T-38C Pençe Jet Eğitim Uçağının yerine, T-7A Kızıl Şahin geliyor.
Boeing firması, 2018 yılının Eylül ayında kazandığı ihalenin sonucunda, ABD Hava Kuvvetlerine pilot eğitimi için 351 adet T-7A Kızıl Şahin sesten hızlı eğitim jet uçağını, 9,2 milyar dolar karşılığında teslim edecek.
T-7A Kızıl Şahin:
Northrop firması tarafından, 1961 ile 1972 yılları arasında, 1146 adet üretilen T-38C sesten hızlı jet eğitim uçakları, ABD ile birlikte, dünyanın birçok ülkesinde halen savaş pilotlarının eğitimi için kullanılmaktadır.
28 Nisan 2022 günü, Missouri eyaletinin St. Louis şehrindeki Boeing tesislerinde, üretimi tamamlanan ilk T-7A Kızıl Şahin sesten hızlı eğitim jet uçağı için, tören düzenlendi. Boeing firması, 2018 yılının Eylül ayında kazandığı ihalenin sonucunda, ABD Hava Kuvvetlerine pilot eğitimi için 351 adet T-7A Kızıl Şahin sesten hızlı eğitim jet uçağını, 9,2 milyar dolar karşılığında teslim edecek. Amerikan Hava Kuvvetleri Uçuş Akademisi Başkanı, törende yaptığı konuşmada, yeni uçakların dördüncü ve beşinci nesil savaş uçaklarının pilotlarının eğitiminde kullanılacağını söyledi.
Kızıl Şahin uçağının kuyruğunun kırmızı renge boyalı olmasının nedeni, İkinci Dünya Savaşı’nın tamamı siyahi pilotlardan oluşan 99. Savaş Müfrezesinin, kuyruklarını kırmızı renge boyadıkları uçakları ile meşhur olmaları. İkinci Dünya Savaşında ABD, ırk ayrımı yasalarını orduda da uyguluyordu. Siyahilerin, beyazların olduğu birliklerde görev yapmaları yasaktı. ABD, bu uçağa verdiği isim ile ve hayatta kalmış ikinci dünya savaşı gazilerini törene davet etmesi ile, siyahi havacılara borcunu ödemeye çalışıyor.
T-7A Kızıl Şahin sesten hızlı eğitim jet uçağı, ABD firması Boeing ile İsveç firması SAAB’ın iş birliği ile tasarlandı.
HÜRKUŞ Temel Eğitim Uçaklarında Son Durum:
Türkiye’de Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), Türk Hava Kuvvetleri için yetiştirilecek pilotların eğitimlerinde kullanılması için önce pervaneli HÜRKUŞ ve sonra da HÜRJET eğitim uçakları projesini başlatmıştır. Hürkuş tek turboprop motorlu çift kişilik eğitim uçağı projesi 2006 yılında başlamış ve uçak 2013 yılında ilk uçuşunu yapmıştır. Üç farklı modeli vardır:
HÜRKUŞ-A modeli, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ile Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA-European Aviation Safety Agency) tarafından ortaklaşa sertifiye edilen uçaktır. Geliştirme uçağıdır.
HÜRKUŞ-B modeli ise, HÜRKUŞ-A uçağına aviyonik süit eklenerek Hava Kuvvetleri için KT-1 uçağıyla birlikte temel eğitim uçağı olarak Çiğli’de kullanılması düşünülen, askeri eğitim uçağı olarak üretilmiştir. Sözleşme gereği 1 Haziran 2018 tarihinde Hava Kuvvetleri envanterine girmesi beklenen bu uçak, çeşitli nedenlerle henüz envantere girememiştir.
Hürkuş-C hafif yer taarruz uçağı olarak geliştirilmektedir.
Türkiye’de T-38C’nin yerine HÜRJET Geliyor:
Türk Hava Kuvvetlerinde, 33 adet T-38 C eğitim uçağı bulunmaktadır. Hava akrobasi filosu Türk Yıldızları da gösterilerini T-38C ile aynı aileden olan F-5 uçaklarıyla gerçekleştirmektedir.
T-7A benzeri bir uçak olması öngörülen HÜRJET’in Türkiye’de T-38 uçaklarının yerine kullanılması öngörülmüştür. Yerli Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı projesi HÜRJET’i geliştirme çalışmalarına 2017 yılında TUSAŞ inisiyatifiyle, fabrika imkanlarıyla başlanmıştır. Tek motorlu, tandem koltuklu ve modern aviyonik suitli uçak ile dördüncü ve beşinci nesil uçakları için pilot eğitimi verilmesi planlanıyor.
HÜRJET uçakları, Türk Hava Kuvvetlerinde Jet Tekâmül Eğitimi için kullanılan T-38 uçakları yanında Akrotim gösterilerinde halihazırda kullanılmakta olan F-5 uçaklarının yerini alması düşünülmektedir.
Süpersonik jet uçağı HÜRJET’in ilk uçuşunu 18 Mart 2023 tarihinde yapması planlanıyor. Hv.K.K.lığı, TAI-TUSAŞ’a, ilk etapta 16 adet Hürjet siparişi vermiştir.
Uçağın silahlı versiyonunun da gelecekte HÜRJET-C ismiyle üretilmesi planlanıyor.