Site İçi Arama

ekonomi

Hayal Satın Alınır mı?

Oturduğun yerden hayal kurmak bedava. Ama yine de herkes olması gerektiği gibi hayal kuramaz. Yetenek ister hayal kurmak. Hayalperest deriz. Aslında bu tanımın altındaki eleştirel anlam bir haksızlıktır hayal kuranlar için.

Bir hayalim var, satmaya karar verdim. Acaba heveslisi var mıdır? Benim hayalime kaç para değer biçerdiniz?

Evet, kimlerin kimlerin ne hayalleri olmuştur bugüne kadar kim bilir?

Oturduğun yerden hayal kurmak bedava. Ama yine de herkes olması gerektiği gibi hayal kuramaz. Yetenek ister hayal kurmak. 

Hayalperest deriz. Aslında bu tanımın altındaki eleştirel anlam bir haksızlıktır hayal kuranlar için.  

Ama gerçekten de kimileri bir hayal dünyasında yaşarlar. Kafalarının içinde kurguladıkları bu hayal dünyalarında kalmak belki de daha güvenli hissettirir ve ondan dolayı tercih ederler kurgu dünyalarında yaşamayı.

Sebebi ne olursa olsun, işte bu gibilere ne anlatsan fayda etmez. Duyar gibi yaparlar sizi, ama duydukları içsel hayal dünyaları ile çatıştığı anda yine kendi içlerine kapanırlar. Bakarsın bir sonraki sohbetinizde sanki bir önceki sohbeti hiç yapmamışsınız gibi, kaldığı yerden devam eder. Kaldığı yer dediğim, kendi kurgu dünyasında nerede kaldıysa orası, sizinle bir önceki sohbetin kaldığı yer değil.

Bazen psikolojik bir bozukluk gibi geliyor bana bu durum, ama belki de bu gibilerine yaşam bazen çok acımasız davranıyor. Onlar da içlerine kapanıp kendi kurguladıkları hayat içinde yaşıyormuş gibi yapmayı bir kaçış yolu olarak görebiliyorlar. 

Bu bahsettiğim konu öyle az rastlanır bir durum değil. Aslında çoğumuzun böyle kendimize ait bir dünyası vardır desem yeridir. Ama işte kim ne kadarını paylaşıyor, ona göre insanları kategorize ediyoruz.

Ancak başta da dediğim gibi hayal kurmak bir beceri ister, yetenek ister. 

Bazılarının kurdukları hayaller öyle uçuk kaçık şeyler olmaz. Ayakları yere basan hayaller kurarlar bazıları. 

Ayakları yere basan derken gerçekleştirilmesi daha kuvvetle muhtemel olan demek istiyorum. Gerçek hayatta başarılı olanlar da genellikle böyleleri olur.

Evet, hayallerimizi boşu boşuna kurmayız, bir hayal kurduğumuzda o hayali gerçekleştirmek için de bir çaba sarfetmeye başlarız. En azından böyle yapmamız eşyanın tabiatı gibi, olması gerekendir, beklenendir. 

Zaten sırf hayal kurup durana demiyor muyuz hayalperest diye. Hayallerini gerçekleştirmek için bir çaba sarfetmeyen, belki de yeterince çaba sarfetmeyen desem daha doğru olur, ama sürekli hayallerinden bahsedenlere demiyor muyuz hayalperest diye?

Bakın şimdi düşününce ilginç geldi, hayal kurup da söylemeyenlere ne deriz acaba? Biri hayaller kuruyor, ama hayalleri sürekli dilinde, bir türlü ulaşamıyor olsa da hayallerine, sürekli dilinde. Ama bir türlü gerçekleşmiyor hayallerinden bir tanesi bile. Belki çok uçuk kaçık olduğundan, belki de kendisi yeterince çaba sarfetmediği için gerçekleştirmek için. İşte böyleleri değil midir hayalperest olanlar?

Peki aynı kişi aynı hayalleri kursaydı da, hiç dışa vurmasaydı? Normal bir insan gibi görünürdü her halde bize.! Yanlış anlaşılmasın, demek istediğim hayalperestler de normal insanlardır, ancak böyleleri için en azından hayalperest diye nitelendirme yapmayız.

Yine de galiba hayaller bir şekilde dışa vurulur sanırım. Biz insanlar nedense kendi içimizde tutamıyoruz düşüncelerimizi, hayallerimizi. Sosyal varlıklarız, ondandır her halde. Nedense bir şekilde dışa vuruyoruz içimizden geçenleri. Duramıyoruz, sürekli anlatmak istiyoruz bir şeyler, paylaşmak istiyoruz ne düşünüyorsak!

O yüzden hayallerimizi de kendi içimizde tutmamız o kadar kolay değil diye düşünüyorum. 

Bugün dünyada hayallerini gerçekleştirip, hatta hayallerini satarak çok zengin olan bir sürü insan var. 

Aslında her şey hayallerle başlıyor. Ama sadece hayal olarak kalırsa bitmiyor, gerçekleşmesi için üstüne emek istiyor. Hem de öyle az buz emek değil. Gerçi bazen sadece emekle de olmuyor. Yanında sanırım şans da gerekiyor.

Neyse, sonuçta herkesin çeşit çeşit hayalleri var. Bugün çok pozitif günümdeyim, herkesin hayallerinin gerçek olmasını dileyerek bitireyim yazıyı.

Hayal kurmak güzeldir, vaz geçmeyin hayal kurmaktan. 

Hayal kurun.! 

Yaşamın ne zaman ne getireceği belli olmaz, belki şansınız döner, bakmışsınız hayalleriniz gerçek olmuş.

Moskova'dan herkese sevgi ve saygılarımla.

Araştırmacı Yazar Deniz BURSALIOĞLU
Araştırmacı Yazar Deniz BURSALIOĞLU
Tüm Makaleler

  • 01.11.2022
  • Süre : 4 dk
  • 826 kez okundu

Google Ads