Site İçi Arama

savunma

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Tesis Edilecek Havacılık Endüstrisi Ulusal Kalkınmada Bölgenin ve Türkiye’nin Amiral Gemisi Olacaktır

Havacılık endüstrisinin tesisi ile birlikte, Güneydoğu Anadolu Bölgemiz; Tarım, Hayvancılık, Tarım Mahsulleri, Gıda Ürünleri, Makine, Uçak, Elektrik, Elektronik, Petrol, Petrokimya Endüstrilerinin Kompleksi haline gelecektir.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden birisidir. Gerek güvenlik ve gerekse yaşam koşullarının tatmin edici olmaması nedeniyle; on yıllarca, bu bölgeden batı bölgelerine göç yaşanmakta, Gaziantep dışında; bölge insanı sanayi ve sanayinin getirdiği kalkınmanın sonucundaki refah ile tanışamamaktadır.

Bölge ekonomisi Gaziantep dışında tarım ve hayvancılığa dayanır. Son yıllarda petrol çıkarma endüstrisi de ivmelenmiştir.

Bölge için neden Havacılık Endüstrisini öneriyoruz?

Havacılık endüstrisi, sivil ve askeri amaçlı hava taşımacılığının (insan, malzeme, silah, mühimmat vd.) uçak tasarımı ve inşası dahil neredeyse tüm yönlerini ve bunu kolaylaştırmaya yardımcı olan faaliyetleri kapsar.

Havacılık endüstrisi aslında gelişmiş, bütünleşik bir endüstriyel komplekstir. Bu endüstriyel kompleks; tüm havayolu endüstrisini, uçak tasarım ve inşa sanayisini ve bu uçak sanayisini destekleyen yardımcı sanayileri ve çok daha fazlasını içermektedir.

Önceki yazımızda; bu bölge içerisindeki Cizre ilçesinin meteorolojik özellikleri nedeniyle; uçak sanayisi için ne kadar değerli olduğunu vurgulamıştık (Detaylar için bknz. Ref.-1). Ayrıca; Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Türkiye'nin en düzlük bölgelerindendir, bu da uçak sanayisi ve genel havacılık sanayisi için önemli bir avantajdır.

Güneydoğu’da tesis edilecek Havacılık Endüstrisinin bölgeye getireceği katma değer ne olur?

Uçak Sanayisinin kendisi uçak inşası açısından mega bir sanayi olacaktır. Ref.-1’de öngörülen ölçekte bir ticari uçak inşa kompleksinin sadece kendisinin yaklaşık 10-15 bin kişilik istihdam yaratacağı rahatlıkla öngörülebilir.

Uçağın ana ve alt sistemlerinde kullanılacak binlerce komponentin, parçanın, malzemenin imalatı için özellikle uçak inşa sanayisinin perimetriğinde konuşlanmayı tercih edecek destekleyici sektörlerin de 100 binden fazla çalışana iş sağlamasını bekleyebiliriz.

Bölgeye doğru tersine göçün yaratacağı; şehirleşme, konut, eğitim, sağlık, ulaşım, gıda vd. ihtiyaçların yaratacağı endüstriyel kompleksi de değerlendirdiğimizde; uçak inşa sanayisinin bu bölgede tesisinin, Güneydoğu Anadolu’yu tarım ve hayvancılık odaklı bir ekonomik ortamdan, yüksek teknoloji odaklı endüstriyel bölgeye dönüştüreceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Güneydoğu Anadolu’da Oluşacak Havacılık Endüstrisi Terör Tehdidi Altında Kalır mı?

Burada öngördüğümüz havacılık endüstrisi, ticari uçakların inşası amaçlıdır (Bknz. Ref.-1) ve muhakkak çok uluslu bir yatırım kompleksi olmalıdır. Böylesine stratejik ve çok uluslu bir endüstriyel komplekse terör saldırısı, ilgili tüm devletlerin bu teröre karşı tepki göstermelerine ve karşı tedbirlerini almalarına yol açacaktır.

Bu coğrafyada kurulacak havacılık endüstrisi muhakkak uluslararasılaşmasıdır. Uluslararasılaşma, özellikle ticari uçak sanayisinde çok elzem, çok kritik ve çok değerli bir gereksinimdir (Türkiye’nin Uçak Sanayisinin Uluslararasılaşmasının gerekliliği ve faydalarına dair detaylı bilgi için bknz. Ref.-2).

Ayrıca; Türkiye Cumhuriyeti Devleti, böylesine bir endüstriyel kompleksin güvenliğini, ülke sınırları içinde ve dışında alacaktır.

Endüstrileşmiş bir Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Ekonomik ve Demografik Yapısı Nasıl Olacaktır?

Havacılık endüstrisinin tesisi ile birlikte, Güneydoğu Anadolu Bölgemiz; Tarım, Hayvancılık, Tarım Mahsulleri, Gıda Ürünleri, Makine, Uçak, Elektrik, Elektronik, Petrol, Petrokimya Endüstrilerinin Kompleksi haline gelecektir. Ekonomik durumu Marmara Bölgesinden daha iyi olacaktır. Demografik yapısı yurtiçi ve yurtdışından, havacılık ve onu destekleyici endüstrilerde çalışmak için gelecek insanlar nedeniyle, karmaşıklaşacaktır.

Sonuç olarak; Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Havacılık Endüstrisi’nin tesisi, ulusal kalkınmada bölgenin ve Türkiye’nin Amiral Gemisi olacaktır.

Kaynakça:

1. Türkiye Dünya Ticari Uçak Devleri Arasına Girebilir. Cizre Merkezli Uçak Sanayisi Kompleksi Önerisi.

https://strasam.org/savunma/havacilik-ve-uzay-sanayii/turkiye-dunya-ticari-ucak-devleri-arasina-girebilir-cizre-merkezli-ucak-sanayisi-kompleksi-onerisi-3484

2. Türkiye’nin Uçak Sanayisinin “Uluslararasılaşmasının” Gerekliliği ve Faydaları.

https://strasam.org/savunma/havacilik-ve-uzay-sanayii/turkiyenin-ucak-sanayisinin-uluslararasilasmasinin-gerekliligi-ve-faydalari-3454

Araştırmacı Yazar Raif BİLGİN
Araştırmacı Yazar Raif BİLGİN
Tüm Makaleler

  • 22.09.2024
  • Süre : 3 dk
  • 4594 kez okundu

Google Ads