Sadece Cumhurbaşkanı adayı değil, kabine de açıklanmalı
6 Mart 2023 Pazartesi günü yapılacak toplantı sonrası Millet ittifakı adayının açıklanacağı ile ilgili uzlaşmanın sağlandığı anlaşılıyor. Bu adayla birlikte, kabinesinde kimlerin görev yapacağının da açıklanması taraftarı olduğumu daha önce de yazmıştım. İttifakın adayı kim olursa olsun, seçim öncesi kabinesini de açıklamalıdır.
Millet ittifakının Cumhurbaşkanı adayını öğrenmemize az kaldı.
Son açıklamadan, 6 Mart 2023 Pazartesi günü yapılacak toplantı sonrası Millet ittifakı adayının açıklanacağı ile ilgili uzlaşmanın sağlandığı anlaşılıyor.
Bu adayla birlikte, kabinesinde kimlerin görev yapacağının da açıklanması taraftarı olduğumu daha önce de yazmıştım. İttifakın adayı kim olursa olsun, seçim öncesi kabinesini de açıklamalıdır.
Bu seviyede, adayla birlikte bakanlıkların nasıl şekilleneceği, hangi partinin ne kadar bakanlık görevi alacağı da ortaya konmalıdır. Güvenilir firmaların yapmış olduğu son anketler, bu değerlendirmede kullanılabilir. Seçim sonucunda ise alınan oy oranlarına göre kurulun netleşeceği konusunda uzlaşılmalıdır. Böylece, hem İyi partinin Kemal Kılıçdaroğlu adaylığına itirazı önlenmiş, hem de Millet İttifakı bileşenlerinin tümünün sahada seçimi kazanmak için çalışması sağlanmış olur.
Recep Tayyip Erdoğan’ın rakibinin tek başına değil, kabinesi ile ortaya çıkmasının halkın nezdinde çok daha fazla etkisi olacaktır. O yüzden tek kişiyle değil, bir ekiple halkın teveccühü aranmalı ve Millet ittifakı adayı, kendisiyle birlikte, bakanlarını da seçim öncesi açıklamalıdır. Bu kabine, bir an önce belirlenmeli ve bir gölge kabine gibi çalışmalıdır ki, iktidar işini daha iyi yapmak zorunda kalsın, muhalefet de sorunlara ve çözümlere vakıf olabilsin.
Halk, böylece ekonomiden dış politikaya, terörle, doğal afetlerle mücadeleden işsizliğe, tarımdan sanayiye, eğitimden, göçmen problemine kısaca her konuda kimlerin sorumlu olacağını bilecek, ülkenin birikmiş sorunlarını çözüp çözemeyeceğini değerlendirecek ve ona göre oyunu kullanacaktır. Ayrıca kabine üyeleri, partilerinin gençlik ve kadın kolları ile birlikte, seçim sath-ı mahallinde hem başkanları, hem de kendileri için yoğun şekilde çalışacak, çaba gösterecek ve kendi programlarını ortaya koymak zorunda kalacaklardır. Bu durum, Millet İttifakı adına halkın tercihine pozitif etki edecektir. İttifak ne kadar geniş olursa, oy oranı da o kadar artacaktır. Dolayısıyla, Millet İttifakı adayı seçimi kazanmak istiyorsa, ortak paydada buluşabilen ve Cumhur İttifakı dışındaki tüm bileşenlerden destek alabilecek bir ekiple hareket etmelidir. Bu manada, Kılıçdaroğlu’nun Sol parti ve TİP genel başkanları ile görüşmesi, doğru bir adım olarak değerlendirilebilir. HDP, Memleket, TDP, Doğru, Yeniden Refah ve Zafer Partisi başta olmak üzere, muhalefetteki tüm parti başkanları ile görüşülmesi ve destek istenmesi doğru olacaktır. Hatta, Cumhur İttifakı içinde olan MHP ve BBP liderleri ile dahi görüşme talep edilmeli ve Millet ittifakına bu partiler de davet edilmelidir.
Neticede, siyaset sadece lider işi değil, ekip işidir.
Bunları düşünürken, daha önce de açıkladığım Millet İttifakı bakanlar kurulu listesini bir kez daha paylaşmak istedim.
Elbette halkın tercihiyle seçilecek Cumhurbaşkanı kendi bakanlarını belirleyecektir.
Kurul içinde yer değişiklikleri de olabilir tabi, olur da Millet ittifakı adayı kazanırsa, bir kaç bakan tutar belki ileride, belli mi olur?
20 Erkek, 3 Kadın, 23 Bakanın partilere göre dağılımını anketlerdeki oy oranlarına ve HDP hariç (HDP’nin bakanlar kurulunun içinde olması ittifakı bozacağından öngörülmemiştir.) tüm muhalif bileşenlerin katılımına göre değerlendirdiğimizde bakanların partileriyle ilgili ortaya çıkan tablo şöyle:
CHP 7
İyi parti 4
Diğer Partiler: 8
Saadet partisi 1
Demokrat parti 1
Gelecek Partisi 1
Deva Partisi 1
Türkiye işçi partisi 1
Memleket Partisi 1
Doğru Parti 1
Zafer Partisi 1
4 Bakanın da parti dışından olduğunu farz ve kabul edelim.
Emekli Asker 2
Hukukçu 1
Sanatçı 1
Ayrıca, önemlerine binaen, Denizcilik, Yolsuzla Mücadele ve Göç İşleri için 3 farklı bakanlık kurulmasını önerdiğimizi de ekleyelim.
Bakalım beğenecek misiniz?
Bilmem, oyunuzu verir misiniz?
Millet İttifakı Cumhurbaşkanlığı Kabinesi
Cumhurbaşkanı, Kemal Kılıçdaroğlu (CHP)
Cumhurbaşkanı Yrd., Meral Akşener (İYİ)
Dışişleri Bakanı, Ahmet Davutoğlu (GELECEK)
Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı, Ali Babacan (DEVA)
Hazine ve Maliye Bakanı, Abdüllatif Şener (CHP)
Milli Eğitim Bakanı, Muharrem İnce (MEMLEKET)
Adalet Bakanı, Ersan Şen (Partili Değil)
Milli Savunma Bakanı, Ahmet Yavuz
Emekli General (Partili Değil), Kültür ve Turizm Bakanı
Haluk Levent (Partili değil) (Daha önce yazdığım kurulda da Haluk Levent vardı. Kendisinin popülerliği deprem sonrası iyice arttı.)
İçişleri Bakanı, Yavuz Ağıralioğlu (İYİ)
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Erkan Baş (İŞCİ PARTİSİ)
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı, Selin Sayek Böke (CHP)
Gençlik ve Spor Bakanı, Gültekin Uysal (DEMOKRAT PARTİ)
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı, İlhan Kesici (CHP)
Sağlık Bakanı, Rifat Serdaroğlu (DOĞRU PARTİ)
Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Temel Karamollaoğlu (SAADET)
Tarım ve Orman Bakanı, Şenol Sunay (İYİ)
Ticaret Bakanı, Ümit Dikbayır (İYİ)
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Faik Öztrak (CHP)
Çevre ve Şehircilik Bakanı, Yılmaz Büyükerşen (CHP)
Yolsuzlukla Mücadele Bakanı, Aykut Erdoğdu (CHP)
Göç İşleri Bakanı, Ümit Özdağ (ZAFER)
Denizcilik Bakanı, Cem Gürdeniz, Emekli Amiral (Partili Değil),
İçinizden neler geçiyor?
Böyle bir kurulun yönettiği bir ülkede yaşadığınızı düşünün.
Nasıl hissediyorsunuz kendinizi?
İyi mi, kötü mü?
Mutlu musunuz, mutsuz mu; huzurlu musunuz, huzursuz mu?
Düşünün işte.