Tarihi Batıklar Bize Ne Anlatır?
Anadolu medeniyetin beşiği. Herhalde tarih boyunca etrafımızı saran denizlerde binlerce gemi batmıştır. Hiçbir şey yapamıyorsak bunlardan birkaç tarihi batığı bulup su altı dalış turizmi için kullanamaz mıyız?
Denizlerimizin altında ne kadar batık var bilen var mı?
Anadolu medeniyetin beşiği. Herhalde tarih boyunca etrafımızı saran denizlerde binlerce gemi batmıştır. Hiçbir şey yapamıyorsak bunlardan birkaç tarihi batığı bulup su altı dalış turizmi için kullanamaz mıyız?
O kadar eski olmasa da aslında kimi batıklar için bu dediğim yapılıyormuş.
Bu batıklardan biri İkinci Dünya Savaşı sorasında düşürülen İtalyan bombardıman uçağı Atmaca. Rodos adasından kalkarak Meis’teki İngiliz üslerini bombalayan üç uçaktan biri olan bu uçak Uçanbalık resifinin yakınlarında 1990 yılında Uğur Eroğlu tarafından bulunmuş.
Oldukça derinde olduğu için turistik dalışlar ile görülemese de parçaları 57 metre ile 71 metre derinliklere dağılmış olan bu uçağı bu kadar derinlere dalabilen profesyonel dalıcılar ziyaret edebiliyorlar.
***
Çanakkale deniz savaşları sırasında bir Alman denizaltısı tarafından batırılan HMS Majestik’de Çanakkale boğazının girişinde serin sular altında yatıyor.
Burnu 18 metrede, kıçı 27 metrede olan bu 119 metre uzunluğundaki batığa dalmak için sahil güvenlikten izin alınması gerekiyormuş.
***
Bunlar dışında sularımızın altında savaş zamanlarımdan kalma başka batıklar da var.
Ayrıca özel olarak dalış turizmi için batırılan yolcu uçağı bile var. Bodrum ve Kaş civarında meraklıları bu batıklara da dalış yapıyorlar.
Ancak benim dediğim daha eski tarihlere ait batıklar.
Uluburun’un doğu kıyısına ve Kaş’ın yaklaşık 10 km güneydoğusuna yakın bir yerlerde 1982 yılı yaz ayında sünger dalgıcı olan Mehmet Çakır tarafından bulunmuş olan M.Ö. 14’üncü yüzyılın sonlarına ait olduğu tahmin edilen bir gemi batığı mesela. Bu batığa Uluburun batığı adını vermişler.
Bu batık üzerine daha sonra arkeologlar tarafından oldukça çok dalış yapılmış ve batığın genç bronz çağına ait ve Miken kültürüne dahil bir batık olduğu saptanmış.
Miken uygarlığı M.Ö. 1600 ile M.Ö. 1100 Antik Yunan’da Tunç çağının son evresinde yaşanan dönemmiş.
Gemi Lübnan sediri ve meşeden inşa edilmiş, dolayısıyla Lübnan, Anadolu’nun güneyi ya da Kıbrıs’ta yaşayan eski bir şehir devletine ait olabileceği düşünülüyormuş.
***
2014 yılında Muğla Hisarönü körfezi Ağıl koyunda Uluburun batığından daha eski bir batık bulunmuş. M.Ö. 2000 yıllarına ait bu batık üzerinde halen daha araştırmalar devam ediyor anladığım kadarıyla.
***
Başta da dediğim gibi ülkemiz bir tarih cenneti. Bu dediğim sadece yer üstü tarihi zenginliklerimiz açısından değil, su altında da oldukça zengin bir tarih yattığını tahmin ediyorum.
Üniversitelerimizin su altı enstitüleri imkanları dahilinde araştırmalar yapıyorlar. Büyük ihtimal Kültür Bakanlığının da bu araştırmalara oldukça çok katkısı oluyor.
Ancak bence bu konuya bugüne kadar yeterince önem verilmiş de diyemem.
Su altı zenginliklerimizin günyüzüne çıkarılması için dağa çok kaynak ayrılmalı diyerek bitireyim yazıyı.
Moskova’dan herkese sevgi ve saygılarımla