Site İçi Arama

ekonomi

Yaşamanın Kodları - 6

Türkiye'nin bugünkü şartlarında yaşayabilmenin sihirli formülünü arıyoruz. Bu amaçla Türkiye'mizin bugünkü yaşam şartları altında orta direk bir ailenin normal bir yaşam sürmesi için ne kadarlık bir aylık gelire ihtiyacı var, bunu bulmaya çalışıyoruz.

Türkiye'nin bugünkü şartlarında yaşayabilmenin sihirli formülünü arıyoruz.

Bu amaçla Türkiye'mizin bugünkü yaşam şartları altında orta direk bir ailenin normal bir yaşam sürmesi için ne kadarlık bir aylık gelire ihtiyacı var, bunu bulmaya çalışıyoruz.

Ailemiz biri ellerinizden öper, okullu bir çocuk, diğeri henüz altı bağlı, mama ve sütle beslenen, bebek yaşta iki evladıyla ev hanımı bir eşi olan genç bir babadan oluşuyor, dört kişilik standart bir aile.

Şimdilik bebeğimiz hariç, karnımızı doyurmaya yetecek beslenme giderimizi bulduk. Başımızı sokacak kiralık bir ev de tuttuk, ama boş evde oturulmaz, artık evimizi döşememiz lazım. Hazırda paramız olmadığı için bankamızdan kredi çekeceğiz.

Türkiye’mizde bankalar 5 yıla kadar eğer önden, yani evlenmeden önce düğün ya da diğer adıyla çeyiz hesabı açarak birikim yaparsak birikim tutarına %25 devlet desteği ekleyerek düğün zamanında belli oranlarda çekilmek üzere toplu para veriyorlar. Alınan toplu para aslında bizim paramız, sadece bir kısmını devlet destek olarak hibe ediyor. Ancak devlet desteğinin bir üst sınırı var tabii ki.

Çeyiz hesabına %25 devlet desteği demek 4 birim birikimimize 1 birim devlet destek veriyor demek. Yani aslında devlet desteği ihtiyacımız olan 5 birim kredinin 1 birimine, yani %20'sine karşılık geliyor.

Bu şartlar bizim hesabımıza ve ihtiyacımıza tam olarak uymuyor, bize kredi lazım, şartları biraz değiştirmemiz gerekiyor. Bugünlerde bankalardan kredi almak o kadar da kolay değil ama yine de, baştaki kabullerimiz ile bu şartları bizim bankamız da biraz değiştirerek sağlıyor olsun.

Ana değişiklik bizim bankamızın önden birikim istemek yerine ihtiyacımız olan krediyi sınır koymadan veriyor olması olsun. Geri ödemelerimiz daha önce yazdığım gibi enflasyon oranında her ay artarak yapılsın. Devlet desteği de uygun, ama üst limit olmadan, yine %20 oranında krediye destek şeklinde olsun. Demek ki aylık ödeyeceğimiz kredi taksitlerinden aynı şekilde her ay %20 bedeli düşeceğiz. Vademizi de resmi maksimum sınır olan 5 yıl olarak uygun, yani 60 ay.

Bu şartlarda kredimizi alarak mobilyalarımız için mağazaları gezmeye başlayalım.

Evet, bir ev içinde ne gibi eşyaya ihtiyacımız var ve bedeli bugün ne kadar tutar? Bulmaya çalışacağımız bedel bu. Mümkün olduğunca minimumda ama öyle en ucuzundan değil, standart kalitede eşyalar için hesap yapacağız.

Herhalde olmazsa olmazımız öncelikle beyaz eşya. Buzdolabı, fırınlı ocak, çamaşır makinası, hadi bulaşık makinasını da dahil edelim, her evde standart beyaz eşya bunlardır diye düşünüyorum. Elektrik süpürgesi, bizde yok ama televizyon, ütü, bunlar da elektrikli ev aletleri. Minimum bu kadar sanırım. Aslında bizde bir de mikrodalga fırın var. Kıza almıştık bir ara yurtta kaldığında. Şimdi arada kullanıyoruz. Eskiden de aldığımız bir tane var, o da daçada. Evde çok ihtiyaç olmuyor. O yüzden bunu geçiyorum. Hanımın kullandığı bir sürü mutfak robotu, blender, mikser falan var, onlara da daha sonra kap kacakla birlikte bakarız.

Biz beyaz eşyalardan başlayalım, meşhur beyaz eşya markasının yakındaki mağazasına bir göz atalım:

Buzdolabı, 5.789 liraya çok basiti de var, 32.729 liraya gardırop tipi de. Daha ucuza mini tipleri de var. Bana kalsa fiyatı daha uygun olan 7.949 liraya olanını alırdım, ama hanım hepsinin içini dışını epey inceledi, 12.409 liralık bir no frost modeli beğendi. Buzdolabı dediğin bir aldın mı uzun yıllar pek değiştirilmiyor. Hanımların isteğini kırmak da olmaz. Mecburen bunu alacağız.

Fırınlı ocak, 3.659 liraya basit modeli de var, 30.619 liraya kuzine tipi de. Yine bana kalsa 5.609 lira olanını alırdım, ama yine hanıma bıraktım seçimi, ben sadece pişen yemekleri yemekten sorumlu olayım, yemek pişirmek onun sorumluluğunda, istediğini alalım. Önce 8.349 lira olan modeli istedi, ama ben de dayanamadım, teknik özellikleri daha iyi olan başka bir modele biraz ikna kabiliyetimi kullanıp razı ettim. Hem biraz daha ucuz, 7.129 lira. İnşallah bir sorun çıkarmaz, sonra kurtulamam hanımın dırdırından.

Çamaşır makinesi, 6.189 liralık da var, 12.279 liralık da. Ben pek anlamıyorum, hanım bunu kendi seçti, 6.789 liralık bir model beğendi, daha çok çamaşır alanı da var ama bu model de bir seferinde epey çok çamaşır alıyormuş.

Bulaşık makinesi, 5.439 liraya da var, 9.869 liraya da. Yine karar hanımın, 6.409 liralık modelini beğendi. Bir sürü programı var, bardaklar için özel programı var diye bunu beğenmiş.

Bu arada bulaşık makinelerinin Türkiye'de nedense hepsi geniş model, 60 cm genişlikte. Biz Moskova'da 45 cm genişlikte bir model satın aldık, daha sık çalıştırıyoruz, ama avantajları çok. Küçük mutfakta dar model daha iyi yerleşiyor. En azından fazladan tabak çanak takımı gerekmiyor, hem de bulaşıklar daha sık yıkandığı için uzun süre makina içinde kalıp kurumuyor, kokmuyor. Belki Türkiye'de de vardır, ama yoksa üreticilere tavsiye ederim, dar modelleri de üretip satışa çıkarsınlar hem daha ucuz, hem daha pratik.

Evet, beyaz eşyamız tamam sanırım, toplam yapalım.

Tümü 32.736 lira tuttu. Yine epey para harcadık. 60 ay taksit ile ayda 545 lira 60 kuruş ediyor, devlet desteğini de dikkate alırsak %20 indirimle beyaz eşya için aylık taksit yükümüz 436 lira 50 kuruş. Düz hesap aylık 440 lira diyelim.

Diğer elektrikli ev aletlerine sonra bakarız. Biz önce gelelim ana mobilyalara. İşimiz zor, yatak odası, çocuk odası ve salon düzeceğiz. Giriş holüne ve banyoya da bir şeyler almak gerekir. İyi ki mutfak tezgâhı ve dolapları var kiraladığımız evde. Mutfak dolapları da epey para tutar aslında.

Yatak odasında iki kişilik karyola, üzerine yine iki kişilik yaylı yatak, iki yanına birer komindin, bir çekmeceli şifonyer, aynalı gardıroplar, hanım pek makyaj yapmaz ama bir de makyaj masası olsa yeter her halde.

Allah'tan hanımın çeyizinde yatak örtüleri, çarşaflar, yorganlar vardı, o tarz şeyler için masraf yapmayacağız. Mobilya ile kurtaracağız. Ama perdeleri, tülleri ve halıları bizim almamız gerekecek.

Tam bir mobilya ülkesiyiz, binlerce çeşidi var, herkesin zevkine uygun altın kaplamalı olaından çok basitine kadar var. Eskiler iki gönül bir olunca samanlık seyran olur demişler, ama gerçek dünyada samanlık yetmiyor, normal bir yaşam için ortalama fiyatlardan birkaç parça mobilya almak gerekiyor. Biz büyük bir mobilya mağazasına gidelim, standart mobilya fiyatlarına bakalım.

Yatağın ahşap karkas kısmıyla başlayalım, mağazamızda fiyatlar 1.199 liradan başlıyor, 8.099 liraya kadar fiyat var. Biz 4.199 liralık altında çekmeceleri olan bir model beğeniyoruz.

Üzerine yaylı yatağını ayrıca satıyorlar, 1.349 liraya da var, 10.799 liraya da. Biz bir iki deneme sonrasında indirimli fiyatı ile 4.299 liralık bir tanesini seçiyoruz.

Yatak başına komodinler ucuzmuş, 299 liradan 2010 liraya kadar fiyatlar var, doğal olarak bizim yatağın takımını seçiyoruz, çift çekmeceli, 529 lira tanesi, her iki yana birer adetten 1058 lira tutuyor.

Şifonyer, 529 liradan, 4499 liraya kadar farklı fiyatta var, yine mecburen bizim takımdakini alıyoruz, dört çekmeceli, ikisi hanıma ikisi bana, çok pahalı değilmiş, 1.349 lira.

Aynalı gardırop, 1.149 liradan, 7.547 liraya kadar var. Bize iki tane lazım, yatağın takımına uygun olanı 4.298 lira, aynası rafları dahil edilince biri 4.699 diğeri 4.499 liradan iki tanesi 9198 lira tuttu.

Makyaj masası kaldı, onun da fiyatları farklı farklı, bizim takıma uygunu 2.799 lira.

Niye fiyatları bu bir lira düşüğü ile yazarlar hiç anlamam, güya psikolojik olarak fiyatı düşük gösteriyormuş. Gerçi bugüne kadar bu uygulamadan vaz geçilmediğine göre gerçekten işe yarıyordur belki de.

Bitti galiba, alışverişten nefret ediyorum, ama mecburen hanımların yanında biz erkekler eşlik etmek zorunda kalıyoruz. Kendi bildiklerini yapsalar da arada fikrimizi sormak istiyorlar nedense.

Hesabı ödeyelim, yatak odamız perdeler ve halı hariç 22.902 lira tuttu. Biraz yutkunuyorum, ama yapacak bir şey yok. Formülümüze uygun olarak önce 60'a bölüp, sonra da %20 devlet desteğini hesaba katınca yatak odası mobilyası için aylık taksitimiz bu ay için 305 lira 40 kuruş. Yuvarlarsak 310 lira diyebiliriz.

Bir özet toplam yapalım.

Dünkü hesabımızın neticesinde 10.850 liraya kadar ulaşmıştık. bu gider aylık barınma ve beslenme giderimizdi. Beslenme giderine henüz küçük bebeğin masrafı dahil değil, unutmayalım.

Bugün aylık taksit olarak:

Beyaz eşyamıza 440 lira

Yatak odası mobilyasına 310 lira ödememiz gerektiğini anladık.

Eşyalar için toplam almamız gereken kredi miktarı şimdilik beyaz eşyalar için 32.736 lira, yatak odası mobilyası için ise 22.902 lira. Toplamı şimdilik 55.638 lira.

Aylık toplam masrafımız artık 11.600 liraya yükseldi.

Evet, beyaz eşyamız da var, bu akşamlık yatacak yatağımız da oldu, koskoca yatak aldık, çocuklarla beraber sığışır uyuruz. Bütün gün mağaza gezdik, yorulduk. Akşam da yaklaştı, hanım bir çay yapsın, hava güzel, balkonda keyif çayı içelim.

Bugün için alışveriş yeterli, gerisine yarın devam ederiz.

Moskova'dan sevgi ve saygılar

Araştırmacı Yazar Deniz BURSALIOĞLU
Araştırmacı Yazar Deniz BURSALIOĞLU
Tüm Makaleler

  • 13.06.2022
  • Süre : 4 dk
  • 1253 kez okundu

Google Ads