Steve Jobs’ın Bor’a Olan İnancı iPhone’da Kendini Göstermişti
Sertleştirilmiş cam ürünlerde, olağanüstü nitelikleri ve geliştirmede işlenebilirliği ve bitmiş bir ürün olarak dayanıklılığı nedeniyle bor kullanılır. Peki Steve Jobs,iPhone’un ilk günlerinde sektöre sertleştirilmiş cam üretimini nasıl destekledi?
Apple'ın kurucusu Steve Jobs, Apple iPhone'ları için, içinde bor bulunan sertleştirilmiş camların üretimi amacıyla; 172 yıllık cam üreticisi Corning ile birlikte büyük bir azim ve inançla mücadele vermişti.
Sertleştirilmiş cam ürünlerde, olağanüstü nitelikleri ve geliştirmede işlenebilirliği ve bitmiş bir ürün olarak dayanıklılığı nedeniyle bor kullanılır. Peki Steve Jobs,iPhone’un ilk günlerinde sektöre sertleştirilmiş cam üretimini nasıl destekledi?
Öncelikle borun silikonun karanlık tarafıyla nasıl birleşerek sertleştirilmiş bir cam oluşturduğuna bakalım. Bor, silikon dioksit ile birleştiğinde sonuç, pencerelerde ve düşük maliyetli şişelerde bulunan geleneksel soda kireç camına kıyasla oldukça dayanıklı bir camdır.
Bor, endüstri ve laboratuvar kullanımları için hayati önem taşıyan cam eşyalarda kritik bir bileşen olduğundan bor’a sertleştirilmiş cam endüstrisi büyük bir şükran borçludur. Dayanıklılık ve düşük termal genleşme katsayısının birleşimi, şoklara ve hızlı sıcaklık değişikliklerine geleneksel soda kireç camından çok daha iyi dayanabileceği anlamına gelir.
Sertleştirilmiş borosilikat cam denince akla Pyrex kelimesi geliyor. Bu, Corning cam şirketinin sertleştirilmiş camı araştırdığı 1915 yılına kadar uzanıyor. Yüz yıl sonra dünya, Pyrex'i her yerde mutfaklarda kullanmaya devam ediyor.
Cam sıcaklık değişimiyle hızla genişler ve daralır. Malzemenin atomları ısıyla daha fazla titreşir ve cam, atomlar arasındaki boşluğu artırır.
Ayrıca, devitrifikasyon adı verilen bir olgu, camın nasıl eridiği ve viskozite açısından kritik öneme sahiptir. Ve bu, imalat sırasında farklı amaçlarla manipüle edilebilir. Devitrifikasyon, bir malzemenin sıcaklık değişimiyle kristal oluşturma eğilimi olarak tanımlanır.
Corning, laboratuvar camından yüksek performanslı ekranlar için cam alt katmanlara ve cep telefonu cihazlarında kullanılan koruyucu camlara kadar her şeyde kullanıma yönelik çeşitli teknik camlar oluşturmak için borlu camın özelliklerinden yararlanma konusunda ön saflarda yer aldı. Nihai üründeki işlenebilirlik, üretim ve sertliğin bu kombinasyonu, borun cam ürünlerde bir süperstar olmasını sağlar.
Bor, ilk Corning Goril Cam (Gorilla Glass) ürünlerinin ana bileşenlerinden biridir. Ama her şey tesadüfen oldu. Araştırma laboratuvarı, camı üzerine çizgiler çizerek kesiyor ve ardından yeni kompozisyon arayışında incelenmek üzere parçaları kırıyordu.
Bir araştırmacı, skor çizgileri boyunca camı kırmanın neredeyse imkânsız olduğunu anlatıyor ve ekliyor: "Aynadaki kabarcıkları gidermek için boru tekrar kullandık ve tesadüfen bunun camı hasara karşı son derece dayanıklı hale getirdiğini keşfettik".
İşte Apple 2007'de bu arka plana karşı çağrıda bulundu. Hayat hikayesinde yazıldığı üzre; Steve Jobs, ilk iPhone cihazlarındaki plastiği değiştirebilecek zorlu bir şey ararken New York'taki Corning'i ziyaret etti. Steve Jobs 2007'nin başlarında yeni iPhone ürünlerinde plastik yerine cam kullanmayı tercih ediyordu.
Ancak birçok cam numunesi çok çabuk kırıldı. Apple'daki bir meslektaşı Steve Jobs’a Corning'e danışmasını önerdi. Sertleştirilmiş cam ürünleri konusunda 1960'lı yıllara kadar uzanan bir üne sahiplerdi.
Ürünlerini satmak için Apple'ı ziyaret eden çoğu cam tedarikçisinden farklı olarak Steve Jobs, özellikle Corning'in CEO'su ile görüşmek üzere New York’daki Corning genel merkezine uçtu. Şirketin altı ay içinde yeni iPhone serisinin üretim gereksinimlerini karşılamak için sertleştirilmiş cam yapıp yapamayacağını sordu. İstişareleri sonucunda; artık meşhur olan goril camı ( Gorilla Glass) gündeme geldi. Ancak Corning'deki araştırmacılar araştırma laboratuvarlarında hâlâ yoğun bir şekilde bu cam üzerinde çalışıyorlardı.
Jobs genellikle hayırı yanıt olarak kabul etmezdi ve 2007 yazındaki iPhone ürün lansmanının bir parçası olarak ticari olmayan bir cam ürünü için önemli ve devasa bir ön sipariş verdi.
Corning daha sonra içinde bor bulunan goril camının çeşitli versiyonlarını üretti; her yeni versiyon, ürünü geliştirmek için yukarıda açıklanan bor özellikleri kullanılarak daha ince ve daha sağlam yapıldı.
Ağır kullanım testleri cam örneklerinin çoğunu çatlattı, ancak yine de yüzey çatlaklarına rağmen çalışmaya devam etmek için geliştirilmiş çizilme direnci yeteneği, mobil cihazların kullanılabilirliğini ve performansını büyük ölçüde artırdı ve bu, bugüne kadar hala geçerli olan bir özelliktir.
Bugün 2,7 milyarın üzerinde akıllı telefon kullanıcısı var ve tamamı akıllı telefon endüstrisinin yarattığı 10 milyar mobil cihaz kullanılıyor. Dayanıklı cam aynı zamanda dizüstü bilgisayarlarda, tabletlerde, akıllı saatler, ofis duvarları ve GPS sistemleri gibi teknolojilerde de kullanılmaktadır.
Ancak Corning gorilla camını ve diğer sertleştirilmiş camları harika bir etki için kullananlar yalnızca Apple ve akıllı telefonlar değil. ABD Silahlı Kuvvetleri yıllardır savaş uçaklarında ve kasklarda cam baş üstü göstergeler (Head Up Display-HUD) kullanıyordu ve bu teknolojinin gizliliği kaldırıldığı için otomotiv endüstrisi gibi diğer endüstriler de kullanılmaya başlandı. Bu sistemin etkisi bir otomobilin içindeki ultraviyole projektörle aydınlatıldığında kırmızı, yeşil veya mavi renkte parlayan, fosforesan moleküller içeren lamine bir iç cam tabakasıydı.
Bu yeni nesil HUD'lar, ön camdan yol koşulları hakkında bilgi sağlayacak ve sürücünün görüşünü aracın iki ila 10 metre önüne odaklayacaktı.
Otomotiv endüstrisi aynı zamanda yüksek performanslı spor otomobillerde hafif, süper sert malzemeler kullanıyor. Gorilla camı aracın toplam ağırlığını azaltır, bu da yeni araçların düşük emisyon standartlarını karşılamasına ve daha iyi kilometre performansına yardımcı olma avantajıyla birlikte daha yüksek hızlara olanak tanır.
Gorilla Glass'ın gerçekte nasıl yapıldığına bakarak konuyu bitirelim. Cam, kireçtaşı, kum ve sodyum borat içeren toz karışımından oluşan temel elementlere sahiptir. Corning, goril camını 400 santigrat derecedeki tuz banyosuna daldırmadan önce sıkıştırma tekniğiyle kimyasal olarak güçlendiriyor. Camdaki küçük sodyum iyonlarının yerini tuzdaki daha büyük potasyum iyonları alır.
En büyük sodyum iyonları camda daha fazla yer kaplar ve cam soğudukça birbirine bastırılır, bu da cam üzerinde bir basınç gerilimi tabakası oluşturur. Bu sıkıştırma, camı hasara ve kırılmaya karşı oldukça dayanıklı hale getirir. Ortaya çıkan goril camı sert, ince, hafif ve çizilmeye karşı dayanıklıdır. Mohs mineral sertliği ölçeğinde goril camı oranı 10 üzerinden dokuzdur. Normal cam puanı yedidir ve çok daha yumuşaktır.
Rekabetçi ürünlerin ortaya çıkması, Corning'in goril camının başarısının bir işaretidir Rakipler arasında Japonya'nın Asahi Glass'ının yanı sıra kırılmaz ekran adını verdikleri ekranı geliştiren Samsung da yer alıyor.
Cam şirketleri yenilik yapmaya devam edecek ve camın ve borun kullanıldığı her yerde birden fazla sektörde performansın ve verimliliğin artırılmasını sürekli talep edecek olan Steve Jobs gibi vizyoner, kararlı ve risk alabilen girişimciler her zaman olacaktır.