Site İçi Arama

savunma

Düşman İkizler; F-15 Eagle ve Su-27 Flanker

Efsanevi ve Süper Çevik F-15 Eagle ve Su-27 Flanker Batı ile Doğu teknolojisini ve savaş jetlerini karşılaştırırken, yoğun ve sürekli bir şekilde performansları karşılaştırılan iki uçağı atlayamayız; McDonnell Douglas F-15 "Eagle" ve Sukhoi Su-27 "Flanker".

Efsanevi ve Süper Çevik F-15 Eagle ve Su-27 Flanker

Batı ile Doğu teknolojisini ve savaş jetlerini karşılaştırırken, yoğun ve sürekli bir şekilde performansları karşılaştırılan iki uçağı atlayamayız; McDonnell Douglas F-15 "Eagle" ve Sukhoi Su-27 "Flanker". 

Amerikan Efsanesi F-15 Eagle...Asil Kartal...

Aslında Amerikalılar bu uçağı resmi adı adı olan Eagle (Kartal) olarak değil, Amerikan Kartalına gönderme yaparak Noble Eagle (Asil Kartal) olarak anarlar.

Resimde; F-15 Eagle görülüyor.

F-15 de aynen Su-27 gibi tam bir hava üstünlüğü (air superiority) uçağıdır. Bu üstünlük; benzeri görülmemiş bir manevra kabiliyeti ve hızlanma, menzil, silahlar ve aviyoniklerin bir karışımı ile elde edilir. Düşman savunmasına nüfuz edebilir ve mevcut herhangi bir düşman uçağından daha iyi performans gösterebilir ve onlardan daha iyi savaşabilir. F-15, dost veya düşman kontrolündeki hava sahasında çalışırken düşman uçaklarını tespit etmek, ele geçirmek, takip etmek ve saldırmak için elektronik sistemlere ve silahlara sahiptir. Silahlar ve uçuş kontrol sistemleri, bir kişinin havadan havaya güvenli ve etkili bir şekilde savaşabilmesi için tasarlanmıştır.

F-15'in üstün manevra kabiliyeti ve ivmelenmesi, yüksek motor itme-ağırlık oranı ve düşük kanat yüklemesi sayesinde elde edilir. Düşük kanat yüklemesi (uçak ağırlığının kanat alanına oranı) manevra kabiliyeti için hayati bir faktördür ve yüksek itme-ağırlık oranı ile birleştiğinde uçağın hava hızını kaybetmeden süratle dönmesini sağlar.

Rusların Onuru Su-27 Flanker

Doğu Blok’u askeri havacılığında, Sukhoi bir efsaneyi temsil eder. Sukhoi tasarım bürosu, SU-24 Fencer taarruz uçağı ve SU-27 Flanker serisi hava üstünlüğü avcı uçağı gibi başarılı uçaklar yaptı. Sukhoi Su-27 Flanker, 80'lerin ortasındaki ilk çıkışında Sovyet teknolojisinin zirvesiydi. Büyük ama son derece çevikti, güçlü motorları ve yüksek bir silah yükü taşıma kapasitesi vardı. 

Flanker savaş uçağı ile Sovyet havacılık endüstrisi, askeri teknolojide bir sıçrama yaptı. Su-27, yalnızca 27 adet mutlak rekora sahip olduğu için değil, gerçekten harika bir uçak ve Sovyet havacılığının büyük bir başarısı olduğu için efsaneleşti. 

Su-27 olağanüstü yüksek manevra kabiliyetine sahip bir süper-makinedir ve şimdiye kadar yapılmış en çevik (agile) uçaklardan biridir. Ruslar bu uçağın manevra kabiliyetini hava gösterileri sırasında gururla gösteriyorlar. Rus Hava Kuvvetlerinin “Rus Şövalyeleri” akrobasi ekibi altı Su-27 ile performanslarını sergiliyor.

Flanker son derece çevik bir uçaktır, çok düşük hızlarda ve yüksek hücum açılarında bile kontrol edilebilir. Kobra manevrası (Pugachev'in Kobrası) (120°'lik bir hücum açısında kısa süreli düz uçuş) genellikle Su-27 tarafından hava gösterileri sırasında gösterilen dramatik ve çok zorlu bir manevradır.

Pugachev’in Su-27 Kobra Manevrası.

Bu manevrayı it-dalaşında (dog-fight) yapacak bir uçağın rakibinin pek bir şansı kalmayacaktır. Elbette; Su-27’nin kobra manevrasını uçakta silah yükü varken de görmek isterdik, bu muazzam olurdu, ancak Pugachev de şu tezi savunabilirdi; gerçek it-dalaşı BVR (Beyond Visual Range) silah taşırken yapılmaz; tüm füzelerini kullandıktan sonra sadece topuna sahip kaldığında yapılır, harici tanklarını da jettison edersin (atarsın) ve kendini topun ile korur veya topun ile saldırırsın. Evet; bu durumda Pugacehev’e hak vermemek mümkün değil, gerçek it-dalaşı tam olarak budur ve size çok yüksek bir manevra kabiliyeti gereklidir. İt-dalaşında Su-27’ye karşı dikkatli olun, acımasızdır.

F-15 Ailesi...

F-15; tasarım, imalat ve ilk uçuş serüvenine Su-27’den yaklaşık 10 yıl önce başladı ve aslında o zamanların bir soğuk savaş efsanesi olan MiG-25 Foxbat’ı önlemek için tasarlanmıştı. İlk uçuşunu 1972’de yaptı, 1976’da ABD Hava Kuvvetlerinde hizmete girdi. 

F-15A, B, C, D varyantlarında Eagle olarak üretildi. F-15E ile birlikte Strike Eagle olarak asıl görevi derin darbe olan ancak av rolünde de kullanılabilecek şekilde tasarlandı. F-15I, F-15S, F-15K, F-15SG, F-15SA, F-15QA, F-15EX diğer F-15E tabanlı varyantlardır. 

Su-27 Ailesi...

Su-27’nin orijinal tasarım amacı, ABD Hava Kuvvetlerinin o zamanki yeni F-15A'sını havada “öldürmekti”. İlk uçuşunu 1977’de yaptı, 1984’de SSCB Hava Kuvvetlerinde hizmete girdi.

Uçağın bir F-15 katili olarak gücünü göstermek için Sovyetler, 1986'da Su-27 ile 22 hava rekoru kırdılar, bu rekorlarının çoğunun bir önceki sahibi F-15A idi. Bu kadar etkileyici temel performans, son derece temiz aerodinamik tasarımdan ve büyük Lyulka AL-31F serisi art yanmalı turbofan motorundan kaynaklanmaktaydı.

Su-27 Ailesi; Flanker A, B, D, E, F, H, M gibi veya Su-27K (Su-33 / "Flanker-D"), Su-27KUB (Su-33UB), Su-27M (Su-35/Su-37 / "Flanker-E/F"), Su-27PU (Su-30 / "Flanker-C"), Su-30M/MK ("Flanker-H") v.d. varyantlarda sürekli geliştirilerek imal edilmiştir. Özetle, Su-27; Su-30, Su-33, Su-34, Su-35 ve Su-37 ana kategorilerinde bloklaşmıştır. Günümüzde daha popüler olan Su-35 de aslında bir Su-27M varyantıdır. Su-27 ailesinin gelişimi devam etmektedir.

Eagle'ın ve Flanker'in silahlarının karşılaştırılması

F-15, çok çeşitli havadan havaya silah taşıyabilir. Alt gövde köşelerinde AIM-120 gelişmiş orta menzilli havadan havaya füze kombinasyonları, kanatların altındaki iki direk üzerinde AIM-9L/M Sidewinder veya AIM-120 füzeleri ve sağ kanat kökünde dahili 20 mm Gatling (mitralyöz) topu, silah kombinasyonları ile silahlandırılabilir.

Sukhoi Su-27 silahlandırması, sancak kanat kökünde tek bir 30 mm Gryazev-Shipunov GSh-30-1 topu, füzeler ve diğer silahlar için 10 adede kadar sabit nokta içerir. Flanker'ın havadan havaya muharebe için standart füze silahlandırması, Vympel R-73 (AA-11 Archer), Vympel R-27 (AA-10 'Alamo') silahlarının, genişletilmiş menzilli ve IR güdümlü modellerinin bir kombinasyonudur. Flanker, bazı açılardan Eagle ile karşılaştırılabilir bir silah cephaneliğine sahiptir.

F-15 Eagle ve Su-27 Flanker; Yenilmez Savaşçılar...

Rus Su-27 Flanker, ABD Hava Kuvvetleri F-15 Eagle ile başa baş rekabet edebilir. Hem F-15 hem de Su-27 Flanker, güçlü hava üstünlüğü savaşçıları olarak tasarlandı. Bir Flanker, it dalaşında Eagle'tan daha iyi performans gösterecektir, ancak fark o kadar büyük müdür? Her pilot muhtemelen farklı bir görüşü paylaşacaktır. F-15 Eagle, hava muharebesinde hava üstünlüğünü kazanmak ve sürdürmek için McDonnell Douglas (şimdi Boeing) tarafından tasarlanmış, çift motorlu, her türlü hava koşulunda kullanılabilen, son derece yüksek manevra kabiliyetine sahip, taktiksel bir savaş uçağıdır. 

F-15; 100'den fazla hava savaşı zaferi (yaklaşık yarısı İsrail Hava Kuvvetlerine aittir) ve it dalaşlarında hiç kayıp vermemesi ile en başarılı modern savaş uçakları arasında yer alıyor. F-15 filosunun karşılaştığı tek kayıp, yerden açılan uçaksavar ateşi ile olmuştu. 

USAF'a göre F-15'lerin yalnızca Körfez Savaşı'nda düşürdüğü uçaklar (air-kill) şunlar:

5 MiG-29 “Fulcrum”, 2 MiG-25 “Foxbat”, 8 MiG-23 “Flogger”, 2 MiG-21 “Fishbed”, 2 Su-25 “Frogfoots”, 4 Su-22 “Fitter”, 1 Su-7, 6 Mirage F1, 1 lL-76, 1 Pilatus PC-9, 2 Mi-8.

İsrail Hava Kuvvetlerindeki F-15’lerin ise yaklaşık 50 hava zaferi olduğu tahmin ediliyor. İsrail F-15’leri sadece 1982 Lübnan savaşında 33 Suriye jetini düşürdü. 

Bu zaferlerin çoğunun yetersiz eğitimli pilotların, AWACS desteği olmadan uçurdukları, ihraç versiyonu Rus uçaklarına karşı olduğu, bu savaşlarda F-15’in büyük avantajı olduğu da bilinmektedir, ancak F-15 karşısındaki rakibine zayıf-güçlü ayrımı yapmadan saldırmış ve kazanmıştır, zafer zaferdir. 

Su-27 ise 6-0 öldürme oranına karşılık yerden açılan uçaksavar ateşi ile kayıp verdi. Abhazya Savaşı'nda ve Angola İç Savaşı'nda kara atışı nedeniyle birer kaybı, Etiyopya-Eritre Savaşı'nda 5 ve Birinci Çeçen Savaşı'nda da bir hava zaferi var.

Eagle'ın hava üstünlüğü, üstün manevra kabiliyeti (düşük kanat yükü) ve hızlanma (yüksek motor itme/ağırlık oranı), menzil, silahlar ve çok görevli aviyonik (baş üstü ekranı, gelişmiş radar, atalet navigasyon sistemi, uçuş dahil) kombinasyonuyla elde edilir. Aletleri, ultra yüksek frekanslı muhabere, taktik seyrüsefer sistemi, aletli iniş sistemi, dahili olarak monte edilmiş bir taktik elektronik harp sistemi, “dost veya düşman tanımlama” sistemi, elektronik karşı tedbir seti ve merkezi bir dijital bilgisayardır. 

F-15, pilotun dost veya düşman kontrolündeki hava sahasında çalışırken düşman uçaklarını tespit etmesini, ele geçirmesini, izlemesini ve saldırmasını sağlayan elektronikler ve silahlarla donatılmıştır. Eagle, üstün aviyonikleri nedeniyle muhtemelen daha uzun menzillerde bir avantaja sahip olacaktır. 

F-15, BVR açısından üstün sayılabilir, fakat Su-27’nin ona yakın olduğu da unutulmamalıdır.

Cope India tatbikatında Su-27 ailesinden Hindistan’a ait Su-30MKI’ler ile ABD F-15'leri arasındaki hava çatışmalarında şaşırtıcı bir şekilde Su-30MKI 9:1 öldürme oranı elde etmiştir.

Sonuç:

Su-27 Flanker’in manevra kabiliyeti F-15’ten biraz daha yüksektir, ancak aradaki fark uçakları kullanan pilotların yetenekleri ve tecrübeleri kadardır. F-15’in de BVR (Beyond Visual Range) kabiliyetinin biraz daha yüksek olduğunu değerlendirebiliriz. 

Bu iki uçak; muazzam aerodinamik tasarıma sahip, çevik ve güçlü, gerçek birer performans uçağıdır. Her iki tarafın da “kendilerini muharebe de ispat etmiş (combat proven) ön-cephe savaşçıları ve amiral gemileridir”.

Araştırmacı Yazar Raif BİLGİN
Araştırmacı Yazar Raif BİLGİN
Tüm Makaleler

  • 29.04.2023
  • Süre : 7 dk
  • 3466 kez okundu

Google Ads