USAF “Hamarat Uçak” Hayalini Gerçekleştirebilecek mi? Hayali Uçak F-36A Kingsnake Gerçeğe Dönüşür mü?
F-35’in hayal kırıklığı yaratan durumu ve Çin’in öngörülemeyen yükselişi USAF’ı adeta “ofsayta düşürdü” diyebiliriz. Bakalım Amerikalılar ofsayttan çıkış için nasıl bir taktik geliştirecekler?
Önemli Not: F-36A Kingsnake ABD havacılık yayıncısı Hush-Kit’in tasarladığı hayali bir uçaktır. USAF ya da herhangi bir uçak tasarım şirketi ile ilgisi yoktur.
ABD Hava Kuvvetleri (USAF), son yıllarda yoğun bir şekilde hava gücünün en ağır iş yükünü sırtlanacak bir av/bombardıman uçağı arayışında. Bu arayışın temel nedenleri; F-35’in otuz yıl önce hedeflenen kapasite ve performans isterlerini karşılayamaması ve Çin’in öngörülemeyen askeri ve endüstriyel yükselişi oldular.
ABD hava gücünün yaklaşık otuz yıl önce (1993); soğuk savaş sonrası günümüz için planlanan kuvvet yapısında;
Ana “hava üstünlüğü” uçağı F-22 olacak, F-22 tahtını 6. Nesil NGAD uçağına bırakacaktı.
F-15C servis ömrü boyunca hava üstünlüğü uçağı olarak kullanılacak ancak artık modernize edilmeyecekti. Yaşlanan ve sistemleri demode (obsolete) olan F-15C varyantları servisten alınacaktı.
F-15E Derin darbe görevlerinde kullanılacak, servis ömrünü tamamlayanlar artık modernize edilmeyecek, görevlerini F-35’e devrederek servisten alınacaklardı.
A-10 da servis ömrünü doldurdukça modernize edilmeyecek, görevlerini F-35’e devrederek servisten alınacaktı.
ABD Hava Kuvvetlerinin görev yükünün en ağırını üstlenen F-16, servis ömrünü tamamladıkça görevlerini F-35’e devredecek, artık modernize edilmeyecek ve servisten alınacaktı.
Ancak; F-35’in kendisinden bekleneni; “harbe hazırlık oranı”, “faaliyet oranı”, “sistem etkinliği”, “ekonomik bakım ve idame” performans kriterleri yönüyle bir türlü yerine getirememesi ve sürekli sistem upgrade (model yükseltme) gereksinimleri nedeniyle; USAF ciddi bir “kuvvet yapısı optimizasyonu” arayışına ve tartışmasına girdi.
F-35’in kendisinden amaçlanan isterleri henüz yerine getiremiyor olması ve Çin’in öngörülemeyen askeri ve endüstriyel yükselişi, USAF’ı ciddi bir “hava gücünün ağır iş yükünü üstlenecek”, F-16 silah ve mühimmat taşıma kapasitesinde ama daha uzun harekat yarıçapı menziline sahip, aynı çevik (agile) aerodinamik performansta, “aerodinamik açıdan olabildiğince stealth özellik verilmiş, son derece “maliyet-etkin”, “bakım-idamesi ekonomik”, tasarım ve imalat süreci hızlı, upgrade (model yükseltme) edilmeye çok uygun “tak-çıkar” sistemlere haiz, “faaliyet oranı çok yüksek”, adeta “ağır yük hamalı”, av ve bombardıman özellikli bir uçak arayışına itmiştir. USAF’ın bu tarz bir uçağa ihtiyacı had safhadadır ve acildir.
Aslında USAF’ın amaçladığı “5. nesil altı, 4’üncü nesil üstü” böylesine bir uçak “adeta her eve lazımdır!!!”.
Peki, hem etkili olacak (iyi bir menzil, iyi bir sürat, iyi bir taşıma kapasitesi, biraz da stealth özellik v.d.), hem ucuz olacak hem çok kullanılacak hem çok az arıza yapacak, bakım-idamesi kolay ve ekonomik olacak... “Adeta şapkadan tavşan çıkaracak” bir av/bombardıman uçağı mümkün müdür?
Aslında; biraz stealth özellikli, dahili yakıt kapasitesi arttırılmış, daha güçlü motorlu bir F-16 USAF’ın ihtiyacını karşılayabilecektir. Bir nev’i tasarımı biraz geliştirilmiş bir F-16XL bu isterler için uygun olacaktır.
Bu amaçlar doğrultusunda; Hush-Kit’in önerdiği hayali F-36A Kingsnake tasarımını “oldukça olabilir” olarak öngörüyorum.
Evet, F-35’in hayal kırıklığı yaratan durumu ve Çin’in öngörülemeyen yükselişi USAF’ı adeta “ofsayta düşürdü” diyebiliriz. Bakalım Amerikalılar ofsayttan çıkış için nasıl bir taktik geliştirecekler?