Site İçi Arama

ua-iliskiler

Rusya-Ukrayna Savaşı Nereye Gidiyor?

Önemli sayıda batılı silah tüccarı Ukrayna’ya batı menşeili silah satma yarışına girmiş ve buradan önemli bir ekonomi dönmeye başlamıştır. Savaşlarda karşılaşılan en riskli durum yaşanmaya başlanmıştır. Karanlık ve kirli ortamdan beslenen güçlerin çoğalması savaşları kirleten ve düşmanlıkları derinleştiren en önemli faktördür.

Savaşın Özeti:

24 Şubat 2022 tarihinde saat 06:00 da başlayan Rus işgali Ukrayna’da yeni harekât denemelerine sahne olmaktadır. Savaşın başladığı ilk günlerde Rus Hava kuvvetlerinin başlattığı hava harekâtı çok hızlı başlamış ve hızlı bitmiş, Ukrayna’ya ait hava alanlarını ve bazı stratejik tesisleri bombaladıktan sonra aniden durmuş, yerini balistik füze savaşına bırakmıştır.

Rus Hava Kuvvetlerinin savaş alanına temkinli yaklaşımı savaşın başından beri Ukrayna ya özgüven kazandırmış ve Ukrayna hiçbir uçak kaldırmamasına rağmen sınır bölgesine yakın bir bilgede önemli bir Rus petrol tesisini alçak uçuş yapan bir helikopter harekatıyla   tahrip etmeyi başarabilmiştir.

Hakeza Ukrayna’nın elinde bulunan İHA ve SİHA sistemlerini de çok etkin olarak kullandığı bilinmektedir. Yaptığı SİHA taarruzlarıyla Rus kara gücüne önemli sayıda taarruz gerçekleştirmiş ve caydırıcılık sağlamıştır.

Harekatta göze çarpan önemli bir gelişme ise iki aydır devam eden Rus kara harekatının bir türlü Kiev’e gelememesi ve son on beş gündür ricat etmesidir. Yağışlı bir havada başlatılan kara harekâtı bir süre sonra yerini sessizliğe bırakmış ve daha sonra Ukrayna istikametinde usun bir konvoyla karşılaşılmıştır.

Uluslararası ajanslar tarafından yapılan tankların arazide çamura saplandığı ve bu nedenle karayolunda konvoy oluştuğu haberi harekata yeni bir trajik boyut katmıştır. İlerleyen günlerde harekatın ivme kazanamaması bu görüşü doğrulamıştır.

Rusya’nın erken bir zafer ilan etme şansı var mı?

Rusya’nın halihazırda bilinen savaş strateji ve taktiklerini zamanında ve etkinlikle kullanamadığı bir gerçektir. Hava Harekâtı çok hızlı başlamış ve çok hızlı bitmiş, Kara harekâtı ise son derece ağır ve hantal bir görünüm sergilemiştir. Savaşın ilk günlerinde yapılan taarruzî hava harekatının kara gücüyle desteklenmesi sonucu hava harekâtı ile kara harekâtı arasında kopukluğa neden olmuş adeta iki ayrı devlete ait güçlerin ortak harekâtına dönüşmüştür.

İki ayı süren bir Kiev kuşatma harekatının bir türlü gerçekleşmemesi üzerine Kara harekâtı yeni bir strateji ile değişikliğe uğramış ve Kiev yakınlarına kadar gelen güçler geri çekilerek yeni mevziler oluşturulmuştur. Bu durum harekatın başından itibaren yapılan planlamanın çok ayrıntılı hazırlanmadığı ve yeni planlamanın devreye girdiğini göstermektedir.

Savaşın uzaması kimin işine yarar?

Savaşın başladığı tarihten günümüze kadar bombalanan hava alanları ve askeri uçak ve teçhizatın tahribinin dışında askeri bir başarı kaydedilmekle beraber olan sivil halka olmuş ve açıklanan resmi rakamlara göre beş milyon Ukrayna vatandaşı ülkeyi terk ederek komşu ülkelere sığınmıştır.

Rusya’nın 21 Mart 2022 tarihinde açıkladığı Kırıma yakın Karadeniz kıyısında ve stratejik bölgede bulunan Mariopul kentini ele geçirdiğini açıklaması savaşın daha da uzayacağı ve sırada Melitopol kentine geldiğini göstermektedir.

Bütün bu olumsuzluklara rağmen, Savaşın uzayarak Rusya’nın avantajına dönmesini sağlayan nedir, sorusunun cevabı her şeyi açıklamaktadır.

Savaşın ilk gününden itibaren gerek ABD ve gerekse batılı devletlerin Ukrayna’ya tek vaadi silah yardımında bulunmak olmuştur. ABD’nin bugüne kadar verdiği önemli sayıda orta ve uzun menzilli hava savunma füze ve silah sistemlerinin yanında Almanya, Fransa, İngiltere ve İsrail çok önemli miktarda silah satışı yapmış ve yapmaya devam etmektedir.

 Savaş adeta çok önemli bir silah pazarını doğurmakta ve bu savaşın bitmesinin kimsenin işine gelmeyeceği bir duruma dönüşmektedir.

Önemli sayıda batılı silah tüccarı Ukrayna’ya batı menşeili silah satma yarışına girmiş ve buradan önemli bir ekonomi dönmeye başlamıştır. Savaşlarda karşılaşılan en riskli durum yaşanmaya başlanmıştır. Karanlık ve kirli ortamdan beslenen güçlerin çoğalması savaşları kirleten ve düşmanlıkları derinleştiren en önemli faktördür.

Türkiye ne yapıyor?

Türkiye, savaşın başladığı ilk günden bugüne kadar uyguladığı barış yanlısı ve dengeli politikalarıyla dünyada en güvenilir ülke konumuna yükselmiştir. “Ne Rusya’dan Vazgeçeriz Ne Ukrayna’dan Vazgeçeriz” sloganıyla özetlenen politika her iki taraf tarafından son derece benimsenmiş ve pozitif tepki almıştır. Her iki tarafı bir araya getirme çabası sonucu İstanbul’da yapılan toplantılar sonucunda önemli mutabakatlar elde edilmiş ve sivillerin kentleri terk etmesinde çok önemli başarı sağlanmıştır. Elde edilen bu güven ortamı adet Ukrayna’ya sağlanan bir hayat alanına dönüşmüştür.

Bundan sonra ne yapılmalı?

Dünya silah pazarına egemen batılı güçlerin, Barışı inşa etme yerine Ukrayna’ya sürekli silah satma yarışı ve yeni vaatler savaşın daha da uzamasına ve daha çok askerin ölümüne ve masum sivilin yurdundan yuvasından olmasından başka bir işe yaramayacağı bir gerçektir. Savaş karşılıklı bir öldürme yarışına dönüşürse katliam olur ki bu da bir insanlık ayıbıdır.

Yapılması gereken en etkili hamle Türkiye’nin başlatmış olduğu ve belli bir mesafe alınan barış görüşmelerinin tüm egemen güçler tarafından teşvik edilerek her iki tarafın barışa zorlanması ve bu kaosun sona ermesidir. Bu hamla İnsanlık adına en önemli hamle olacaktır.

Dr. Cemal BALIKÇI
Dr. Cemal BALIKÇI
Tüm Makaleler

  • 05.05.2022
  • Süre : 4 dk
  • 1397 kez okundu

Google Ads