Site İçi Arama

savunma

Modern Avcı Uçaklarının Esin Kaynağı F-5 Freedom Fighter

F-5, 1950'lerde, yüksek itiş gücüne sahip, küçük, son derece aerodinamik ve F-4 Phantom II gibi o zamanın diğer platformlarından daha düşük maliyetli olacak şekilde tasarlanmış süpersonik, hafif bir savaş uçağı platformu inşa etmek için bir Northrop projesi olarak başladı.

Northrop F-5 Freedom Fighter, 1950'lerin sonlarında Northrop Corporation tarafından tasarlanan süpersonik hafif savaş uçağıdır. 

ABD Hava Kuvvetleri ve Northrop Grumman, 1970'lerin başında Sovyet MiG-21'e karşı koymak için 1960'lardan kalma orijinal F-5A ve F-5B Freedom Fighter’ın modelini yükselterek daha güçlü motorlara, daha büyük bir gövdeye ve daha fazla manevra kabiliyeti sağlamak için artırılmış kanat alanına sahip yeni bir varyant olan F-5E ve F-5F Tiger II’yi geliştirdi. ABD’den ve müttefiklerinden sipariş alamayınca hazin bir proje sonlandırmasına tabi olan en gelişmiş F-5 varyantı önce F-5G son olarak da F-20 Tigershark adı konan tek motorlu tasarımdı.

T-38 Talon da Northrop'un F-5 için baz aldığı N-156 avcı tasarımına dayanan süpersonik jet eğitim uçağıdır. 

F-5 aynı zamanda Northrop YF-17 ve F/A-18 savaş uçaklarının ortaya çıkmasıyla sonuçlanan bir dizi tasarım çalışması için de başlangıç noktası görevi gördü. 

F-5, 1950'lerde, yüksek itiş gücüne sahip, küçük, son derece aerodinamik ve F-4 Phantom II gibi o zamanın diğer platformlarından daha düşük maliyetli olacak şekilde tasarlanmış süpersonik, hafif bir savaş uçağı platformu inşa etmek için bir Northrop projesi olarak başladı.

Daha düşük maliyetli bir uçak, eğer yeterli miktarda üretilirse ve bu uçağın ülkesinin hava güçleri bu uçakları etkin olarak kullanırlarsa; bu platformun ihraç edilme şansı önemli ölçüde artar. ABD'nin kritik müttefiklerine savaş uçağı sağlayan kritik bir Pentagon programına dönüşen F-5'te de durum aynıydı.

Uçağın ilk konsepti hafif, yüksek hızlı bir hava savaş uçağıydı ancak uçak aynı zamanda kara hedeflerine karşı taarruz etme yeteneğini de gösterdi.

İlk geliştirilmesinin ardından Northrop, havadan havaya performansı iyileştirilmiş F-5’i yeni bir çağa taşıyacak bir takip uçağı tasarlamak üzere ABD’nin Uluslararası Savaş Uçağı ihalesini kazandı.

Amaç, hafif, yüksek hızlı avcı uçağının, o zamanlar dünya çapında giderek daha fazla ihraç edilen, gelişen Sovyet MiG-21 ile rekabet edebilmesini sağlamaktı.

Çabaların sonucu, F-5’in yükseltilmiş varyantı olarak geliştirilen F-5E Tiger II, daha fazla yakıt kapasitesi, havadan havaya yakıt ikmali, havadan havaya ve havadan yere taarruz kabiliyeti, geliştirilmiş aviyonikler, havadan havaya radar ve daha fazla özelliğe sahip bir uçak oldu. Uçak halen ABD ve müttefikleri tarafından kullanılıyor. 

F-5E Tiger II, Vietnam'da da yaygın olarak kullanıldı ve 1987'de üretimi durdurulana kadar 1.400 kadar uçak inşa edildi.

F-5E'nin teknolojileri ve operasyon konseptleri göz önüne alındığında, uçağın Northrop YF-17 ve F/A-18 gibi gelecekteki platformları etkileme konusunda itibar görmesi mantıklıydı. F-5, F-20 Tigershark gelişmiş devam modelinin yaratılmasına da ilham kaynağı oldu ve bu model, sonuçta müşteri yetersizliği nedeniyle iptal edildi.

F-5E Tiger Vietnam'da da kullanıldı. Operasyon konseptleri açısından, Pentagon'un hava tehditlerine karşı manevra yapabilen ve aynı zamanda yüksek hızlarda yer desteği sağlayabilen hafif saldırı uçaklarına hâlâ büyük değer vermesi nedeniyle, F-5 ilerleyen yıllar boyunca F-16, F-15 ve hatta F-22 gibi tasarımları da etkiledi. 

Araştırmacı Yazar Raif BİLGİN
Araştırmacı Yazar Raif BİLGİN
Tüm Makaleler

  • 30.09.2023
  • Süre : 2 dk
  • 2497 kez okundu

Google Ads