakalım, simit 3 lira olmuş, ay çöreği 3 lira 25 kuruş, sucuklu tost 5 lira 25 kuruş, sade açma 1 lira 50 kuruş, kaşarlı 2 lira 25 kuruş. Kesin yakında zam gelir bu fiyatlara da.
İçecekler, 200-250 ml, limonata, meyve suları, 2 liradan 4 lira 95 kuruşa kadar çeşit çeşit
Dondurmalar, 2 liradan 11 liraya, yine çeşit çeşit.
Bilemedim şimdi ne yapalım? Harçlık olarak 10 lira versek az olur her halde, 20 liraya da çok abur cubur yer gibi geldi birden. En iyisi ne verecekse annesi versin, biz ayda 22 gün okul günü var, 350 lira annesine bırakalım, o halletsin. Böyle şeyleri hanımlara bırakmak lazım. Çocuk otorite olarak annesini bilsin, anneler çocuklarla daha çok vakit geçiriyor, çok derdini çekiyorlar. Bu kadarcık pozitif ayırımcılık hakları olsun.
Bizim hesap gün geçtikçe kabarıyor, 350 daha ekleyince 10.850 lira oldu. Daha da kabarık olacak. Bu ücretlerde bir iş bulabilecek miyiz emin değilim.
Beslenme giderlerinden bir tek bebeği beslemek kaldı, ama o iş öyle kolay değil, uzmanlık istiyor, benim için çok zaman oldu, bizim kızlar epey büyüdüler, hafızalarımız da bu yaşlarda bize ihanet etmeye başlıyor.
O yüzden ben konuyu biraz daha incelemek için birkaç gün izninizi isteyeyim, bakalım 8-12 aylıktan 3 yaşına kadar olan bebekleri beslemenin detayları nelermiş. Yanlış bir şeyler yazmaktansa, önce yeterli araştırma yapmakta fayda var, daha sonra bu giderimizi ayrıca diğer bebek masrafları ile birlikte hesaplarız.
Boş evde oturulmaz, yarın hesaba ev eşyaları ve mobilyalarla devam ediyoruz.
Moskova'dan sevgi ve saygılar