Su ile Çalışan Otomobil Yapmak Mümkün mü?
Nasıl çalışıyormuş Stanley Alan Meyer’in bu otomobilinin motoru? Prensip şeması basit! Depoya su dolduruyorsunuz! Suyu elektroliz yöntemi ile oksijen ve hidrojene ayırıyor motor, sonra da hidrojeni yakıt olarak kullanıyor!
Bitti demiştim, ama bitmemiş. Otomobiller üzerine bir yazı daha yazmaya karar verdim.
Elektrikli otomobiller diyoruz, yakıt hidrojenli otomobiller diyoruz, basınçlı hava, normal fosil yakıtlı otomobiller, benzin, mazot, doğalgaz, LPG, amonyak yakıtlı otomobiller bile var demiştim.
Her türlüsünden ve hemen hepsinin farklı motor tiplerinden bahsettim geçmiş yazılarda.
Hepsinin de kendince birtakım dertleri var.
Fosil yakıtlılar havayı kirletiyorlar, basınçlı hava ile çalışanları bence en iyileri, ama bu konuda yeterince çalışma yapılmıyor nedense, menzilleri de yeterince iyi değil, elektrikli otomobillerin dertlerini çok anlattım zaten, dünya bu konuya eğilmiş durumda, ama bence yanlış yolda.
Yakıt hidrojen benim favorim, ama hidrojen gazı da kendi başına oldukça yanıcı bir gaz, her türlü metal içinden bile geçiyor hidrojen atomları basınç altındayken.
Yani hidrojen yakıtlı araçların da bakımları aksatılırsa patlama gibi büyük bir riskleri var.
***
Peki niye şöyle çevreye bir zararı olmayan, bolca da bulunabilen, yani ucuz olan, öyle depoya konduğunda patlama gibi tehlikesi de olmayan bir yakıt bulamıyoruz?
Bunca insanız, bunca araştırma yapıyoruz, yine de böyle bir yakıt bulamamışız insanoğlu olarak!
***
Aslında böyle bir yakıt bulduğunu iddia edenler olmuş!
Stanley Alan Meyer!
Evet, Meyer su ile çalışan bir otomobil yaptığını iddia etmiş bir zamanlar. Aracın prototipini de yapmış!
Deposuna çeşmeden bildiğiniz suyu dolduruyorsunuz, sonra da basıyorsunuz gaza, pardon suya diyecektim, çünkü artık gaz pedalı denemez o bastığınız pedala, araç su ile çalıştığına göre su pedalı demek lazım, neyse, pedala bastığınızda işte, otomobil gidiyor!
Ne güzel değil mi?
Ne benzin, ne elektrik, be hidrojen ne başka yakıt!
Hiçbir yakıt masrafınız yok! Dolduruyorsunuz depoyu suyla, sonra da basıyorsunuz pedala ve gidiyorsunuz!
***
Peki nasıl çalışıyormuş Stanley Alan Meyer’in bu otomobilinin motoru?
Prensip şeması basit! Depoya su dolduruyorsunuz! Suyu elektroliz yöntemi ile oksijen ve hidrojene ayırıyor motor, sonra da hidrojeni yakıt olarak kullanıyor!
Hidrojenden elde ettiği enerji ile hem suyu elektroliz edecek aküyü dolduruyor, hem de hidrojeni pistonlarda yakarak enerjisini hareket enerjisine dönüştürüp aracı hareket ettiriyor!
Elektroliz için gereken enerji ve hareket için gereken enerjiye suyun elektrolizinden elde edilen hidrojenin yakılmasından çıkan enerji yetiyor muymuş peki?
Onun iddiasına göre yetiyormuş! Evet, elektroliz ile suyu atomlarına ayrıştırmak için gerekli enerjinin kat kat üstünde enerji veriyormuş hidrojen gazı yandığında.
Çıkan enerji hem kayıpları karşılıyormuş, yani ısıya dönüşen enerjiye yetiyormuş, hem elektrolize yetiyormuş, hem de aracın hareket etmesini sağlıyormuş!
***
Ohio mahkemesi 1996 yılında Stanley Alan Meyer’i ürettiği bu motorda benzin yerine su kullanılabileceğini iddia ettiği için dolandırıcılıkla suçlayarak mahkum etmiş.
Meyer 1998 yılında bir restoranda iki Belçikalı finansörle akşam yemeği yerken aniden restorandan dışarı fırlar ve “beni zehirlediler!” diye bağırır.
Birkaç ay sonra da ölür!
Yapılan otopsiden Meyer’in serebral anevrizma diye bilinen kalp damarlarındaki zayıflık sebebiyle yüksek kan basıncı altında damar şişmesi sebebiyle vefat ettiği anlaşılır. Yani zehirlenme falan değildir ölümünün sebebi.
Ancak sevenleri bu otopsi raporuna hiç bir zaman inanmamışlar ve onun yaptığı bu icat yüzünden Belçikalılar tarafından öldürüldüğünü düşünmüşler. Bu iddia bir komplo teorisi olarak dilden dile yayılmış.
Yemekteki Belçikalı yatırımcılardan Philippe Vandemoortele bir söyleşide, Meyer'e birkaç yıldır mali açıdan destek verdiğini ve onu aynı zamanda bir arkadaş olarak gördüğünü belirterek, söylentilerin nereden geldiğine dair hiçbir fikrinin olmadığını belirtmiş.
***
Evet, bugün Meyeri’n kendi elleri ile yapmış olduğu bu suyla çalışan otomobilin nerede olduğu bilinmiyor. Ölümünden sonra garajından çalınmış ve kayıplara karışmış.
Belki de komplo teorileri bu yüzden böyle dillerde dolaşmaya devam ediyor yıllarca.
Birçok kimyager su ile çalışan motor yapmanın mümkün olmadığını söylüyor.
Zaten kimyasal bir tepkimeden çıkan enerji en fazla o tepkimenin tersinin tekrar yapılabilmesine yeter, yani elde edilen hidrojenin yakılarak tekrar su buharına dönüşmesinden en fazla elektroliz için gerekli enerjiyi elde edersiniz ki, elektroliz için harcanan enerji bile elektrik enerjisi olduğu için hidrojenin yakılmasıyla elektriğe direkt dönüşüm mümkün olmadığı için aradaki enerji dönüşümlerinde oluşan kayıplar sebebiyle bunu bile yapmak mümkün değildir.
Meyer, bunun üzerine bir de otomobili bu şekilde hareket ettirebildiğini iddia etmiş.
Bugün de su ile çalışan motor yapmanın mümkün olduğunu iddia edenler var.
***
Yine de insanın aklına takılmıyor değil, su kullanılarak hiç mi bir motor yapılamaz acaba?
En azından ben suyun fosil yakıtlardan çok daha fazla enerji elde edilmesini sağladığını biliyorum!
Kısaca bahsedeyim isterseniz bu konudan.
Daçayı biz katı yakıt kazanıyla ısıtıyoruz, kömür de yakıyoruz arada, ama daha çok odun yakıyoruz.
Evet, Moskova’nın 85 km dışı ve maalesef doğalgaz yok daçada.
Kalorifer sistemi kurmuştum ben ve sistem bu döküm kazan ile çalışıyor.
Kazana istersek doğalgaz brülörü ya da mazot brülörü de takılabiliyor. Mazot nispeten daha pahalı olduğu için şimdilik katı yakıt kullanıyoruz.
Bir gün kayınbirader geldi ve ucuz fiyata çıkma otomobil yağı bulabileceğini söyledi.
Kazan için otomobillerden yağ değişiminde çıkan bu kapkara yağı yakabileceğimiz bir düzeneği kazan için de yapıp yapamayacağımızı sordu. Arkadaşlarından duymuş, kimileri yağ yakıyormuş evlerinde.
Buralarda henüz çıkan yağların geri dönüşüm ile değerlendirilmesi üzerine kanuni bir zorunluluk yok. Özellikle Moskova dışındaki yerlerde çıkma yağ bulmak mümkün oluyor.
İlgimi çekti konu ve ben de araştırdım biraz.
Bu arada kayınbirader ailesi ile birlikte yaz kış bizim daçada yaşıyor. Daça dediğim orman yakınında köy evi gibi bir yer.
***
Neyse, işte internette yağ yakmak için elle yapılan bir sürü basit düzenek videosu var.
Onlardan birinde yağın yanarken daha fazla enerji vermesi için su ile birlikte kazanın içine püskürtüldüğü bir düzenek gördüğünü hatırlıyorum.
Yani yapılan düzenekle buhar halinde su molekülleri bir anlamda katalizör etkisi yaparak yağın daha iyi yanmasını sağlıyordu.
Acaba diyorum, su en azından bu amaçla motorlarda da kullanılamaz mı? Gerçi videolarda yağı daha iyi yakmak için işe yarıyordu, diğer fosil yakıtlarda aynı etkiyi göstereceğinin garantisi yok. Yine de bence işe yarayabilir.
***
Hayır, biz yağ yakan düzenek yapmadık, çünkü çıkma yağ talep eden epey birileri var herhalde daça çevresinde, her zaman bulmak mümkün değil diye uğraşmadık.
Yakın zamanda doğalgaz bağlayacaklar diye biliyorum, doğalgaz brülörü takarız herhalde kazana. O yüzden şimdilik odun yakmak uygun görünüyor.
***
Şakası bir yana, ciddi ciddi su yakıtlı motorlar üzerine çalışıldığına dair videolar denk geliyor bugünlerde internette.
Belki de ayrı bir depoya özel bir tuz doldurup, içerisinden geçirilen bildiğimiz çeşme suyunu yakıt yaparak çalışan otomobiller üretebilirler bir gün.
Olamaz mı?
Sanırım bizde de böyle kimyasal bir karışım ile çalışan bir araç ürettiğini söyleyen biri çıkmıştı galiba bir zamanlar. Hayal meyal hatırlıyorum böyle bir haberi.
Bence bu tarz şeylerle uğraşanlara saygı duymak lazım. Çok profesyonel olmasa da meraklıları var böyle şeylerin.
Böyle böyle gelişeceğiz!
Yeter ki vaz geçmeyelim, kafa yoralım, saksıyı çalıştıralım, buluruz elbet bir gün suyla çalışan motoru bile.
Ya da periyodik tabloda bir sürü element var, hepsinin tüm özelliklerini biliyor muyuz?
Bence başka bir yakıt da bulunabilir bir gün.
Bu arada şaka yapmıyorum, büyük otomobil firmaları bile gerçekten uğraşıyorlarmış su ile çalışan motor üretmek için, bir takım bilgiler var, ama henüz araştırma geliştirme aşamasında olduğu için hiç kimse bilmiyor detaylarını.
***
Bir de şu Stanley Alan Meyer’in zehirlenmesi konusu var.
Bir yandan da bunu yaptıranların petrol firmaları olduğu söyleniyor. Safsata tabii ki bunlar, sadece bşr söylenti.
Ancak bu dedikleri hiç de yabana atılacak konu değil.
Stanley Alan Meyer değil belki, ama bence de petrol firmalarının kazançları düşecek diye yapmadıkları şey yok.
Buna kazançlarını etkileyecekse gerektiğinde yeni icat bulanları ortadan kaldırmak da dahil.
En son olayı duymuşsunuzdur, konu bir petrol firması değil belki, ama yine dünyanın en ünlü firmalarından biri olan Boeing’in bir çalışanı şu son havada kapısı uçan modeli var ya Boeing’ın, 737 Max sanırım, işte onun üretim hataları konusunda üretiminde kimin ne konuda ne suçu var diye kalite davasında mahkemede tanıklık yapmayı kabul etmişti, ama tanıklık edemeden John Barnett kaldığı otelin otoparkında ölü bulunmuş.
Yani büyük para sahibi firmaların kendilerine tehdit olarak gördüklerinde yapamayacakları şey değil insanları ortadan kaldırmak!
***
Neyse, bugün biraz daldan dala atlayarak oldu yazı, epey de bir uzadı.
Umarım bir gün gerçekten ucuz ve yeşil enerjiyle çalışan, aynı zamanda yakıtı da tehlikesiz olan bir otomobil yaparlar da, gönül rahatlığıyla seyahat edebiliriz.
Şimdilik benim favorim hidrojen yakıtlı otomobiller! İster yakıt hücreli olsun, isterse de direkt içten yanmalı hidrojen yakıtlı olsun.
Gelecek hidrojen yakıtlı otomobiller dünyası olacak!
Moskova’dan herkese sevgi ve saygılarımla