İran, Hayalet Savaş Uçağı Qaher-313’ü SİHA’ya Dönüştürüyor
Savunma Bakanlığı'nın bir yan kuruluşu olan İran Havacılık Endüstrileri Örgütü (IAIO); Qaher savaş uçağı projesinin ilgili ve gerekli teknolojilerinde tam olgunluğa ulaşıldığını duyurdu.
Iran Tasnim Haber Ajansına göre; İran Savunma Bakanlığı, yerli hayalet (stealth) savaş uçağı “Qaher (Fatih)-313”ü pilotsuz bir silahlı savaş uçağına (SİHA) dönüştürme kararını kamuya açıkladı.
Savunma Bakanlığı'nın bir yan kuruluşu olan İran Havacılık Endüstrileri Örgütü (IAIO); Qaher savaş uçağı projesinin ilgili ve gerekli teknolojilerinde tam olgunluğa ulaşıldığını duyurdu.
IAIO ayrıca; Iran Savunma Bakanlığı'nın nihai ürün çeşitliliği üzerinde çalıştığını belirterek, Qaher savaş uçağının pilotsuz bir uçak olarak ortaya çıkacağını da vurguladı ve Qaher'in 2024 ortalarında bir dizi varyantının tanıtılacağını da eklendi.
İran Savunma Bakanlığının Qaher savaş uçağını iki askeri birimin kullanımına uyarlamak için tasarımda değişiklikler yaptırdığı da belirtildi.
İran'ın Qaher'i dönüştürme hamlesi, ülkenin otonom sistemlerin üretiminde yükselen bir ülke olarak tanınmasıyla birlikte geldi.
Ayrıca; İran'ın elektrikli uçak geliştirmeye başladığı ve önümüzdeki yıl iki prototipi test edeceği de duyuruldu.
İran Savunma Bakanlığına göre; İran, elektrikli insansız hava araçları (E-İHA) üretme teknolojisini tamamen elde etti, ancak insanlı elektrikli uçakların üretiminin daha fazla araştırma ve geliştirme gerektirdiği vurgulandı. Yrıca, İran askeri uzmanları ve teknisyenlerinin son yıllarda çok çeşitli yerli teçhizat üretiminde büyük ilerlemeler kaydettikleri ve silahlı kuvvetleri silah alanında kendi kendine yeterli hale getirdikleri belirtildi.
Tasnim Haber Ajansı, ayrıca; İran'ın insansız yangınla mücadele uçağı üretiminde kaydettiği ilerlemeye dikkat çekerek, iki yabancı ülkenin bu İran insansız hava aracını satın aldığını bildirdi.
İran savaş uçağı Qaher-313, Şubat 2013'te tanıtıldı. Tek koltuklu hayalet (stealth) savaş uçağı, kısa pistlere inip kalkabiliyor (ancak bu konuda herhangibir açık kaynak görseline erişimimiz olmamıştır).
Qaher-313
Değerlendirmemize göre; uzun yıllardır ambargolardan mustarip oldukları için, İran’ın insanlı uçak inşası için yeterli uçak ve uçak sistemleri sanayisine sahip olması pek olası değil. İnsanlı bir hava aracı inşa etmeye hazır hale gelmeden önce epeyce deneme yapmaları gerekecek. Bu arada insansız hava araçları tasarlayıp inşa ederek becerilerini geliştirebilirler. Bu, bir hava taşıtı için kontrol yazılımını geliştirmelerine ve iyileştirmelerine de olanak sağlayacaktır.
Sonuçta İran aslında pratik olana yöneliyor. Yapabilmesi zor olana şimdilik efor, zaman ve para sarfetmeyip, yapabileceğini en etkin ve hızlı bir biçimde yapmaya çalışıyor.