Rusya Eski Araba Lastikleri ile Ağır Bombardıman Uçaklarını Koruyor
Ukrayna artık Rusya topraklarındaki hava üslerine derin darbe taarruzu yapma yeteneğine sahip. Eski insansız hava araçlarını geliştirdiler, yenilerini yaptılar veya aldılar ve sonuçta; Ukrayna, insansız hava araçları ile Rusya topraklarındaki Rus hava araçlarına taarruz edebiliyor.
En gelişmiş kıtalararası balistik füzelere, hipersonik seyir füzelerine, çeşitli nükleer yetenekli uçak türlerine ve çok daha fazlasına sahip olan süper güç Rusya; taktik ve stratejik ağır ve orta ağır bombardıman uçaklarını dron saldırılarına karşı eski araba lastikleriyle koruyor.
Ne oldu?
Ukrayna artık Rusya topraklarındaki hava üslerine derin darbe taarruzu yapma yeteneğine sahip. Eski insansız hava araçlarını geliştirdiler, yenilerini yaptılar veya aldılar ve sonuçta; Ukrayna, insansız hava araçları ile Rusya topraklarındaki Rus hava araçlarına taarruz edebiliyor.
Özellikle; içinden uçuşa hazırlanabilecekleri sığınakların inşası pek mümkün olmayan, büyük gövdeli, taktik ve stratejik ağır bombardıman uçaklarını hedef alıyorlar. Büyük gövdeleri ile bariz hedef teşkil eden ağır bombardıman uçakları ülke derinliğindeki hava üslerinden uçuş faaliyetlerini yürütüyorlar.
Hiç kimse bir Tu-22M3 stratejik ağır bombardıman uçağının Rusya-Ukrayna savaşında kaybedileceğini tahayyül edemezdi; aslında bu uçaklar Ukrayna'nın yakınlarına bile yaklaşmıyorlar. Ancak, bir Tu-22M3; 19 Ağustos 2023’de St. Petersburg'un yaklaşık 190 kilometre güneyindeki Soltsy-2 hava üssünde vuruldu. Rusya savunma bakanlığından yapılan açıklamada, saldırının "helikopter tipi İHA" ile gerçekleştirildiği belirtildi.
Rus Soltsy-2 hava üssünde bir Tu-22M'nin yandığı görülüyor.
Rusya bu savaşta en az 3 stratejik bombardıman uçağını kaybetti ve hepsi uzun mesafeli dron saldırılarında hasar gördü.
Dron ile vurulanlar yalnızca ağır bombardıman uçakları değil.
Eylül-2023’te bazı dronların, Ukrayna'dan oldukça uzak olan Rusya'nın Pskov kentindeki bir hava üssüne saldırdığı, en az iki Ilyushin Il-76 kargo uçağının imha edildiği, belki iki tanesinin daha hasar gördüğü iddia edildi.
Il-76 Kargo Jeti Rusya'nın Derinliklerindeki Drone Saldırısında hasar gördü.
Ukrayna'dan gelen dronlar giderek daha sık Rusya'nın derinliklerine sızıyor ve Rusya'nın bu sızmalara tepki vermesi gerekiyor. Bu tepki nedir? Daha fazla hava savunma sistemi mi? Omuzdan atılan füzelerle devriye gezen daha fazla asker mi? Yeni ileri elektronik savaş önlemleri mi? Hayır; “eski kullanılmış araba lastikleri!..”.
Rusya neden askeri uçaklarını eski araba lastikleriyle neden kaplıyor?
Uydu görüntüleri, Rusya'nın stratejik ağır bombardıman uçaklarını eski araba lastikleriyle kapladığını gösterdi. Hatta, Su-34 avcı-bombardıman/taarruz uçakları bile bu tedbire maruz kaldılar.
Tupolev Tu-95 ve Tu-160, bu korumayı Saratov'un 14 kilometre doğusunda, Ukrayna'nın kontrolündeki bölgeye 650 kilometreden fazla uzaklıkta bulunan Engels hava üssünde aldı. Özellikle bu üsse 3 kez drone saldırısı düzenlendi.
Rus Hava Kuvvetleri Tu-95MS ağır bombardıman uçakları, Saratov bölgesindeki Engels hava üssünde park halinde.
Bu bombardıman uçaklarındaki lastikler doğrudan yakıt depolarının üzerine yerleştirilir. Görünüşe göre Rusya'nın uçakların tamamını koruma sığınaklarda koruma yeteneği yok. Ancak drone'ların yakıt depolarını vuramaması halinde, tam gövde kaybının önüne geçilmesi de mümkün.
Rus Engels Hava Üssünde park halindeki ağır bombardıman uçakları. Gövdelerinin kritik bölgeleri kullanılmış araç lastikleri ile kaplanmış halde.
Lastik tabanlı drone karşıtı koruma prensipte basittir; dronelar ya tamamen sekiyor ya da en azından yakıt depolarından biraz uzakta patlıyor. Bu tür bir korumanın, uçağın en hassas noktalarını, bir drone'un havada vurulması sonrasında düşebilecek enkazlardan koruma amaçlı olması da mümkündür.
Bu tedbir İşe yarar mı?
Bir drone'un uçağın açıkta kalan noktalarından birisine değil de üzerine kaplanan lastiklerden birine kendisinin “kamikaze” vuruşu yapması veya üzerlerine bomba bırakması, füze fırlatması, vurulan uçak açısından avantajdır. Lastik ilk darbeyi ya tamamen ya da kısmen sönümleyecektir. Bu önlem, son derece pratik, akıllıca ve maliyetsiz bir çözümdür.
Bu büyüklükteki uçaklar için; uçuş hattına çıkmadan önce kullanabilecekleri sığınaklar inşa etmek, teknik açıdan tam yeterli muhafaza sağlayamayacak, ayrıca aşırı maliyet gerektiren çözümler olacaktır. Bu nedenle; ağır bombardıman uçaklarının konuşlandırıldığı hava üsleri, Rusya’da, ABD’de, Çin’de potansiyel düşmanların sızmasının ve derin darbe taarruzu yapmasının çok zor olduğu, ülke derinliğindeki hava üsleridir.