Site İçi Arama

savunma

Gökyüzündeki Uçak Gemileri

ABD DARPA, büyük nakliye uçaklarını “Havadaki İHA Uçak Gemilerine” dönüştürmek için yenilemek istiyor. DARPA'ya göre, modern askeri görevler, uçaklar ile yapılabilecek büyük bir angajmana dayanıyor.

ABD DARPA, büyük nakliye uçaklarını “Havadaki İHA Uçak Gemilerine” dönüştürmek için yenilemek istiyor.

DARPA (The Defense Advanced Research Projects Agency), ABD silahlı kuvvetleri tarafından kullanılmak üzere, yeni teknolojiler üretmekle sorumlu ABD Savunma Bakanlığı'na bağlı bir devlet kurumudur. (Detaylı bilgi için bknz. Ref.-1).

DARPA'ya göre, modern askeri görevler, uçaklar ile yapılabilecek büyük bir angajmana dayanıyor. Çatışma başlamadan önce, av ve bombardıman uçakları, düşman hatlarının yanından geçerek, düşman radarlarını ve uçaksavar tesislerini devre dışı bırakarak, taarruzdaki diğer uçaklara, kara ve deniz araçlarına emniyetli yol açıyor. Bu görevler genellikle başarılı olsa da, pilotların ve diğer operatörlerin vurulma, öldürülme veya düşman hatlarının gerisinde kalma riskini taşırlar. Bu riskler çok ciddi ve düşündürücüdür, azaltmak için başta teknoloji olmak üzere her türlü etkenin kullanılması ve yeni tedbirlerin hayata geçirilmesi zaruridir. Burada açıklayacağımız konseptsel tasarım 1970’li yıllarda dahi ciddi şekilde düşünülmüş ve tartışılmıştır.

İHA'lar, insanları bir askeri harekatın ilk aşamasından uzaklaştırmak için acil ve bariz bir çözüm olsa da, mevcut İHA sistemleri gelen ateşten kaçmak için çok yavaşlar. DARPA, bu sorunu çözmeye yardımcı olmak veya en azından otonom süpersonik uçaklar inşa edilene kadar geçici bir çözüm bulmak için C-130 gibi büyük nakliye uçaklarının havadaki İHA taşıyıcıları olarak kullanılabileceğini değerlendiriyor.

Gökyüzündeki Uçak Gemileri:

DARPA; daha küçük uçakları daha etkili hale getirmenin yollarını bulmak istiyor ve onlara göre umut verici bir fikir; mevcut büyük uçakları minimum değişikliklerle “Gökyüzündeki Uçak Gemileri” haline getirmektir.

Küçük faydalı yük tasarımı ve işbirlikçi teknolojilerdeki son gelişmelerle birleşecek yeni İHA/SİHA tasarımları için yenilikçi fırlatma ve kurtarma konseptleri tasavvur ediyorlar. Görev açısından kritik gözetleme ve saldırı sortileri gerçekleştirecek küçük ama gelişmiş İHA'lar.

Fırlatılan İHA'ların bir ana gemiye mi yoksa "talep üzerine" yeniden dönüşüm sağlayan karmaşık bir “karavan taşımacılığı” düzenlemesine mi döneceği hala tartışılmaktadır. Savaşın akışkanlığı göz önüne alındığında, bu uçan nakliye araçlarının (uçan uçak gemisi) yüklerini bırakacağını, tehlikeli hava sahasından kaçacağını ve yalnızca hemen inmesi gereken dronları almak için geri döneceğini değerlendirmekteyiz.

Proje Gerçekleştirme Süresi Çok Kısa:

DARPA; istenen sistemin dört yılda ABD Hava Kuvvetlerine teslim edilmesini istiyor. Dört yıllık nispeten kısa bir geliştirme ve imalat süresiyle; bir teklif sunarak projeyi üstlenmek isteyen her uçak tasarım firmasından çok şey isteniyor.

Geliştirilmesi veya yükseltilmesi gerektiği düşünülen birçok teknoloji ve modifkikasyon arasında hassas navigasyon sistemleri, minyatür silahlara sahip dronlar, gelişmiş uçuş lojistiği, radarlar ve hayalet (stealth) sistemleri ve tabii ki ABD Hava Kuvvetlerinin büyük nakliye uçaklarından birinin tamamen yenilenmesi yer alıyor.

Bu çabaların zorluğuna ek olarak, DARPA'nın fikir ve akabinde tasarım geliştirilmesi için belirlediği çok kısa bir zaman çizelgesi var, bu süre dört yıllık teslimat süresinin üçte biri kadar.

Çözüm önermek ve projeyi üstlenmek isteyen tüm ABD havacılık firmalarından; bu yıl (2023) tamamlanmadan, çalışmalarını sunmaları istendi. Hemen akabinde projenin verileceği üstlenici firma belirlenecek.

Lockheed Martin’in “Skunk Works”, Boeing’in de “Phantom Works” çalışmalarıyla projeyi üstlenmek için yarışacakları öngörülmektedir (Skunk Works ve Phantom Works hakkında detaylı bilgi için bknz. Ref.-2). Northrop Grumman’ın da özellikle küçük ama çok gelişmiş silahlı İHA’lar ile ilgili yoğun çalışmaları olduğu bilinmektedir. General Atomics ve diğerlerinin de ilgisini celbedecek bir proje olduğunu değerlendirmekteyiz.

Eğer her şey DARPA’nın öngördüğü takvime göre giderse, 2029 başlarında; “gökyüzünde uçan, uçak gemilerini göreceğiz”.

Kaynakça:

1. Pentagon’un Beyni DARPA Benzeri Bir Türk DARPA’sına Türkiye’nin İhtiyacı Yok mu?

https://strasam.org/savunma/strateji/pentagonun-beyni-darpa-benzeri-bir-turk-darpasina-turkiyenin-ihtiyaci-yok-mu-1295

2. Skunk Works...Her Ülkeye Lazım

https://strasam.org/savunma/havacilik-ve-uzay-sanayii/skunk-worksher-ulkeye-lazim-1353

Araştırmacı Yazar Raif BİLGİN
Araştırmacı Yazar Raif BİLGİN
Tüm Makaleler

  • 02.06.2023
  • Süre : 4 dk
  • 2267 kez okundu

Google Ads