Site İçi Arama

siyaset

Vatanseverlik ve İyi Siyasetçinin Turnusol Kâğıdı Nedir?

Bana göre siyaset, sadece bir ülkenin yönetimini elde tutmak ya da ele geçirmek için yapılan bir iş değildir! Bir ülkeyi doğru dürüst yönetmek için yapılan önemli bir iştir ve öyle olmalıdır.

Aynaya burun mesafesinden baktığınızda hiçbir şey göremezsiniz. Görmeniz için, aynadan biraz uzaklaşmanız gerekir. Bunu hayat her birimize neredeyse bebekken öğretir. Gerçekten de içinde yaşanılan olaylara gömülüp kalmamak için, şöyle kendimizi dışarıya çıkarıp, olaylara dışarıdan bakmanın sayısız faydaları vardır. Şimdi anlatacağım konuyu da bu perspektiften bakarak değerlendirin isterim.

Siyaset ve Vatan çok önemli iki kelimedir. Mana ve önemleri nedeniyle de yazı yazarken, konuşurken çok dikkatli olmamız gerekir. Siyaset Arapça kökenli bir kelimedir. Yaygın anlamı “at terbiyeciliği" demektir.

Gerçekte siyaset özünde bir yönetme sanatıdır. Yine de bu tarif bile siyaset konusunu anlatmak için yeterli değildir. Ya da bana öyle geliyor.

Bana göre siyaset, sadece bir ülkenin yönetimini elde tutmak ya da ele geçirmek için yapılan bir iş değildir! Bir ülkeyi doğru dürüst yönetmek için yapılan önemli bir iştir ve öyle olmalıdır. Sadece iktidar olmak, iktidar rantından yararlanmak için siyaset yapılmaz. Kendi doğrularını iktidara taşımak amacıyla siyaset yapılır. Eğer hakikati bir kenara itip, gömleğini çıkartıp sonra yönetime geliyorsan bunun adı siyaset değil, başka bir şeydir. Ve gerçekte ülkemizde onlarca yıldır yapılan şey tam da budur. Acı gerçeğimiz bu değil midir? Bu yapılan işin adı siyasal yoldan yanlış işlerin taşeronluğunu üstlenmektir, kendini satmaktır, rantiyecilere teslim olmaktır. Biraz da rantiyeden beslenmektir. Hatta rant yaratmak, bunu paylaşmaktır. Hani neresinde bunun ‘yönetim’ denen şey?

Ülkemizde bilinen, halkımızın da artık kanıksadığı ‘iktidar olmak’ denen şey, biraz da budur. Artık bu siyasal gelenek haline de gelmiştir. İktidara gelen yer. Bal tutan parmağını yalar diyen milletin seçtiği iktidar da doğal olarak bunu yapar. Hangimizi iktidar koltuğuna oturtsalar, yaptığımız şey ortalama olarak bu olduğundan, kimse de iktidar sahiplerinin ‘yemesini’ yadırgamaz. Yadırgayanları da anlamaz. Az bile yiyor diyenlerimiz bile aramızdan çıkar. Ben olsam amuduyla götürürüm. Bedava mı hizmet edeceğim gibi beylik laflar bile söyleyenlerimiz olur. Yani, kısaca biz buyuz.

Aslında siyaset için bireyler ve gruplar arasında Güç ve Liderlik için yapılan rekabettir de diyebiliriz. Sizi destekleyen insanların sayısı büyüdükçe çıkarlarının çeşitlenmesi ve iç grubun içindeki kişilerin fikirlerinin ve menfaatlerinin çelişmesi olgusunun içinde kaybolup gidersiniz zaman zaman. Tabii ki, iyi bir yalancı değilseniz. Siyasetinizin çerçevesi yukarıda eleştirdiğimiz tanım içine hapsoluyorsa, eninde sonunda Dürüst ve Ahlaklı kalamayacaksınız ya da yenilgiye uğrayacaksınız.

Peki siyaset hakkında böyle bir tanım ortaya koyuyorsak, neden siyaset yapmak isteriz, siyasi yaşamın içinde olmaya can atarız? Bu sorunun cevabı yukarıdaki satır aralarında zaten veriliyor. Siz de biliyorsunuz.

Son tahlilde bana göre; siyaset, içerisinde vatan sevgisi olmadan yapılıyor ise, koskocaman bir yalandan başka bir şey değildir. İçinde vatan sevgisi olmayan bir siyaset ve siyasetçi, motoru olmayan bir otobüs ve şoförü gibidir. Biri iterse yürür. Hatta biri böyle bir otobüsü iter de yürütür ise direksiyonun kontrolünü de şoföre bırakmaz.

Vatan sevgisi doğru ve dürüst siyasetin motor gücüdür.

Ya vatan sevgisi? Sadece taş toprak sevgisi midir? Bu ancak bunu hissedenin anlayabileceği bir şeydir. Bu evvela vatanını ve üzerinde yaşayan tüm canlıları sevebilmek demektir. Vatanın içinde yaşayan insanları yani halk, ulus, ırk, kadın, erkek, çoluk, çocuk ne dersen de işte bunları sevmektir vatanseverlik. Siyasetçi bunların tümü için en güzel ve en doğru şeyleri en özgür, barışçıl, mutlu tabloyu iktidara taşıma savaşı veren insandır benim gözümde.

Siyaset değişik yoğunluklarda süregelen bir savaştır. Siyasetçi de özünde siyaset arenasında uğraş veren bir savaşçıdır. “Düşmanın en çok azdığı dönem, zaferin yaklaştığının müjdesi olacaktır” diyor bilge filozof Roma İmparator Marcus Aurelius. Parti ismi, sağ veya sol kanatta olması hiç önemli değil benim için. Vatan sevgisini kendine rehber edinenlerin siyasetin yarış çizgisi sandıktan zaferle çıkması gerektiğine inanıyorum.

Saygı dolu sevgiyle kalın.

Araştırmacı Yazar Mustafa Orhan ACU
Araştırmacı Yazar Mustafa Orhan ACU
Tüm Makaleler

  • 03.03.2023
  • Süre : 4 dk
  • 1307 kez okundu

Google Ads