Site İçi Arama

savunma

Bir Füzenin Sahte Versiyonuyla Elde Edilebilecek Taktik Avantajlar Neler Olabilir?

Roketsan tarafından üretilen Hisar ve Siper füze ailelerinin ön plana çıktığını görüyoruz. Alçak, orta ve yüksek irtifalarda etkin olan bu silah ailesi, klasik bir katmanlı hava savunma sistemi gereksinimlerine göre tasarımlanmış, ağ merkezli harekât ile uyumlu unsurları içermektedir.

Hisar O+ füzesi

Malum hava savunma sistemleri alanında hararetli bir milli çaba içerisindeyiz. Bu kapsamda Roketsan tarafından üretilen Hisar ve Siper füze ailelerinin ön plana çıktığını görüyoruz. Alçak, orta ve yüksek irtifalarda etkin olan bu silah ailesi, klasik bir katmanlı hava savunma sistemi gereksinimlerine göre tasarımlanmış, ağ merkezli harekât ile uyumlu unsurları içermektedir.

Benim yazılarımı okuyanlar hemen fark edecektir. Uzunca bir süredir katmanlı hava savunma yaklaşımından, kaotik hava savunma yaklaşımına geçilmesi gerektiğini savunuyorum, yazılarımda bu konuya yönelik fikirlerimden yer yer bahsediyorum. Fakat konumuz şimdilik bu değil. Sizlerle bu fikir dünyasından gelen, günümüz katmanlı hava savunma yapısında da kullanılabilen, savaşın maliyet boyutuna da katkı sağlayacak, bir inovasyon önerimi sunmak istiyorum. Örnek olarak da Hisar O+ füzesini kullanacağım.

Roketsan, sayısız test ve değerlendirmeden sonra, derin mühendislik çalışmalar yaparak, bu füzeyi olgunlaştırmış ve TSK envanterine kazandırmıştır. Bu süreçte sayısız sensör ve alt sistem de rafine edilmiştir. Füzenin kinematiği yani tasarımından kaynaklanan aerodinamik ortamdaki tüm davranış modellerinin çıkarılması, bu alandaki çalışmalardan sadece birisidir. Sonuçta her şeyiyle Türk mühendisliğinin hâkim olduğu bir ürün envantere kazandırılmıştır.

Şimdi bu gelişmiş füzeyi biraz downgrade ettiğimizi düşünelim. Füzenin içindeki tüm IIR sensör, bilgisayar vb. pahalı unsurları devreden çıkaralım. Kazanılacak kısmı, daha fazla sevk yakıtı ve daha büyük harp başlığı arasında bölüştürelim. Fakat gövdeyi, motoru, kanatçıkları aynen muhafaza edelim. Bu tip bir aptallaştırılmış füzeyi hedefine nasıl yönlendirebiliriz?

İçine önceden programlanmış ve bazı temel fonksiyonları uygulamak üzere kurgulanmış, son derece basit ve hesaplı bir bilgisayar sistemi koyarak yapamaz mıyız? Füzenin tüm aerodinamiğine ve kinematiğine hâkim olduğumuz için bunu yapmak hiç de zor olmayacaktır. Böylece füzeyi atmadan önce yüklenecek profille ya da direkt uzaktan waypoint atamalarıyla füzeyi hedefine doğru yöneltebiliriz. Böylece elimizde isabet oranı / hedefi imha yeteneği çok daha düşük olan, sahte (dummy) bir füze olur. Bu nispeten basit füzeyle yapılabilecekleri çeşitli senaryolar halinde dikkatinize sunacağım:

Senaryo 1: 

Hava savunma sistemlerinin pahalı ver karmaşık yapılı nesneler olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu nedenle sınırsız sayıda üretilmeleri ve konuşlandırılmaları mümkün değildir. Geçmiş savaş alanlarında şişme maketler vasıtasıyla, sanki bir hava savunma sistemi varmış gibi izlenim bırakmayı amaçlayan “sahte hedef” yaklaşımlarını sıkça gördük. Gelin bunu bir adım öteye taşıyalım.

Günümüz savaş uçaklarının hemen hemen hepsi kendi organik bünyelerinde mevcut olan öz savunma sistemlerine sahiptirler. Kendilerine yönelen ya da uçmakta oldukları bölgede ateşlenen füzeleri, bu sistemler vasıtasıyla fark ederler, harekât sahasındaki ateşlenen füzelere yönelik farkındalıkları yüksek olur. Bu algoritma kapsamında uçak sistemleri füzenin egzoz gazını, radar kesit alanı bilgisini, IR ya da UV ışımasını kullanarak çözümler, diğer istihbarat sistemleri de bu mekanizmayı tamamlar. Böylece harekât sahasına yeni giren bir füze tipi bile olsa, bu füze gecikmeksizin tehdit kütüphanesine eklenmiş olur. Böylece düşman uçakları bir sonraki sefer kendilerine yönelen tehdidin Hisar O+ olduğunu da bilmiş olurlar.

Hava savunma sistemi atayamadığınız ama düşmanın uzak durmasını istediğiniz bir alana bu sahte füzelerden bir miktar yerleştirdiğinizi düşününüz. Düşman uçağı mecburen bıraktığınız bu boşluktan seyrettiğinde, üzerine doğru sahte füze ateşlediğinizde, kendisine yönelik bir Hisar O+ tehdidi olduğunu düşünecektir. Bu noktada birincil fayda olarak düşman uçağının görevini iptal etmesini sağlarsınız. Onu imha etmeseniz bile bu başlı başına bir kazanç teşkil eder.

İkincil fayda olarak ise düşmanda o bölgenin bir hava savunma sistemi tarafından kapatılmış olduğu izlenimini oluşturursunuz. Bu durum düşmanınızın gelecek hava operasyonlarını planlamasında bir korku unsuru olacak, engel teşkil edecektir. Bu sayede harp sahasını kendi faydanıza şekillendirmiş olursunuz. 

Sahte füzelerin en inandırıcı biçimde yönlendirilmesini sağlamak, tam otomasyonla uzaktan kontrol edilecek, iri birkaç çanta büyüklüğünde, İHA’larda görmüş olduğumuz gimballi optik sistemi de barındıran, bir elektronik elemanla mümkün olacaktır. Bu görece kolay ve hesaplı otomasyon sistemi, sahip olduğu ilave pasif gözlerle sizin durumsal farkındalığınıza da katkı sağlayacaktır.

Senaryo 2: 

Savaş uçakları ister pilotlar ister yapa zekâ tarafından yönetilsin, üzerlerine bir füze tehdidi yöneldiğinde, kaçınma manevralarına başvururlar. Böylece füzenin kilidini kırmak, öldürücü alanının dışına çıkmak, kazanılacak zaman içerisinde füze yakıtının bitmesini sağlamak vb. durumlar hedeflenir. Hisar O+ ya da Siper gibi nispeten orta menzilli sayılabilecek füzeler söz konusu olduğunda en doğal refleks, karşı önlemlerden de önce kaçınma manevralarına başlamaktır.

Eğer düşman uçağının üzerine, gerçekten ayırt edemediği sahte bir füze gönderirseniz, onu kaçınma manevrası icra etmeye zorlarsınız. Böylece sahteyi takip edecek gerçek füzeniz, düşmanın seçtiği kaçınma manevrası rutinine göre, onunla çok daha öldürücü bir rotada buluşmak üzere, hareket planlaması yapabilir. Yani sahte ve gerçek füzeler arasındaki birkaç saniyelik zaman dilimi, ilk atışta vuruş şansınızı maksimize edecektir. Ayrıca sahte füze kullanımı harbin maliyeti açısından da anlamlı bir ekonomik fayda sağlayacaktır.

Senaryo 3: 

Karşınızda insanlı uçaklar kadar, insansız SİHA / TİHA sistemleri de kullanan modern bir ordu bulunduğunu varsayalım. Bu tip yavaş hareket eden sistemlere karşı, pahalı füzelerinizi kullanmak istemezsiniz. Zira elinizdeki sayıları da limitlidir. Bu gibi tehditlere karşı daha basit uzaktan güdüm algoritmaları ve büyütülmüş harp başlığıyla sahte Hisar O+ füzeniz, ideal bir çözüm teşkil edecektir. Sonuçta karşınızdaki SİHA / TİHA kapsamlı ve aktif elektronik harp kabiliyetinden mahrumdur. Bu tip bir hedefe overkill yapmak istemezsiniz.

İsterseniz sahte füzenizi ucuz sensörlerle de destekleyebilirsiniz. Örneğin basit bir manyetik anomali dedektörü, home on jamming yapmayı sağlayacak hafif bir elektronik sensör ya da temel fonksiyonlu ve basit bir görüntü işlemcisi olabilir. İlla askeri değil, sivil maksatlara hizmet eden bileşenlerin de kullanılabileceği bu ilave opsiyonlar, etkinliğinizi arttırabilecektir.

Sonuç

Yerli ve milli savunma sanayi kurma hedefinde, her şeyine hâkim olduğunuz mühimmat aileleri geliştirirken, bu gibi güç çarpanı olacak unsurların da eklenmesi gerektiği düşüncesindeyim. Savaşta istenen bir etkiyi oluşturmak hedefiyle, askeri sistemlerin dizayn edilmesi gayet doğaldır. Bu gerçekten ciddi bir iştir ve ciddi bir emek ve kaynak gerektirir. Sonucunda da ciddi bir sisteme sahip olmanız gerekir.

Amma ve lakin atalarımızın söylediği gibi: Harp hiledir. Yerli ve milli sistemleri tasarlarken, gerçeklerine eşlik edecek hileleri de ihmal etmemek faydalı olacaktır. Hileleri de gerçek hayata etkisi ve yansıması olacak biçimde tasarlayabiliriz. Her ne kadar sahte / dummy olarak vurgulasak bile, harp başlığı taşıyan ve dolayısıyla düşük de olsa bir etki umabileceğiniz bu örnek, kaotik hava savunması konseptine girişte, ihmal edilmemesi gereken bir önem taşır. 

Serbest Araştırmacı Yazar Aybars MERİÇ
Serbest Araştırmacı Yazar Aybars MERİÇ
Tüm Makaleler

  • 10.09.2022
  • Süre : 4 dk
  • 884 kez okundu

Google Ads