Site İçi Arama

savunma

Rus Ordusunun Yeni Tank Modeli: Kaplumbağa Tankı

Batı’da aktif zırh, otomatik doldurma sistemi ve diğer birçok yenilikle donatılması planlanan bu yeni tanklar üzerinde çalışılırken Rusya’nın da Armata ismiyle tanınan yeni bir tank projesi var. Ancak bir süredir Rusya tarafında, hiç beklenmeyen bir başka tank modeli görülmeye başlandı.

Son yıllarda Suriye, Libya, Karabağ ve Ukrayna’da Rus tanklarının SİHA’lar, yeni nesil tanksavar silahları, tanklar, topçu ateşleri, uçaklar, helikopterler ve en ilkelinden en modernine kadar diğer tanksavar silahları ile kitlesel olarak imha edildiğini gördük.

Bu durum tankların muharebe sahasındaki eski güçlü konumlarını kaybettikleri tartışmalarını başlattı. Fakat önceleri, batılı askeri kaynaklar ve yorumcular vurulan tankların eski Sovyet ve Rus yapımı tanklar olduğunu, bu durumun Sovyet/Rus tanklarının düşük kalite ve yetersiz teknolojilerinden kaynaklandığını iddia ettiler. Onlara göre Batı tankları, çok daha iyiydiler ve muharebe sahasında Rus tankları gibi vurulmaları mümkün değildi. 

Batı ülkeleri, bu özgüvenle Ukrayna’ya Alman Leopard 1 ve 2 tankları, İngiliz Challenger 2 tankları ve Amerikan M1 Abrams tankları verdiler. Fakat kısa süre sonra görüldü ki onlar da Rus tankları kadar kolay vuruluyor. Hatta bazı Batı tanklarının, geri teknolojiye sahip olduğu söylenen Rus tankları tarafından bile vurulabildiği görüldü.

Bu durum Batı ülkelerinin yeni teknolojilerle donatılmış yeni tanklar üretmekle ilgili projelerini hızlandırdı. Batı’da aktif zırh, otomatik doldurma sistemi ve diğer birçok yenilikle donatılması planlanan bu yeni tanklar üzerinde çalışılırken Rusya’nın da Armata ismiyle tanınan yeni bir tank projesi var. Ancak bir süredir Rusya tarafında, hiç beklenmeyen bir başka tank modeli görülmeye başlandı.

Aslında bu yeni bir tank değil. Muharebelerde sivil amaçlı basit dronların altına yerleştirilen tanksavar silahları ile çok sayıda tankın imha edilmesine karşı muhtemelen tank mürettebatının icat ettiği bir şey. Çünkü yapılan şey; mevcut tankların üzerine bizde “kıta imali” denilen bir yöntemle ilave bir zırh eklenmesinden ibaret.

Ukrayna dronları bu tankların görüntülerini paylaşınca, bunlar Batı dünyasında alay konusu oldular. Bu şekilde ilave zırh eklenen tanklara, “Kaplumbağa Tankları” denilerek dalga geçildi. Ancak, bu kıta imali zırhların, her ne kadar tüm silahlara karşı bir koruma sağlamasa da, dronlarla bomba bırakılarak yapılan saldırılara karşı koruma sağladığı görüldü.

Dronlardan bırakılan bombalar, tankın boşluklarına ulaşamayarak ya bu ilave zırh üzerinde patlıyor veya kayarak tanktan uzakta patlıyor. Bu da tank yara alsa bile tankın ve mürettebatının hayatta kalmasını sağlıyor. Öte yandan kaplumbağa tanklar, İHA/SİHA ve dronlar tarafından havadan tespit edilmeyi de kısmen zorlaştırıyor.

Dronlar, tankların imha edilmesi için en basit ve ucuz araç olduklarını ispatlamış durumdalar. Bu sebeple çok yaygın olarak kullanılan tank avcıları durumundalar. Bu ucuz tehdide karşı ucuz bir korunma yöntemi bulmak (eğer çok az işe yarıyor olsalar bile), mantıklı bir çözüm gibi görünüyor.  

Öte yandan, Rus mürettebatın yapacağı başka bir şey de yok. Bu sebeple, daha savaşın ilk günlerinden itibaren kulelerin üzerine tavuk kümesi gibi bir parça eklemişlerdi. Bu, işe yaramış olmalı ki bunu her geçen gün daha da geliştirdiler ve yaygınlaştırdılar. 

Tavuk kümesi şeklindeki ilave zırhtan sonra ilk yeni zırh modeli Krasnohorivka dışında (Ukrayna'nın doğusunda, Donetsk'in hemen batısında) görüldü. Bu görüntü, gövdesi ve kulesinin üzerinde metal bir çatıya benzeyen kalkan bulunan bir T-72 tankına aitti. Krasnohorivka dışındaki Rus mürettebatın yapmaya çalıştığı, Ukrayna kuvvetlerinin dronlar tarafından atılan binlerce patlayıcı maddeye karşı tankın üzerine ilave bir kalkan koymaktı.

İnanılmaz bir şekilde, bu tuhaf üst zırhla korunan tank tek değildi ve giderek daha fazla Rus tank mürettebatının tuhaf doğaçlama zırhın işe yaradığı fikrine varmasıyla, Rus ordusunda bu tür zırhlar çok arttı. Çünkü bu kaplumbağa tankı, Krasnohorivka'daki ilk çarpışmalardan sağ olarak kurtulmayı başardı.

Resimler https://www.quora.com/ adresinden alınmıştır.

Bu sebeple kıta imali ilave zırh takviyelerinin yeni modelleri ortaya çıkmaya devam etti. Bunların da çoğunun tanksavar silahı ve top ateşine karşı yeterince koruma sağlayamayacağı ortada ancak dronlara karşı koruma sağlamaları mümkün görünüyor.

Rus tank birlikleri, en azından bu kadar korumadan yararlanmak istiyor olabilirler. Henüz tankların vurulmasını önleyecek bir teknoloji bulamadıklarına göre yapacak bir şeyleri de yok. Çaresizlikten doğan silahlar, daha iyi bir çözümünüz olmadığında, sahada sahip olduğunuz şeylerle işleri düzeltmek için son bir girişimdir.

Kısmen de olsa işe yaradıkları ortaya çıkmasına rağmen Batılı kaynaklar, bu tanklarla dalga geçmeye devam ediyorlar. Ayrıca, tankların bu şekilde kıta imali zırhlarla kaplanmasının hareket kabiliyetlerini ve manevra imkanlarını azaltacağını iddia ediyorlar. İddialarında haklılar da ancak gözden kaçırdıkları bir husus var. Rusya taarruzda değil savunmada. Anlaşıldığı kadarıyla yakın bir zamanda tekrar taarruza geçmeye de niyeti yok. Yani Rus ordusunun, manevra ve hareket kabiliyetine ihtiyacı yok.

Rusya, savunmasını klasik Sovyet savunma doktrinine benzer şekilde mayın, tel engeli, tank engeli ve tank hendekleri ile korunan birbiri gerisindeki üç savunma kademesi şeklinde düzenledi. Topçu ve roket ateşleriyle de bu savunmasını destekliyor. Tanklar ise görerek isabetli ateş gücü sağlamak için sabit mevzilerde kullanılıyorlar. 

Dr. Mehmet ÇANLI
Dr. Mehmet ÇANLI
Tüm Makaleler

  • 09.05.2024
  • Süre : 4 dk
  • 1075 kez okundu

Google Ads