Zorunlu Askerlik, “Doğal Afet Arama ve Kurtarma Uzmanlığı Eğitimi” Şeklinde Yapılamaz mı?
Doğal felaketlerin vereceği acıları en aza indirgemek için onlara milletçe hazır olmalıyız.
Gençlerimiz vatan borcunu ödemek ve gerektiğinde vatanını savunmak için zorunlu askerlik eğitimine tabi tutulmaktadırlar.
Zorunlu askerlik süresi ile borcunu ödeyemeyenler, karşılığında kısa süreli bir askerlik ve maddi ödemede bulunarak vatan borçlarını öderler. Toplumumuz bu uygulamaya “Bedelli Askerlik” demektedir.
Zaman içerisinde silahlı kuvvetlerimiz tamamen profesyonelleşmiş ve zorunlu askerlik hizmetine alınan gençlerimiz muharip görevlerde kullanılmaz olmuşlardır. 1984 yılından günümüze kadar, terör ve terörist ile mücadele eden şanlı silahlı kuvvetlerimizin muharip görevlerde yüzde yüz profesyonel asker kullanımına geçmesi doğru ve takdire şayan bir dönüşümdür.
Mevcut durumda, zorunlu askerlik hizmet süresi; erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 aydır.
Özellikle Kahramanmaraş deprem felaketinin bize dikte ettirdiği gerçeklerden hareketle;
Tüm gençlerimiz için zorunlu askerlik süresi 3 aya indirgenmeli.
Bu üç aylık sürede uzman seviyesinde “Doğal Afet Arama ve Kurtarma” eğitimi ve akabinde sertifikası verilmeli.
Zorunlu askerliğini yapmak istemeyen gençlerimizden de ciddi seviyede maddi bedel alınmalı, bu bedel şehitlerimizin ailelerine ve gazilerimize tanzim edilmelidir.
Doğal Afet Arama ve Kurtarma Uzmanı” Eğitimi Şeklinde Yapılacak Zorunlu Askerlik Eğitimin Fayda ve Mahsurları Neler Olabilir?
Mahsurları;
“Böyle askerlik mi olur?” tarzındaki toplumdan yükselebilecek olası tepki.
3 ay çok kısa süre tepkisi.
“Biz neden ...kadar süre askerlik yaptık o zaman?” tepkisi.
Kısacası; bu tarz bir sistemin en kayda değer sakıncası, toplumun gösterebileceği olumsuz tepki olabilecektir. Bu konuda milletimizin görüşü ve oluru elbette alınmalıdır.
Faydaları;
Gençlerimiz ciddi bir “Doğal Afet Arama ve Kurtarma Uzmanı” eğitimi almış olacaklar ve bu eğitim sertifikalı olacaktır. Bu başımıza geleceğini bilimsel olarak bildiğimiz deprem, sel, orman yangını, çığ gibi doğal afetlerde, bilinçli, eğitimli ve inançlı, stratejik öneme haiz bir insan topluluğuna sahip olmamızı sağlayacaktır.
Eminim ve iddia ederim ki; bu tarz bir eğitimi almış vatandaşımız, devletinin seferberlik durumunda kendisine ihtiyacı olduğunda, rahatlıkla askeri hizmete de adapte olabilecektir.
Bu tarz bir zorunlu askerlik süresi ve hizmeti, gençler arasında tercih sebebi de olacaktır.
Bu tarz bir eğitimin ve sürenin devlete maliyeti de düşük olacaktır.
Bu eğitimi almış insanlar; vatan borçlarını ödemiş olmanın huzurunu duyacaklar, Allah göstermesin ama onlara ihtiyaç duyulduğunda; ailelerine, komşularına, milletine daha faydalı olabileceklerinin motivasyonunu ve azmini taşıyacaklardır.
Bu eğitimi alan gençlerimiz; arzu ederlerse bu eğitimlerini daha ileriye taşıyabilecek eğitimleri devletimizden ve/veya uzman yardım kurumlarından alabilirler. Deprem, yangın, sel, çığ gibi felaketlerin birisinde uzmanlaşabilirler.
Gençlerimiz bu eğitim sayesinde; sadece kendi halklarına değil, felakete uğrayan diğer milletlerin de yardımına koşarak insanlık görevlerini icra edebilirler.