Site İçi Arama

ekonomi

Yaşamanın Kodları - 8

Sihirli formül peşindeyiz. Hesabımıza göre aylık toplam masrafımız mobilyaları da tamamlayınca 12.320 liraya yükseldi.

Bugün biraz erken çıkıp ev eşyalarını tamamlayalım diyorum.

Eksiklerimiz televizyon, ütü ve elektrik süpürgesi. Bir de balkona bir iki plastik sandalye alalım. Ardından da mutfak için tabak çanak, tencere tava ve elektrikli mutfak aletlerine bakalım. Bunları da çeyiz kredimizle alabiliriz diye düşünüyorum.

Diğer masraflar için maaşımız yetmezse gerekirse artık tüketici kredisi alacağız ya da en iyi ihtimalle kredi kartlarına yükleneceğiz.

Televizyon, elektrik süpürgesi ve ütü için yine meşhur mağazamıza bakalım. Hem orada mutfak için de elektrikli küçük ev aletleri bulabiliriz. Bir de çocuğa okul için bir tablet almalıyız.

Televizyon: bir sürü model çıkmış, android televizyonlar, 4k televizyonlar, Smart televizyonlar, FHD televizyonlar, LED televizyonlar. Seç seçebilirsen, boy boy, duvar kadar büyükleri bile var. Eskiden bu iş kadar karışık değildi. Satış temsilcileri de anasının gözü olmuş, elli tane özellik sayıyorlar, insanın aklı karışıyor.  Hanım seçimi bana bıraktı ve kendisi süpürgelerin, ütülerin olduğu tarafa gitti. Ben de satış temsilcisine biraz düşüneyim dedim. Doğru seçimi yapmak için önce boyutuna karar vermeliyim.

Ekran boyutu çok küçük olursa uzaktan iyi göremeyiz, büyükler zaten çok pahalı, onları alamayız. 32" ya da 40" olanlardan birini almaya karar verdim. Çok pahalı değilse 40" daha iyi olur. Salon zaten çok büyük değil, daha büyük ekranlısına gerek yok. Zaten bir tane alacağız.

Çoğu evde artık birkaç tane televizyon oluyor, en azından bir tane de mutfakta oluyor, hatta her odaya birer tane koyanlar bile var. Ama biz orta direk bir aileyiz. Bize salona bir tane yeter.

Eski zamanlarda olduğu gibi televizyon izlemek isteyen salona gelir, beraber karar verir izleriz. Gerçi hanım dizi ister, çocuk çizgi film ister. Ufaklık büyüdüğünde onun bile ayrı fikri olur. Nasıl olacak bilmiyorum, ben maç olduğunda kesin maç izlemek isterim. Herkes oturup benimle beraber maç izleyecek mi? Keşke imkan olsa da daha fazlasını alabilsek, o zaman sorun kalmaz. Herkes kendi istediği kanalı açar, ayrı televizyondan kendi odasında ne istiyorsa izler. Ama öyle olursa da aile içi sosyal iletişim ne olacak? Aile birliği ne olacak? Kimse birbiriyle konuşma ihtiyacı bile duymaz. Herkes kendi köşesine, kendine kurduğu dünyasına çekilir, diğer aile bireyleriyle iletişim kurmadan orada yaşar.

Hangisi daha iyi bilemedim şimdi, herkesin bazen ödün vermesi mi, herkese ayrı dünya mı? Neyse bu çok derin konu, şimdi konumuz sihirli formül, bulmak için daha çok yolumuz var, felsefi konulara bu yazı serisi bittiğinde döneriz.

Biz şimdi iyi bir televizyon seçelim. 32" ve 40" olanların fiyatları 3.250 liradan 6.000 liraya kadar değişiyor. Şeytan diyor en pahalısını al git. Son teknoloji, 40" ultra hd olanların görüntüsü daha parlak, son modellerinde internet bağlantısı, akıllı televizyon özelliği de var. Biraz inceledikten sonra ben paraya kıyıp akıllı televizyon ve internet özelliği de olan, hem de ses sistemi Dolby stereo olan 40" bir modelde karar kılıyorum. Hanım da gündüz açsın internetten istediği diziyi istediği zaman seyredebilsin. Akşam ortak karar gereği kaçırdığı bir şeyler olursa en azından böyle çaresini bulmuş oluruz. Zaten ekonomik olsun diye küçük boyutlu alıyoruz televizyonu, en azından teknik özellikleri çağa uygun olsun, fiyatı 5.799 lira.

Hanım ne yapmış bakalım. Buldum, süpürgeleri inceliyor. Elektrik süpürgelerinin fiyatları 1.749 liradan 4.498 liraya kadar değişiyor. Hanım 2.499 liralık olan bir model beğenmiş. Hiç yorum yapmadan tamam dedim.

Ütüler de 749 liradan 1.749 liraya kadar farklı farklı. Hanım 1.199 liralık olanını beğenmiş, buharlıymış, buna da hiç itiraz etmedim.

Bir de ütü masası aldık, 899 lira.

Beraber mutfak için elektrikli küçük aletlerin olduğu tarafa geçtik. Bir tane rendeli blender aldık, 699 lira, bir tane doğrayıcı aldık, 549 lira, bir tane mutfak robotu aldık, 1.349 lira, bir tane sabit karıştırıcı aldık, 1.429 lira, bir tane de el karıştırıcısı aldık, 519 lira.

Bu kadar yeter dedim, Türk kahvesi için kahve pişirici dedi, senin elinden daha lezzetli oluyor dedim, elektrikli su ısıtıcısı dedi, elektrik çok pahalı, ocakta kaynatırsın dedim, yoğurt makinası dedi, elektrikli çay demliği dedi, sen zaten kendin en lezzetlisini yapıyorsun dedim, püre salça hazırlama dedi, doğrayıcı aldık ya dedim, o başka işe yarıyor dedi, o zaman sonra bakarız dedim, gözü kasaya giderken sağ tarafta hamur açma ve kesme aletine takıldı, diğer tarafta ekmek makinasını gördü, o tarafa doğru adım atarken tuttum elinden, daha diğer mağazaya gidip tabak çanak alacağız dedim, kasaya doğru sürükledim.

Halen daha gözü arkada kıyma makinasında, ben kasadakine hesaplar mısınız dedim. Ne kadar çok ıvır zıvır şey üretmişler, gerçekten tüketim toplumu yaptılar bizi.

Hesap 14.941 lira tuttu. Televizyon ve elektrikli küçük ev aletleri de tamam. Formüle koyunca 199 lira 20 kuruş aylık taksit çıkıyor, 200 lira diyelim düz hesap.

Mutfak tabak çanakları için yine yakındaki diğer mağazaya doğru yola koyulduk.

Çok para harcadık, çok. Yolda hiç olmazsa bu mağazada biraz dikkatli harcama yapalım, taksitlerin altından kalkamayacağız diye hanıma epey bir dil döktüm. O da bir sürü misafirim olacak, misafir önüne düzgün bir şeyler çıkarmayayım mı diye yüzünü büzdü. Haklı tabii, misafirler, sonra dedikodusunu yaparlar, ikna oldum.

Ama mağazaya girince gerçekten gözüm korktu, bakalım ne maliyet çıkacak bu mağazada. Aslında ucu bucağı tabak çanak alacağız, ne kadar masraflı olabilir ki?

Mağaza çok büyük, hemen züccaciye bölümünü bulduk, gezmeye başladık. Bölüm bölüm ayırmışlar.

Önce yemek hazırlama bölümünden bir şeyler aldık, bir üçlü büyük bıçak seti, 289 lira, bıçak bileyici, 69 lira 99 kuruş, soyma bıçağı, üçlü set, 59 lira 99 kuruş, kesme tahtası, 59 lira 99 kuruş, çırpıcı, 25 lira 99 kuruş, karıştırma kabı, 11 lira 99 kuruş, paslanmaz süzgeç, 34 lira 99 kuruş, plastik süzgeç, 22 lira 99 kuruş, paslanmaz rende, 49 lira 99 kuruş.

Sonra pişirme kısmına geçtik, bir büyük paslanmaz tencere, 3 litrelik, 249 lira, bir paslanmaz tencere seti, biri cam kapaklı üç adet, 329 lira, bir tane döküm ızgara tavası, 269 lira, bir kızartma tavası, 89 lira 99 kuruş, bir tane de daha küçük tava, 69 lira 99 kuruş, bir cam kapaklı sote tavası, 399 lira, bir paslanmaz yağ sıçratmaz, 54 lira 99 kuruş, bir cam fırın servis kabı, 42 lira 99 kuruş, bir röfleli kek kalıbı, 149 lira, bir tane de yuvarlak kek kalıbı, 139 lira, bir pizza tepsisi, 109 lira, yumurta sürme fırçası, 17 lira 99 kuruş, yarım litrelik ölçek, 19 lira 99 kuruş, paslanmaz spatula, 44 lira 99 kuruş, paslanmaz hamur kalıpları, 39 lira 99 kuruş, kek fanusu, 99 lira, merdane 59 lira 99 kuruş, hanım duramıyor. Dedim yeter. Bıraksam tüm mağazayı alacak. Bu bölümden son bir şey daha lazım dedi, kepçe seti, 109 lira. Ahşap kaşığı ve ahşap spatulayı da pazardan alırım dedi. Pazarda daha ucuzmuş. Diğer bölüme geçerken market arabasına bir de baharatlar için kavanoz seti koydu, 49 lira 99 kuruş. Nihayet pişirme kısmı çıkışına doğru ilerledik.

Hadi dedi, bardak tabak takımları bölümüne gidelim, ama bunu söylerken bir de bulaşıklık koydu arabaya pişirme kısmı sonundaki raftan, 189 lira.

Önce bardaklara baktık, altılı su bardağı seti, 69 lira 99 kuruş, bir de altılı uzun bardak seti, 54 lira 99 kuruş, meyve suyu bardağı altılı set, 99 lira, iki tane çay bardağı altılı seti, 49 lira 99 kuruştan 99 lira 98 kuruş, iki tane altılı fincan seti, 249 liradan 498 lira, üç tane altlığı ile birlikte kahve kupası, tanesi 29 lira 99 kuruştan, 89 lira 97 kuruş.

Geçtik tabaklara, epey inceledi, çok güzel takımlar var, çok pahalı birçoğu. Ama bizim alışverişimiz burada kolay oldu. İki set altılı yemek takımı, bir set 599 liradan 1.198 lira, dört tane de servis tabağı, tanesi 79 lira 99 kuruştan 319 lira 96 kuruş.

amam, biliyorum sıkıldın, ama son bir yere daha bakacağız dedi ve çatal kaşıkların olduğu raflara doğru gitti. Buradan da en sonunda iki tane altı kişilik paslanmaz çelik çatal bıçak seti aldık, 779 lira bir seti, iki set 1.558 lira.

Epey yorulduk, toplam fiyatı hesaplasınlar diye hanımı kasaya bıraktım, ne aldık kaç para tuttu kasiyer uğraşsın. Hanım eksik bir şeyler daha kaldı, artık onları daha sonra ayrıca alırız değil mi diye bir tur daha buraya geleceğimizin baştan bilgisini verdi.

Aklıma güzel kızının çeyizini görüşe dizen paşanın hikayesi geldi, hani şu kimsenin bir eksik bulamadığı, ama yaşlı kadının çeyizi gezerken "paşaların paşası, nerede bu mangalın maşası" dediği hikâye. Çeyiz işi çok zor, hiçbir zaman bitmiyor, ev düzmek de öyle. Alışverişten nefret ediyorum.

Ben bu arada balkon için plastik sandalye ve masa almamız gerektiğini hatırladım, hanıma ben gideyim bakayım dedim, hesabı çıkartırlarken sen kasada dur, tamam dedi.

Ben de balkon mobilyaları bölümüne gittim. Plastik bir şeyler alacaktım ama çok güzel katlanabilir ahşap balkon masa sandalye setleri var, hem de minderli, iki sandalye bir masa, hanımla bana bir çay içmek için yeter, zaten balkon küçücük, plastik olanlardan vazgeçtim, bunları aldım, fiyatı 1.096 lira 98 kuruş.

Kasaya döndüm, halen daha mutfak malzemelerini hesaplıyorlar. Aklıma bir şey daha geldi dedim ve kasadan ayrıldım.

Bilgisayar bölümüne bakayım, çocuğa tablet alacaktık, onu da aradan çıkartayım. 749 liraya da var, 17.999 liraya da. Biraz inceleyip çocuk için basit bir tane seçtim. Derslerine ve oyun oynamasına yeter herhalde, fiyatı 1.599 lira. Değil son modelleri, standart kalitede olanları bile çok pahalı. Hatta bence seçtiğimin fiyatı da çok yüksek. Yapan yapıyor, teknoloji para ediyor, bizim gibi ülkeler de sadece yapılanı yüksek bedeller ödeyerek satın almak zorunda kalıyor. Kendimiz üretebilsek böyle pahalı olur mu hiç.

Tekrar kasaya dönerken bir de su filtreleri bölümü gözüme takıldı. Hazır su almak çok pahalı oluyor. Çeşmeden de su içilmiyor. En iyisi bir tane su filtresi almak. Tezgâh altı filtrelerden kimileri ne kadar pahalı, 16.840 liraya kadar fiyatı olanlar var. Tabii çok ucuzları da var, 690 liraya, ama emin olamadım, bunlar iyi arıtabiliyor mu acaba? En popüleri 1.899 liraymış, bu modeli bile bana çok pahalı geldi. Asıl masraf filtre değiştirme zamanı geldiğinde oluyor aslında. Filtreleri daha ucuz olan üçlü bir su arıtma cihazı alalım, fiyatı 979 lira.

Kasaya döndüm. Kasiyer hesabı çıkarmış. Hazırlık bölümünden 624 lira 92 kuruş, pişirmeden 2.530 lira 90 kuruş, bardaklar 911 lira 93 kuruş, tabaklar 1.517 lira 96 kuruş, çatal bıçaklar 1.558 lira. Toplamı 7.143 lira 71 kuruş. Balkon mobilyalarını, 1.096 lira 98 kuruş, çocuğun tabletini, 1599 lira ve 979 lira olan su arıtma cihazını da ekleyince hesabımız 10.818 lira 69 kuruş.

Formülümüze göre 144 lira 25 kuruş aylık taksit. Daha sonra gelip eksikleri de alırsak bunu da yuvarlak hesap aylık 150 lira diyelim.

Yine bir özet yapalım.

Eşyalara dün yaptığımız ödeme

• 32.736 lira beyaz eşyalar

• 22.902 lira yatak odası

• 28.374 lira salon mobilyaları

• 14.850 lira çocuk odası

• 10.720 lira da halılar ve perdeler olmak üzere 109.582 lira tutmuştu.

Bugün üzerine

• 14.941 lira elektrikli aletler

• 10.819 lira da mutfak gereçleri ve diğer bazı ihtiyaçlar için ekleyince eşyalar için masrafımız 135.342 liraya çıktı.

Dünkü aylık gelir ihtiyacı hesabımız:

∆ 2.300 lira barınma,

∆ 8.550 lira beslenme,

∆ Eşyalar için ise aylık taksit:

   √ 440 lira beyaz eşyamıza

   √ 310 lira yatak odası

   √ 380 lira salon mobilyaları,

   √ 200 lira çocuk odası,

   √ 140 lira halılar perdeler olmak üzere

Toplam 12.320 lira tutmuştu. Bugün üzerine:

   √ 200 lira elektrikli aletler,

   √ 150 lira mutfak gereçleri ve diğer bazı ihtiyaçları da ekleyince toplam masrafımız aylık 12.670 liraya çıktı.

Çeyiz kredisi geri ödemesi için taksitlerimizin toplamı da aylık 1.820 lira. Bu aynı zamanda yazı serimizin başında bahsettiğimiz aylık ev eşyası giderimiz.

Yine epey yorulduk ama değdi, bugün büyük bir işi halletmiş olduk. Artık kiralık da olsa başımızı sokacak bir evimiz ve karnımızı doyuracak yemeğimiz yanında, evimizde yaşam için gerekli yeterince eşyamız da var. Ama yaşamak için bunlar yeterli değil, elektriğe, suya, bir de tüp gaz veya doğalgaza da ihtiyacımız olacak.

Yarın dördüncü aylık ana giderimiz olan elektrik, su, doğalgaz giderlerimizi irdeleyeceğiz. Bakalım bu masraflar ne kadar tutacak.

Moskova'dan sevgi ve saygılar

Araştırmacı Yazar Deniz BURSALIOĞLU
Araştırmacı Yazar Deniz BURSALIOĞLU
Tüm Makaleler

  • 15.06.2022
  • Süre : 4 dk
  • 1284 kez okundu

Google Ads