Kızılelma MİUS İlk Uçuşunu Yaptı
Kızılelma MİUS’un “Tasarım Safhası” 6’ncı nesil jet savaş uçağı sınıfındaki bu uçak için ciddi kısa bir sürede tamamlanmış, protototipi imal edilmiş, tekerlek kesmenin (03.12.2022) akabinde, çok kısa sayılabilecek bir sürede uçuşunu gerçekleştirerek büyük bir başarıya imza atmıştır.
Türkiye’nin ilk insansız jet savaş uçağı Baykar Kızılelma MİUS (Muharip İnsansız Uçak Sistemi) 14 Aralık 2022’de ilk uçuşunu Çorlu Hava Meydanından gerçekleştirdi.
Bu uçuş hem ülkemiz havacılığı hem de Baykar firması için önemli bir kilometre taşıdır.
Kızılelma MİUS’un “Tasarım Safhası” 6’ncı nesil jet savaş uçağı sınıfındaki bu uçak için ciddi kısa bir sürede tamamlanmış, protototipi imal edilmiş, tekerlek kesmenin (03.12.2022) akabinde, çok kısa sayılabilecek bir sürede uçuşunu gerçekleştirerek büyük bir başarıya imza atmıştır.
Test ve Geliştirme Safhası
Kızılelma MİUS’un proje takvimini açıklamıyorum, çünkü Baykar firmasının açık kaynak bilgilerinde takvim programı verilerini bulamadım. Proje takvimi açıklayan açık kaynak bilgileri mevcuttur, referans verilmediği için onları da açıklamayı doğru bulmuyorum. Ancak, tasarımın tamamlanması ve akabinde mockup’ın imali ve halkın izlenimine sunulması, prototip’in imali, gerekli yer testlerinin (Gövde & Motor & Avionik Sistemler & Silah Sistemleri için) tamamlanması, rule/taksi kontrolü, tekerlekleri yerden kesme kontrolü ve ilk uçuş derken; “Test ve Geliştirme Safhasına” çok iddialı girildiğini ve büyük bir azim, titizlik ve disiplin içerisinde yürütüldüğünü söyleyebiliriz.
Bir uçağın faydalı kullanım ömrünün yaklaşık %30’unu Test ve Geliştirme Safhası oluşturur; bu safhanın belirli bir döneminde kullanıcı hava gücünün yer ve uçuş testlerinin de devreye girebileceği, çok kritik bir safhadır. Uçak bu safhada her yönüyle test edilir, değerlendirilir, alınan veriler doğrultusunda gerekli konfigürasyon değişiklikleri gerçekleştirilir, gerekirse model değişiklikleri, model yükseltmeler dahi yapılabilir ve “Harbe Hazır” hale getirildikten sonra Seri Üretime geçilir ve akabinde kullanıcı hava gücüne teslim edilir. Hava gücü uçağın “Faydalı Ömrünün” %70’ini kullanacağı için; bu safhadaki Bakım ve Onarım faaliyetlerinde teknik, mühendislik ve idame desteği için orijinal üretici (OEM-Original Equipment Manufacturer) yani Baykar ile anlaşma yapabilir, yada uçak üzerinde yapılacak model yükseltmeler için de anlaşma yapabilir. Genellikle OEM’ler uçağın faydalı kullanım ömrünün çok uzun bir sürecinde Müşteri hava gücüne destek sağlamayı sürdürürler.
Kızılelma MİUS’un Temel Uçuş Performans Kriterleri:
Görev Yarı Çapı: 500 Nm
Operasyonel İrtifa: 35.000 Feet
Havada Kalış Süresi: 5 Saat
Maksimum Kalkış Ağırlığı: 6 Ton
Seyir Hızı: 0.6 Mach
Faydalı Yük Kapasitesi: 1500 Kilogram
Kızılelma MİUS’un Gelişmiş Özellikler:
Otomatik İniş ve Kalkış
Düşük Görünürlük
Yüksek Manevra Kabiliyeti
Görüş Hattı ve Görüş Hattı Ötesi Haberleşme
Kısa Pistli Uçak Gemilerinden Kalkış ve İniş Kabiliyeti
AESA Radar İle Yüksek Durumsal Farkındalık
Kızılelma MİUS’un Bugünü ve Geleceğine Dair Değerlendirmelerimiz:
Uçak gerçek anlamda İnsansız Jet Savaş Uçağı tasarımındadır. Yani kamikaze görevi yapacak bir drone uçak değildir. İçine insan düşünülmemesinin ana sebebi; gövde hacminin insanlı uçaklara nazaran düşük tutulmasıdır. Gövde hacminin düşük tutulması şimdilik 0.6 Mach yani ses hızı altı uçaklarda uçurulacak bu uçağın, muhtemelen test ve geliştirme dönemi içerisinde; ses (sonic), ses üstü (supersonic) ve hiper ses üstü (hypersonic) süratlere çıkacağıdır.
Agreasif manevra kabiliyetinden +9 G’nin üzerinde manevralar yapabileceğini değerlendirmekteyim ki; +9 G üzeri yerçekimi (G-Gravity) seviyesine dayanım insan için çok mümkün değildir.
Uçağın ilk etapta uçağı tek motorun zaman içerisinde güçlendirileceğini ve çif motorlu konfigürasyonunun da olacağını değerlendirmekteyim.
6 Ton maksimum kalkış ağırlığına sahip Kızılelma MİUS’ın ortalama 1.5 ton faydalı yük (mühimmat: füze & bomba) taşıyabileceğini değerlendirmekteyim.
Kısa Pistli Uçak Gemilerinden Kalkış ve İniş Kabiliyetine haiz olması, çok ciddi bir kabiliyettir. Anadolu TCG savaş gemimizde konuşlandırılabilir. Kullanıcı ülkenin bu uçağı bu amaçla kullanıyor olması, Kızılelma MİUS için uluslararası pazarda ciddi bir avantaj sağlayacaktır.
6’ncı nesil, insansız savaş aracı üretebilme teknolojisine sahip ülke bir elin parmakları kadar yoktur. Üstelik Kızılelma MİUS uçuş da yapabilmiştir. Yani, kendi pazarında önde giden bir tasarımdır. Eminim ki ülkemiz hava ve deniz-hava güçleri bu uçağı etkin ve verimli olarak kullanacaklardır. Net siparişe dair bir anlaşma olup olmadığına dair bir bilgiye ulaşamadığımız için sipariş veren müşteri/müşteriler konusunda net bilgi sunamıyoruz.
Kızılelma MİUS için, gökyüzünün sınırsız olmasını diliyorum