Kılıçdaroğlu kazanırsa muhtemel kabinesi ne olur?
Erdoğan’ın ikinci turdaki rakibi Millet ittifakı adayı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun tek başına değil, kabinesini açıklayarak halkın teveccühünü istemesinin, halkın nezdinde çok daha fazla etkisi olacağını düşünenlerdenim. Millet İttifakını oluşturan diğer parti liderlerinin Cumhurbaşkanı yardımcısı olması ve bu kişilere, halkta yoğun desteğe sahip, iki büyükşehir belediye başkanlarının eklenmesi, önemli bir konsensüs sağlandığının göstergesi olmuştur.
Takip edenler bilir, daha önceki yazılarımda Millet ittifakı adayının seçim öncesi kabinesini açıklaması gerektiğini vurgulamıştım. Hatta kendimce bir kabine oluşturmuş ve size oy verip vermeyeceğinizi sormuştum. Bu pazar günü ikinci tur oylamayla seçim öncesi tartışmalar sona erecek ve 13’üncü Cumhurbaşkanımızı seçeceğiz.
Cumhur ittifakının adayı şu anki Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın seçilmesi durumunda kabinesinde değişikliğe gidip gitmeyeceği belli değil. Bakanların, birkaç istisna dışında, topluca seçilebilecek yerlerden aday gösterilmesi ve böylece milletvekili yapılması, yeni kurulun değişik isimlerle kurulabileceği savını güçlendiriyor. Öte yandan, eski bakanların görevlerine devam etme ihtimali de yadsınamaz bir gerçek. Nihayetinde halkın takdiri sadece Cumhurbaşkanı için olsa da, birlikte çalışılacak bakanların da bilinmesi, halkın tercihlerini etkileyecektir.
Erdoğan’ın ikinci turdaki rakibi Millet ittifakı adayı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun tek başına değil, kabinesini açıklayarak halkın teveccühünü istemesinin, halkın nezdinde çok daha fazla etkisi olacağını düşünenlerdenim. Millet İttifakını oluşturan diğer parti liderlerinin Cumhurbaşkanı yardımcısı olması ve bu kişilere, halkta yoğun desteğe sahip, iki büyükşehir belediye başkanlarının eklenmesi, önemli bir konsensüs sağlandığının göstergesi olmuştur. Ancak bu birliktelik dahi, seçimi kazanmak için yeterli olmamıştır. Halkın özellikle hassasiyetlerinin olduğu bazı bakanlıklara kimin getirileceğinin Kılıçdaroğlu tarafından seçim öncesi açıklanması, hem kendisine desteğin artmasına sebep olur, hem de karşısındaki tarafın montaj olduğu itiraf edilen manipülasyonlarına cevap niteliği taşır. Böylece tek kişiyle değil, bir ekiple halkın teveccühü aranmalı, halk, ekonomiden dış politikaya, terörle mücadeleden işsizliğe, tarımdan sanayiye, eğitimden göçmen problemine kısaca her konuda kimlerin sorumlu olacağını bilmeli, bu ekibin ülkenin birikmiş sorunlarını çözüp çözemeyeceğini değerlendirerek oyunu buna göre kullanmalıdır. Ayrıca kabine üyeleri de kalan şu birkaç gün içinde seçim sath-ı mahallinde hem başkanları, hem de kendileri için yoğun şekilde çalışmalı ve çaba göstermelidir. Bu durum, Millet İttifakı adına halkın tercihine pozitif etki edecektir. İttifak ne kadar geniş olursa, oy oranı da o kadar artacaktır. Dolayısıyla, Kılıçdaroğlu seçimi kazanmak istiyorsa, ortak paydada buluşabilen ve Cumhur İttifakı ve tabii ki HDP dışındaki tüm bileşenlerden destek alabilecek bir bakanlar kurulu ekibi oluşturmalıdır.
Ezcümle, siyaset sadece lider işi değil, ekip işidir.
Bunları düşünürken, kendimce bir bakanlar kurulu listesi hazırlayayım dedim.
Elbette halkın tercihiyle seçilecek Cumhurbaşkanı kendi bakanlarını belirleyecektir.
Millet ittifakı adayı Kılıçdaroğlu kazanırsa diye bir faraziyeyle tarihe bir not düşelim.
Kurul içinde yer değişiklikleri de olabilir tabi, olur da Kılıçdaroğlu kazanırsa, birkaç bakan tutar belki ileride, belli mi olur?
18 Erkek, 3 Kadın, 21 Bakanın partilere göre dağılımını, 14 Mayıs 2023 seçimindeki oy oranlarına ve HDP hariç tüm muhalif bileşenlerin katılımına göre değerlendirdiğimizde, Cumhurbaşkanı ve yardımcıları hariç, bakanların partileriyle ilgili ortaya çıkan tablo şöyle:
CHP 7
İyi parti 4
Diğer Partiler 7
Saadet partisi 1
Demokrat parti 1
Gelecek Partisi 1
Deva Partisi 1
Türkiye işçi partisi 1
Doğru Parti 1
Zafer Partisi 1
3 Bakanın da parti dışından olduğunu farz ve kabul edelim.
Emekli Asker 2
Sanatçı 1
İyi parti hariç diğer Millet İttifakı bileşenleri partiler CHP listelerinden seçime girdikleri için bu partilerin oy oranlarını tam olarak belirlemek mümkün değil, o yüzden bu partilere, aralarında yaptıkları protokol gereği, birer bakanlık verildiğini düşünelim. Yine, HDP’nin ittifak içinde olmaması, Kılıçdaroğlu’na dışarıdan destek olması ve maalesef hala genel manada kabul görmemesi sebebiyle kurul dışında kaldığını da vurgulayalım.
Ayrıca, önemlerine binaen, Denizcilik, Yolsuzlukla Mücadele ve Göç İşleri için 3 farklı bakanlık kurulmasını önerdiğimizi de ekleyelim.
Bakalım beğenecek misiniz?
Bilmem, oyunuzu verir misiniz?
Millet İttifakı Cumhurbaşkanlığı Kabinesi
Cumhurbaşkanı Kemal Kılıçdaroğlu (CHP)
Cumhurbaşkanı Yrd.ları
Meral Akşener (İYİ)
Ahmet Davutoğlu (GELECEK)
Ali Babacan (DEVA)
Gültekin Uysal (DEMOKRAT)
Temel Karamollaoğlu (SAADET)
Ekrem İmamoğlu (CHP)
Mansur Yavaş (CHP)
Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı
Selin Sayek Böke (CHP)
Hazine ve Maliye Bakanı
Bilge Yılmaz (İYİ)
Milli Eğitim Bakanı
Özgür Özel (CHP)
Adalet Bakanı
Muharrem Erkek (CHP)
İçişleri Bakanı
Musavat Dervişoğlu (İYİ)
Dışişleri Bakanlığı
Aylin Nazlı Aka (CHP)
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Erkan Baş (İşçi Partisi)
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı
Şenol Sunay (İYİ)
Gençlik ve Spor Bakanı
Cemal Enginyurt (DEMOKRAT)
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı
İlhan Kesici (CHP)
Sağlık Bakanı
Rifat Serdaroğlu (DOĞRU PARTİ)
Sanayi ve Teknoloji Bakanı
Bülent Kaya (SP)
Tarım ve Orman Bakanı
Selçuk Bozdağ (GELECEK)
Ticaret Bakanı
Ümit Dikbayır (İYİ)
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı
Faik Öztrak (CHP)
Çevre ve Şehircilik Bakanı
İdris Naim Şahin (DEVA)
Yolsuzlukla Mücadele Bakanı
Aykut Erdoğdu (CHP)
Göç İşleri Bakanı
Ümit Özdağ (ZAFER)
Milli Savunma Bakanı
Ahmet Yavuz veya Nazım Altıntaş
Emekli General (Partili değil)
Kültür ve Turizm Bakanı
Haluk Levent (Partili değil)
(Bakan olmasa da en azından Kızılay’ın başına getirilmelidir.)
Denizcilik Bakanı
Cem Gürdeniz
Emekli Amiral (Partili değil, Mavi Vatan’ın isim babası)
İçinizden neler geçiyor?
Böyle bir kurulun yönettiği bir ülkede yaşadığınızı düşünün.
Nasıl hissediyorsunuz kendinizi?
İyi mi, kötü mü?
Mutlu musunuz, mutsuz mu?
Huzurlu musunuz, huzursuz mu?
Düşünün ve pazar günü oyunuzu ona göre verin işte.