Site İçi Arama

savunma

ASELSAN’ın Murad AESA Radarı, Askeri Havacılıkta Çok Önemli Bir “Kuvvet Çarpanı” Olacak

Bir savaş uçağının radarı o uçağın harp etme kabiliyetinin çok önemli ve gerekli bir unsurudur, bu radarın kapasite ve kabiliyeti kullanıcısı olan uçağın görev etkinliğinin adeta katsayısıdır.

Birkaç yıldır, bir savaş uçağının AESA (Active Electronically Scanned Array) radarına sahip olup olmadığı önemli bir ayrımcı faktör oldu. Açıkçası AESA radarı olan bir uçak 4+++ nesil olarak kabul ediliyor, çünkü hava platformları üzerindeki teknoloji giderek daha önemli bir unsur haline geliyor. 

Bir savaş uçağının radarı o uçağın harp etme kabiliyetinin çok önemli ve gerekli bir unsurudur, bu radarın kapasite ve kabiliyeti kullanıcısı olan uçağın görev etkinliğinin adeta katsayısıdır.

Evet, radar teknolojisindeki son aşama olan AESA teknolojisi ve bu teknolojiyi kullanan AESA radarı, artık askeri havacılıkta önemli bir kuvvet çarpanı (force multiplier) olarak kabul edilmektedir.

Daha fazla sayıda hava kuvveti Aktif Elektronik Olarak Taranan Dizi (AESA) donanımlı savaş uçaklarını (F-35, EF Typhoon, Rafale, J-20, Su-57 v.d.) kullanmaya başladıkça, bu teknolojinin avantajları giderek daha belirgin hale gelmektedir.

Az sayıda ülkenin ürettiği AESA Radarının (Jet Savaş Uçağı Burun Radarı) küresel pazar büyüklüğünün yıllık 7-8 milyar dolar olduğu tahmin edilmektedir.

Türkiye, Aselsan ile Birlikte AESA Radarı Teknolojisine, Dünya’nın Önde Gelen Ülkeleri ile Beraber Girdi.

Aselsan yaklaşık on yıl önce başladığı AESA radarı teknolojisini geliştirme, operasyonel hale getirme sürecinde, dünya devlerini yakaladı. Bu teknolojiye öncü firmalardan birisi olarak girdi ve kendi AESA ürün ailesini yarattı.

AESA radar teknolojisinin öncüleri; ABD (Northrop Grumman), İngiltere & Almanya & İtalya (Airbus Germany), Fransa (Thales), Çin (NRIET & CETC), Rusya (Tikhomirov NIIP), İtalya (Selex ES), Güney Kore (Hanwha Systems) ve Japonya (Mitsubishi Electric)’dir. Türkiye (Aselsan) de geliştirdiği Murad AESA radar teknolojisi sayesinde, Türkiye’yi uluslararası arenadaki premier lig ülkelerine dahil etti.

Murad AESA Radarı Jet Savaş Uçaklarına Hangi Yetenekleri Kazandıracak?

Murad AESA radarı; sahip olduğu teknolojilerin gereği bir çok fonksiyonu eş zamanlı olarak bir arada yerine getirebilecek. Bu fonksiyonlar; otomatik tanıma, çoklu hedef takibi, yer haritalama, mesafe ölçümü, otomatik irtifa belirleme, SAR ile bulut altı gözetleme, yapay zekâ destekli algoritmalar ile otomatik hedef sınırlama, geniş bantta radar spektrumu izleme (ESM), yönlü elektronik karıştırma (ECM), mühimmata daha etkin güdüm kazandırma olacak.

Murad AESA radarı, entegre edildiği savaş uçaklarına; eş zamanlı hava-hava ve hava-yer görevleri, çok sayıda hedef tespiti/takibi, görüş ötesi füze güdümü, yüksek çözünürlüklü yer görüntüsü oluşturma ve elektronik harp fonksiyonları ile uçaklara çok büyük yetenek kazanımı sağlayacak.

Kapasitelerine bağlı olarak farklı varyantlarda Murad AESA radarı varyantları mevcut (100A, 200A, 600A), bunlar farklı uçan platformlara entegre edilmekteler (F-16 Özgür, Bayraktar Akıncı, Hürjet, KAAN). Çok yakında yabancı müşteriler de savaş uçakları için Aselsan Murad AESA radarını tercih etmeye başlayacaklardır.

Türkiye, askeri havacılıktaki altın çağında; kendi özgün tasarımı AESA radarını da başarı hikayelerine ekledi.

Araştırmacı Yazar Raif BİLGİN
Araştırmacı Yazar Raif BİLGİN
Tüm Makaleler

  • 09.06.2024
  • Süre : 3 dk
  • 2858 kez okundu

Google Ads