Site İçi Arama

savunma

Ege Bölgesi Savunma Sanayisi Alanında da Büyüyor

ESAS Ege Savunma Havacılık ve Uzay Kümelenmesinin organize ettiği, savunma sanayisi şirketlerini tedarikçi firmalarla buluşturan CETECH Temiz Enerji Teknolojileri Fuarı İzmir Kongre ve Sergi Merkezinde 18-20 Ocak tarihleri arasında yapılmıştır.

ESAS Ege Savunma Havacılık ve Uzay Kümelenmesinin organize ettiği ESAS EXPO 23 Savunma sanayii şirketlerini tedarikçi firmalarla buluşturmuştur. Söz konusu fuar  CETECH Temiz Enerji Teknolojileri Fuarı ile birlikte İzmir Tepekule Kongre ve Sergi Merkezinde 18-20 Ocak tarihleri arasında yapılmıştır. ESAS EXPO 23 ve CETECH Temiz enerji Fuar’ını yaklaşık 6 bin kişinin ziyaret ettiği, her iki sektörden 70'e yakın firma ve kurumun katıldığı  öğrenilmiştir. Fuarda AR-GE ve üretim yapan tedarikçi ve imalatçı firmalar ürün ve hizmetlerini tanıtan, iş görüşmeleri, sektör özel toplantıları, paneller ve sunumlar gerçekleştirmişlerdir.

ESAS EXPO 23 ve CETECH ilk günü olan  açılış ve “Seçkin Gözlemci Günü”ne İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Serdar Demirel, İzmir Demokrasi Üniversitesi Rektörü Pof. Dr. Bedriye Tunçsiper, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz ve Savunma Sanayii şirketlerinin yöneticileri katılmıştır. ikinci ve üçüncü günü ise daha çok profesyonellerin iş görüşmeleri ile geçen fuarda TÜBİTAK Uluslararası Lider Araştırmacılar bursu ile yerli motor ve yanma teknolojileri alanında destek vermek için Fransa’dan gelerek fuara katılan Pof. Dr. İskender Gökalp ve ODTÜ Yüksek Lisans öğrencilerinin “Savunma Sanayiinde Akademik Çalışmaları Yeri “ adlı panel dikkat çekmiştir. Organizasyonun sunuculuğunu TRT Radyo’da yayımlanan “Yerli ve Milli” adlı programının yapımcısı ve sunucusu Belma Şahaner yapmıştır. 

Fuarın amacının Ege Bölgesinde bulunan ve Savunma Sanayii ile ilgili şirketlerin hem bölgesel hem de ulusal ölçekte birbirini tanımaları birbiri ile işbirliği yapabilecekleri alanların tespit etmeleri olduğu ESAS Başkanı Kadir Uçar ile yapılan sohbetten öğrenilmiştir. Uçar fuara İzmirlilerin yoğun yağışa rağmen ilgi gösterdiğini, yaklaşık Altı bin kişinin fuarı ziyaret ettiğini, ziyaretçilerin arasında gençlerin çoğunlukta olmasının savunma sanayii adına sevindirici olduğunu belirtmiştir.

Bilindiği üzere Türk Savunma Sanayii firmaları daha çok Ankara ve İstanbul’da kümelenmiştir. Ancak son yıllarda başta İzmir ve Manisa olmak üzere Ege Bölgesi’nde BMC, AKG gibi firmalar olmak üzere savunma sanayiine nihai ürün ve komponent yapan firmaların sayısında artış olmuştur.  

Ayrıca bazı firmalar ise normal ticari hayatta   üretilen ürünlerin askerler tarafından ve harp silah araç, teçhizatlarında da kullanılabileceklerini fark etmiş ve bu alana da  yatırım yapmaya başlamışlardır. Fuarda bu konuda inovatif ve uluslararası standartlarda ürünleriyle dikkat çeken,  askeri tekstil ve teçhizat üreten ANAFARTA (Akıncı tekstil)  firması örnek olarak verilebilir. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde Ege Bölgesinde hem direk savunma sanayii için komponent ve ana malzeme üreten firmaların hem de mevcut fonksiyonel alanlarının savunma sanayisinde değerlendirecek firmaların sayısında daha da artış olacağı öngörülmektedir. 

Fuarda Türk savunma Sanayii’nin ağır topları durumunda bulunan ASELSAN, ROKETSAN ve ASPAT gibi büyük şirketlerin katılımı fuarın görünümünün artırılması bakımından önemli bir katkı olmuştur. 

Kümelenme İçin Alternatif Bölgeler

Savunma Sanayii Ege Bölgesindeki bazı bölgeler için bir teknoloji dönüşümü de yaratabilir. Örnek olarak dünyanın en kaliteli  kil çamuruna sahip olan Turgutlu’da inşaat malzemelerinin çeşitlenmesi nedeniyle eski talebini yitiren tuğla sektörü yerine belki teşvik ile kompozit  malzeme (tank zırhı, yalıtkanlar vb) alanına yatırım yapılabilir. Yine bu bölgede kullanılmayan, atıl bir şekilde bulunan tuğla fabrikalarının yerleri Ege Bölgesi  savunma sanayii kümelenmesi için alternatif arsa olarak kullanılabilir. Böylelikle günümüzde artık bir milli güvenlik sorunu haline gelen “Gıda Güvenliği”ni sağlamak için çok önemli olan tarım arazileri de korunmuş olur. Turgutlu hem kendi kapasitesi hem de İzmir ve Manisa’ya yakınlığı nedeniyle savunma sanayii personelinin istihdam edilmesinde de avantajlı bir konuma sahiptir. Kümelenme için bu konuda da göz önünde bulundurulmalıdır..

Fuarın en ilgi çeken siması ise Kemalpaşa’da konuşlu Volt Elektriğin distribütörlüğünü yaptığı robot köpek olmuştur.

Fuara benim de üyesi olduğumum DASA (Savunma ve Havacılık Derneği) üyeleri; Em. Korg. Alpaslan   Erdoğan, Flokser İleri Kimya Teknolojileri A.Ş. Genel Md. Em. Korg. Mehmet Daysal da katılım göstermişlerdir.

Fuar süresince yakın ilgisini esirgemeyen  ve bu yazı ile ilgili sayısal bilgileri de veren ESAS Başkanı Kadir Uçar, ESAS Danışma Kurulu Üyesi Emekli Tümg. Gökhan Gökay Belma Şahaner ile AKG Genel Müdürü İbrahim Özdemir’e teşekkürlerimi sunarım.

Sonuç olarak İzmir’de düzenlenen bu fuar Ege Bölgesininin de savunma sanayiine ilgisini ortaya koyması bakımından önemlidir. Ancak bu alanda daha kat edilecek  daha çok yolun olduğu da bir gerçektir.  Fuar bize savunma sanayii ürünlerinin yurt dışına satışlarının firmaların ticari hayatlarını sürdürebilmeleri bakımından çok önemli olduğunu, bu nedenle başta NATO, BM olmak üzere diğer ülke silahlı kuvvetlerine satışların, yani ihracatın hayati bir konu olduğunu  göstermiştir.

Doç.Dr. Sadık AKYAR
Doç.Dr. Sadık AKYAR
Tüm Makaleler

  • 29.01.2023
  • Süre : 5 dk
  • 1336 kez okundu

Google Ads