Hava Pilot Yarbay, Kaptan Pilot Rahmetli Takoz Mustafa Özden TÜRKÖN Kimdir?
Türkön, 1975 yılında 9’uncu Ana Jet Üs Komutanlığı/Balıkesir’deki 191’inci Kobra Filo Komutanlığına tayin oldu. Filonun en küçük, çömez pilotu olduğundan, kendisine Filonun büyükleri ‘takoz’ lakabını taktılar.
Türk Hava Yolları’ndan (THY) emekli kaptan pilot Mustafa Özden Türkön koronavirüs nedeniyle 20.4.2020 Pazartesi günü hayatını kaybetti. 69 yaşındaki Türkön için hastalığı yenmiş bir donör aranıyordu.
THY'de uzun yıllar görev yapan Mustafa Özden Türkön, emekliliğinin ardından simülatör öğretmeni olarak THY'deki görevine devam ediyordu. Türkön’ün vefatının ardından Türk Hava Yolu Pilotları Derneği (TALPA) şu açıklamayı yaptı: “Değerli Üyemiz Em. Kpt. Mustafa Özden Türkön vefat etmiştir. Merhuma Allah’tan rahmet, kederli ailesine başsağlığı dileriz. Camiamızın başı sağ olsun. Saygılarımızla.”
Mersin Mut’lu ve bir Mut tutkunu olan Mustafa Özden Türkön, 21 Nisan 1951 tarihinde, babasının o dönemde hava astsubayı olarak görev yaptığı 5’inci Ana Jet Üs Komutanlığının bulunduğu Merzifon’da dünyaya geldi. Lise eğitimini Eskişehir Atatürk Lisesi’nde tamamladı. Bu okulu şeref tablosuna girmeye hak kazanarak mezun olan Türkön, 1967 yılında Hava Harp Okulu’na kaydoldu. Özden Türkön 1970 yılında teğmen olarak mezun oldu.
Kıbrıs Barış Harekâtı Volkan Filo Hatırası
(Volkan Filo’nun Kıbrıs Barış Harekâtına Katılan Personeli (Özden Türkön uçağın kanadı üzerinde, ayakta sağdan ikincidir), Filonun Komutanı ise Rahmetli Nurettin Gül (Hava Pilot Korgeneral) ile görülmektedir.)
Mezuniyet sonrasında, 1970-72 yılları arasında 2’nci Ana Jet Uçuş Eğitim Merkez Komutanlığı/Çiğli’de bulundu ve Pilot Teğmen rütbesiyle 1’inci Ana Jet Üs Komutanlığı/Eskişehir’deki 114’üncü Volkan Filo’ya tayin oldu. Bu filoda görev yaparken, F-84F uçaklarıyla 1974 Kıbrıs Barış Harekâtına katıldı.
Eskişehir’de 114'ncü Volkan Filo
(Soldan sağa. Karadere, Türkön, Nurettin Gül, Akkuş, Dikici, Tekintayyar. Uçak no: 948)
Özden Türkön, 2 Eylül 1975 tarihinde Melek Hanımla evlendi. Çiftin Ceyda ve Beste adında iki kızları oldu.
Türkön, 1975 yılında 9’uncu Ana Jet Üs Komutanlığı/Balıkesir’deki 191’inci Kobra Filo Komutanlığına tayin oldu. Filonun en küçük, çömez pilotu olduğundan, kendisine Filonun büyükleri ‘takoz’ lakabını taktılar. Böylece yıllarca nereye giderse gitsin, Türkön yerine Takoz lakabıyla anılmaya başlandı. 191’inci Filodaki ilk uçuşunu ise Filo Komutanı Oktay Karasoy (rahmetli hava pilot korgeneral) ile yaptı. Bu ilk uçuşu kendisi şöyle anlatmıştı:
“Sene 1975. F-84F uçaklarında 2,5 senelik bir uçuş tecrübesinden sonra Balıkesir 191. Kobra filoya üsteğmen rütbesiyle tayin oldum. O dönemde tehlikeli düşüncesi ile minimum 2 sene kıta uçuş tecrübesi olmayanları F-104 uçaklarına tayin etmiyorlardı diye hatırlıyorum. Starfighter efsane uçakla ilk uçuşumu çok sevdiğim Filo Komutanım Oktay Karasoy’la tip tanksız olarak uçtum. Bu sortideki amaç uçağın performansını ilk uçana göstermekti. 2 Mach uçuşunu ilk gördüğüm bugün, F-84 uçağından sonra benim için inanılmaz ve unutulmaz bir gün oldu.”
Kobralar Bir Arada (1978)
(Bu resimde işaretle gösterdiğim iki pilot, Erdoğan Şan ve Özden Türkön ile aynı tarihlerde 192’nci Kaplan Filo’da görevli Feyzi Altunbulak, yıllar sonra aynı yıl içinde, 2020 yılında, koronavirüs salgını nedeniyle ortak bir kaderi paylaştılar, hayatlarını kaybettiler.).
Sırasıyla ayaktakiler:
Erdoğan Şan, 4 üncü Lütfü Şenel, İsmail Ürek, bir sonraki İsmail Ergüt, Özden Türkön, en sağda arkada Mümtaz Tolluoğlu
Oturanlar:
Sinan Osay, Arif Özkul, Günay Özcan, Ahmet Fırıncı, Namık Kemal Aşıcı, Atilla Savaşan, Ömer Şengün, Yılmaz Pekkaya, Metin Erginli
Starfighter ile veda uçuşu (6-182 nolu uçak)
Daha sonra Hava Harp Akademisine devam ederek Kurmay Subay olarak mezun olan Türkön, çeşitli birliklerde görev yaptıktan sonra, 1988-1990 yılları arasında 6’ncı Ana Jet Üs Komutanlığı/Bandırma’daki 161’inci Kartal Filonun Komutanı olarak görev yaptı. Bandırma’da bir uçuş esnasında F-104 uçağının burun iniş takımının açılmaması üzerine, iniş sonunda burun üstüne uçağı oturtmak zorunda kalırken, uçağı pist içinde tutarak, kazanın daha da büyümemesini sağladı.
Filo Komutanlığı görevinin sona ermesini takiben hem F-104’lere hem de Hava Kuvvetlerine veda etmeye karar verdi.
Hava Kuvvetleri Komutanlığından emekli olduktan sonra Eskişehir’deki Anadolu Üniversitesi’nde iki yıl uçuş öğretmenliği yaptı. Takiben THY’ye geçen Özden Türkön; RJ-100 ve Boeing B-737 uçaklarında uçuşlarını gerçekleştirdi.
Bir arkadaşımız Takoz Özden’i şöyle anlatıyor: “O bir kültür elçisiydi. THY’de bir uçağa Mut isminin verilmesinin fikir babasıdır. Kalbi hep Mut için çarpan bir Mut sevdalısıdır. Çok nüktedan, dost canlısı bir insan olan Özden, değerli bir insan, iyi bir baba, iyi bir eş ve çok iyi bir pilottu.”
20 yıl Türk Hava Kuvvetleri’nde F-84 ve F-104 savaş uçaklarında uçan, kurmay olup Filo Komutanlığı yapan, sonra uçuş hayatını Anadolu Üniversitesi ile THY’de devam ettiren Takoz Özden, 44 yıllık uçuş hayatında toplamda 25.000 saatlik bir uçuş gerçekleştirerek, 2014 yılında THY’deyken emekli oldu. Emekli olduktan sonra da THY’de simülatör öğretmenliği yaparak geleceğin pilotlarını yetiştirmeye devam etti. Farklı kişiliği ve öğretmeye sevdalı uçuş öğretmenlik anlayışıyla, THY simülatör eğitimlerinde de aranan hocalar arasında yerini aldı.
Vefatından iki ay önce, THY simülatöründe Kaptan Mert Yardımcı ve Kaptan Gökhan Gürbüz’le Birlikte (23 Şubat 2020) görülüyor.
THY’de simülatör hocalığı yaparken koronavirüs salgını Takoz Türkön ÖZDEN’i aramızdan aldı.
12 Nisan 2020 tarihinde vefat etti.
Ruhu Şad Olsun.