Pekin
Beijing (Pekin) şehri Çin’in başkenti olup, yoğun bir nüfusa sahiptir.
Beijing (Pekin) şehri Çin’in başkenti olup, yoğun bir nüfusa sahiptir. Şehir eski ve yeni Pekin olarak iki bölüme ayrılmış olup, kozmopolit bir yapıda zenginlik ve yoksulluğun birlikte hayatına devam ettiği bir kenttir. Kentte ilk göze çarpan çok yüksek gökdelenlerin oldukça fazla sayıda oluşu ve çok lüks otomobillerin inanılmaz derecede gözümüzün önünde yer almalarıdır. Bununla birlikte özellikle yan sokaklarda çok sayıda otantik bina ve tapınakların birbirleriyle iç içe olması da diğer ilginç bir özelliktir. Pekin havalimanı geniş kapasiteye, uzun pistlere ve oldukça geniş taksi yollarına sahip olarak yolcu ve kargo kapasitesi oldukça yüksek rakamlardadır. Olimpiyatların Çin’de yapılması bu kapasitenin artmasına olumlu katkı sağlamıştır.
Şangay makalemizde belirttiğim üzere; her yerde çok sayıda farklı amaç ve üniformalar ile görev yapan insanlar sizlere değişik bir atmosfer sunarken maalesef çok saygılı bir yaklaşım sergilemeyebilirler. Yüksek tonda konuşma tarzları ve agresif yaklaşımları dikkatinizi hemen çekecektir. Bu ortam şehirdeki alışveriş esnasında da sık sık karşınıza gelebilir.
Pekin şehri Şangay şehrindeki gibi geniş bir raylı sistem ve metro altyapısına sahip değildir. Bu nedenle havalimanından kalacağınız otel ve şehir merkezine ulaşım için taksi seçeneği çoğu kez zorunlu hale gelecektir. Taksi ücretleri çok yüksek olmayıp makul olmakla birlikte en önemli sorun taksi şoförleri ile anlaşabilmektedir. Çok az taksi şoförü ile İngilizce anlaşabilirsiniz. Bu nedenle tavsiyem kaldığınız otelde gideceğiniz yerlerin isim ve adreslerini kendi dillerinde bir kâğıda yazdırarak şoföre vermektir. Otele dönüş içim ise otelin kartının yanınızda olması işinizi daha da kolaylaştıracaktır. Özellikle yağışlı havalarda birçok büyük şehirde olduğu gibi taksi bulmak son derece güçtür.
Genelde otellerin büyük çoğunluğu şehir merkezinin dış çevrelerindedir. Bu nedenle şehir merkezine bazı otellerin shuttle servisleri de diğer bir seçenektir. Genelde anlaşmalı oldukları alışveriş merkezlerine uğrayarak şehir merkezine ulaşırlar. Çoğu sadece tek yön olup, dönüş için yine sizlerin çaba göstermesi gerekecektir.
Pekin şehrinde genellikle alışveriş merkezlerinin en üst katlarında çay ritüellerinin yapıldığı özel dükkanlara rastlayacaksınız. Bu dükkanların orta bölümlerinde ağaçtan yapılmış geniş masalarda her türlü çayı (siyah, beyaz, yeşil) tadına bakarak ücretsiz olarak deneyebilirsiniz. Çok küçük fincanlarda sanki çayı yıkar gibi hazırladıkları ürünleri takdim ederler. Bunu denemenizi özellikle tavsiye ederim.
Burada da pazarlık son derece kullanımda olan bir usuldür fakat oranlar burada biraz daha makuldür. Yani söylenen rakamın beşte birini teklif etmeniz mantıklı bir yaklaşım olacaktır. Bu şehre gelen turist sayısı Şangay gibi olmadığı için oranlar biraz değişiklik göstermektedir. Şangay için belirttiğim gibi asla kafanızdaki son rakamı karşı tarafa sonuna kadar telaffuz etmeyin. Aksi takdirde pazarlık sonucu oraya gelirse ve siz telaffuz ettiğiniz rakamında altına bir teklif sunduğunuz anda ortam sözlü münakaşa edercesine bir duruma evrilebilir. Genel olarak diğer makaledeki alışveriş ipuçları burası için de geçerlidir. Özbek mutfağı bu şehirde daha geniş bir ağa sahip olup, hemen hemen her sokak başında karşınıza çıkabilir.
Bu şehre gelindiğinde özellikle ziyaret edilmesi gereken üç nokta bulunmaktadır. Bunlardan birisi “Yasak Şehir” olup, içine girdiğiniz zaman sizi oldukça etkileyecektir. Çin tarihine yönelik önemli izlerin sergilendiği bölge; Çin Krallarının ikamet ettiği mekan olup, zamanında içeri girişlerin belli kişiler haricinde izin verilmemesi sebebiyle bu isimle anılmaktadır. İçerisinde kralların kullanımı için yapılmış çok sayıda ahşap yapıya sahip olup, zamanında kralların güvenliğini sağlamak amacıyla çok sıkı kontrollerin yapıldığı bir alandır. Genelde ahşap yapıların üzerinde ve önlerinde güçlerini simgeleyen ejderha figürleri yoğun olarak sizleri beklemektedir.
Diğer önemli nokta ise 1989 yılında meşhur protestoların gerçekleştiği “Tienanmen Meydanıdır”. Çok geniş bir meydan olan bu bölge turistler tarafından yoğun bir şekilde ziyaret edilmektedir. Köşelerdeki giriş yolları hariç araba trafiğine kapalı olan meydanda yayalar rahatça gezebilmektedir. Kuzey girişinde Yasak Şehre giriş yapılan bu meydanın yaz döneminde gezilmesi tavsiye edilmektedir. Soğuk ve yağışlı havalarda bu bölgeyi gezmek, çok geniş bir alana yayılmış olması sebebiyle konforsuz olabilecektir.
Bu şehrin gezilmesi gereken diğer önemli bir noktası ise tabii ki meşhur “Çin Seddi” olacaktır. Şehir merkezinden yaklaşık 30-40 dakika araba yolculuğu ile bu bölgeye ulaşmak mümkündür. Spor ayakkabısı ve rahat kıyafetler ile burayı gezmek sizlerin alacağı keyfi artıracaktır. Çünkü oldukça yoğun bir aktivasyon sizleri beklemektedir. Buna bir de fotoğraf ve selfi çekimleri ilave ettiğinizde en az 3-4 saatlik bir faaliyet sizleri içine alacaktır. Buraları gezerken Türklerden neden korkarak bu yüksek duvarları ördüklerini öğrenince içimi garip bir şekilde keyif kapladığını itiraf etmeliyim. Kaldığınız otellerin çoğunda bahsettiğim bu üç noktayı kapsayan günübirlik tur seçeneklerini sizlere öneririm. Bu tür turların fiyatları kişi başı yaklaşık 20 dolara özel araba, rehber ve tüm gün buraların gezilmesi, detaylı bilgilerin bizlere aktarılması ve öğle yemeğini içermektedir. Öğle yemekleri genelde Çin usulü olduğu için zaman zaman bizlerin damak tatlarına uygun gelmeyebilir. Bu amaçla yanınızda atıştırmalık ve su bulundurmanız sıkıntı yaşamınızı önleyecektir.
Oldukça değişik tarihi ve kültürel özelliklere sahip bu coğrafyada keyifli gezmeler dilerim.