Faruk Koca Kimdir? Hakem Halil Umut Meler’e Nasıl Dayak Atabildi? Polisler Neredeydi?
Ankaragücü ile Rizespor arasındaki futbol maçı 1-1’lik skorla sona ermişti. Ama maç henüz bitmemiş gibiydi. Esas maç sahanın dışındaydı. Zira maçın hemen ardından Ankaragücü Başkanı Faruk Koca sahaya inerek, skandal bir olaya neden oldu, maçın hakemine saldırdı.
Ankaragücü Kulübü Başkanı Faruk Koca, Sahada Hakem Hail Umut Meler’e Saldırdı
Dün akşam sıradan bir futbol maçı vardı. Derbi değildi. Ölüm kalım hadisesi hiç değildi. Süper Lig’in 15. haftasında Ankara Eryaman Stadı'nda oynanan bir maçtı. Maç, Ankaragücü ile Rizespor arasında oynanıyordu. 90 dakika sarı lacivertli ekibin üstünlüğü ile 1-0 devam eden maç; uzatmaların son dakikasında Rizespor'un attığı gol ile 1-1’lik skorla sona erdi. Ama maç henüz bitmemiş gibiydi. Esas maç sahanın dışındaydı. Zira maçın hemen ardından skandal bir olay yaşandı.
Ankaragücü Başkanı Faruk Koca sahaya inerek, hakeme saldırdı. Başkan Koca, hakem Halil Umut Meler'i yumrukladı. Adalet Bakanı Tunç, Hakem Halil Umut Meler'e yönelik saldırıda sorumluluğu bulunanlar hakkında gerekli adli soruşturmanın başlatıldığını söyleyerek, yükselen tansiyonu yatıştırmaya çalışsa da olan olmuştu. Ben bu soruşturmanın sonucunda Faruk Koca’nın nedense ceza alacağına inanmıyorum. Umarım yanılırım.
Yine de İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın, “Koca'nın hastanede emniyet güçlerinin gözetiminde tedavi altında olduğunu, tedavisi sonrasında gözaltına alınacağını" söylemesi umutlanmama neden oluyor. Bu arada saldırıyı kınayan Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın, sosyal medyada paylaştığı üzere, gerçekten sporun ruhuna ve Türk futboluna asla yakışmayan bu görüntüleri sahalarımızdan silmesini bekliyoruz.
Hakem Döven Faruk Koca, Fair Play Almış
Bu haddini bilmezliğe Türk futbolunda ilk defa rastlanmıyor. Kendini bilmez bazı Kulüp başkanları nedense sahada takımları yenilince veya bir şekilde oyunun akışı kendilerinin ummadığı, beklemediği gibi gidince, hınçlarını sahadaki en korumasız kişi olan hakemden çıkarmaya çalışıyorlar. Sahanın güvenliğini sağlamakla görevli polisler ise genelde daha ne olduğunu anlayamadan, dayak hadisesi olup bitiyor. Haydi bu dayak atma ayıbını holigan bir seyirci yapsa, bir dereceye kadar futbol seyircileri arasından böyleleri çıkabilir diye hayıflanır ama kabullenmek zorunda kalabilirsiniz. Ancak bunu bir kulübün başkanı yapıyorsa, hele ki bu başkan efendi, yani Faruk Koca denen zat-ı dengesiz, yaşını başını almış 59 yaşında birisi ise, AKP’nin kurucu üyeleri arasında ve iki dönem de Ankara Milletvekilliği yapmış ise, pes doğrusu demekten kendinizi alamıyorsunuz. 2021 yılından bu yana bu divane başkan, nasıl güzide kulüplerimizden biri olan Ankaragücü’nün başında kalabilmiş, hayret doğrusu! Ankaralılara yakıştıramadım…. Bulamadınız mı adam gibi bir adam? Ha bu adam, bir de 2022 yılının Ekim ayında Fair Play yönetici ödülünü de almış. Böyle bir zatın Fair Play aldığı bir ülkede, futbolumuzun düştüğü çukurun derinliğini varın artık siz düşünün.
Sportmen kişi, “kaybedebilen veya şikâyet dahi etmeden mağlubiyeti kabul edebilen, kural dışı davranışlar sergilemeden kazanmayan ve rakiplerine iyi, cömertçe ve nezaketli davranan kişi” olarak tanımlanıyor. Tam da Faruk Koca’yı tarif etmişler, değil mi?
2013 Yılında İncilipınarspor'un Kulüp Başkanı Erman Aksoy da Hakem Dövmüştü
Bizde Faruk Koca’lar bitmiyor. Bunlardan çok var. Örneğin 2013 yılında Denizli 1'inci Amatör Küme takımlarından İncilipınarspor'un Kulüp Başkanı Erman Aksoy, futbolcusunun lisansıyla çıktığı maçta hakemi dövmüştü. Her ne kadar maç sonunda, Denizli Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Disiplin Kurulu, İncilipınarspor'u da 6-0 hükmen mağlup ilan etmişse de olan olmuştu. Sonra da bu takımı ligden düşürüp, dayakçı başkana yaklaşık 3,5 yıl hak mahrumiyeti cezası vermişti. Neticede bu olay, hakemin dayak yeme bölümü hariç başlı başına bir parodi gibiydi.
1'inci Amatör Küme (A) Grubu'nda mücadele eden İncilipınarspor, Doğan Demircioğlu Sahası'nda Bekilli Belediyespor'u ağırlamıştı. Gergin ortamda oynanan müsabakada iddiaya göre, İncilipınarspor'un 20 numaralı futbolcusu Arif Aksu, orta hakem Fatih Derin'e saldırıp yumrukladı. Hakem Derin'in kırmızı kart gösterip maçtan sonra şikayetçi olduğu saldırgan futbolcu ifade için polis karakoluna gidince, gerçek ortaya çıktı. Burada yapılan incelemede hakeme saldıran kişinin gerçekte Arif Aksu değil, bu futbolcunun lisansıyla maça çıkan Kulüp Başkanı Erman Aksoy olduğu ortaya çıkmıştı.
2008 Yılında Aksaray Kulübü Başkanı Yaşar Özçiftçi de Yan Hakeme Saldırmıştı
Bir başka başkanın karıştığı hakem dövme olayı da 2008 yılında yaşanmıştı. Batman 16 Mayıs Şehir stadında oynan maçta Birinci yarıda 1-1 berabere biten maçta ikinci yarıda Batman petrol spor 3-2 skorla üstünlük sağlamıştı. Maçın 85. dakikasında Aksaray spor, Petrol spor ağlarına beraberlik golünü atınca Ordu bölgesinden yan hakem Tolga Bakkal ofsayt bayrağını kaldırdığında, bunu hazzedemeyen Aksaray spor kulübü başkanı Yaşar Özçiftçi, hakeme saldırdı. Azgın kulüp başkanın yumruklarına hedef olan yan hakem bir anda yere yığıldı. Polisin müdahale etmesi sonucu yan hakem Tolga Bakkal kurtarılırken Aksaray kulüp başkanı Yaşar Özçiftçi göz altına alındı. Çıkan olaylar yüzünden hakem maçı Batman Petrol spor’un 3-2 üstünlüğü ile sürerken tatil etmişti. Maçın sonucunu ise Türkiye Futbol Federasyonu belirlemek zorunda kalmıştı.
İncilipınarspor'un Kulüp Başkanı Erman Aksoy
Aksaray Kulübü Başkanı Yaşar Özçiftçi
Futbolun Beşiklerinden Biri Olan Arjantin’de de Hakemler Dövülüyor
Arjantin'de bölgesel amatör liginde La Puerta ve Sportivo Tirolesa takımları arasında geçen yıl Mart ayında oynanan kupa finalinde, maçı penaltılarla kaybeden La Puertalı futbolcular, hakemi önce saha içinde kovaladı sonra yakalayıp hastanelik edene kadar dövmüştü. Olaylarda hakemin yanı sıra futbolcuları sakinleştirmeye çalışan bölgesel lig başkanı Gustavo Garcia da saldırıya uğrayıp hastanelik olmuştu. Dayak anlarını kaydeden güvenlik kamarası görüntülerinden hakeme saldıran sekiz futbolcu ve üç taraftarın kimlikleri tespit edilmişti. Maç esnasında hakemin Le Puerta takımı aleyhine hatalı kararlar verdiğini ve maçın penaltılara gitmesine sebep olduğu iddia edilmişti.
Türk Silahlı Kuvvetleri Asker Kökenli Hakemlere Yapılan Saldırılardan Rahatsızlık Duymuş, Askerlerin Hakemlik Yapmasına Yasak Getirmişti
2001 yılında, Mart ayında İstanbul'da Galatasaray-Gençler Birliği arasında oynanan maçtan sonra asker kökenli hakemlere yönelik eleştirilerin Türk Silahlı Kuvvetleri'ne de yöneldiği gerekçesiyle, Genel Kurmay Başkanlığı, 800 civarındaki hakemi geri çektiğini açıklamıştı. Bu olayın öncesinde de Genel Kurmay Başkanlığı halen asker olan hakemlere görev verilmemesini Futbol Federasyonu'na bildirilmişti. Bununla birlikte Federasyon, bu kararın uygulanması halinde bazı maçların oynanamayacağını bildirmesi üzerine asker kökenli hakemler bir süre daha yeşil sahalarda görev almaya devam etmişler ve 2003 yılı Ağustos ayı itibariyle askeri kökenli hakemleri lig maçlarında görevlendirme uygulamasına son verilmişti.
Sonuç
FIFA’nın verilerine göre futbol, dünya üzerinde yaklaşık olarak 265 milyon kişinin yani dünyadaki insan sayısının %4’ünün oynadığı ve futbol hakemlerinin de içerisinde bulundukları yaklaşık 5 milyon görevli ile denetlenmekte olan seyirci kitlesine sahiptir. Muazzam bir kitle. Devasa paralar dönüyor. Bazı çekişmeli maçlar, öfkeli kalabalıkları kendine çekiyor. Tansiyon yükseliyor. Ancak hiçbir şey sahada oynanan bir oyun yüzünden, oyunda kaybetme-kazanma yüzünden insanların birbirine saldırmasına, hele ki sahadaki hakemin dövülmesine seyirci kalmamızı haklı çıkarmaz. Yeşil sahalarda oyunu yöneten hakemlere kalkan eller cezasız bırakılamaz. Bırakılmamalıdır.
Futbol hakemliği kuşkusuz ki yapılması en zor uğraşlardan biridir. Her hakemin maça çıkmadan önce tek bir düşüncesi vardır, kuralları doğru bir şekilde uygulamak. İzleyenlere göre, desteklemiş oldukları takım aleyhine çalınan düdüklerin büyük çoğunluğunda yüzlerce hakem haksızlık yapmaktadır. Çünkü onların tek gayesi tuttukları takımların maçı kazanmasıdır.
Tüm Dünyada büyük bir sorun olarak görülen futbolda saldırganlık olgusu, ülkemiz futbol liglerinde de sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Hakemlere saldırganlığı önleyici hukuki yaptırımlar futbol seyircilerine karşı gerektiğinde devreye sokuluyor. Ancak, futbol kulüpleri başkan ve yöneticilerinin hakemlere şiddet uygulaması, saldırması yönünde bir yaptırım bulunmuyor. Zira futbol yöneticileri sahada saldırganlığın azaltılması için uğraş vermesi beklenen kişiler olarak görülüyorlar.
Ankaragücü Kulübü Başkanı Faruk Koca gidip maçın hakemi Halil Umut Meler’e saldırma cüretini, aymazlığını gösteriyorsa, başkan sıfatıyla zıvanadan çıkmışsa, Ankaragücü taraftarları kim bilir neler yapardı? Nitekim Koca'nın beraberindeki bazı caniler yerdeki korumasız Meler'e tekmelerle saldırmaya devam etmişler. Hakem Meler’i Allah korumuş. Umarım Faruk Koca denen kontrolsüz caniyi artık birileri korumaz, gecikmeden kendisine örnek bir ceza verirler. Bu ceza da diğer kulüp başkanları için caydırıcı bir karar olarak futbol tarihimize geçer.