Çocuklarla İlgili Alınması Gereken Güvenlik Tedbirleri Nelerdir?
Çocuklar, yabancıların verdiği hediye ve yiyecekleri almamaları gerektiğini bilmelidir. Issız yerlerde, evden uzakta ve güvenli olmayan yerlerde oynamamalıdırlar. Tanımadığı birinin evine girmemeli ve arabasına binmemelidirler. Tanımadığı kişilerle buluşmamalıdırlar.
Dünyada her yıl on binlerce çocuk kaçırılmakta, taciz edilmekte ve istismara uğramaktadır. Daha da kötüsü, kaçırılan çocukların bir kısmından bir daha hiç haber alınamamaktadır. Bu durum, çocuklarınızın güvenliğinin kendi güvenliğinizden daha önemli olduğunu göstermektedir. Bu sebeple, çocuklarınızın başına kötü bir şey gelmemesi için onları, güvenlik konusunda devamlı olarak bilgilendirmeniz ve uyarmanız gerekmektedir.
Öncelikle evde yalnız kaldıklarında uymaları gereken tedbirleri öğretmekte fayda var. Çocuklara, evde yalnızken yabancılara kapıyı açmayacakları ve tanımadıkları insanları içeri almayacakları öğretilmelidir. Ayrıca, ev kapısının (1. veya 2. katta oturuluyorsa pencerelerin de) açık bırakılmayacağı anlatılmalıdır.
Çocuklar şu konularda ise kesin olarak talimatlandırılmalıdır: “Zil çaldığında kim olduğu anlaşılmadan kapı açılmayacaktır. Daire kapısı çalındığında, içeriden kim olduğu sorulacak ve tanınmayan biri ise kapı açılmayacaktır. Eve gelen paketler alınmayacak ve kapıya bırakılan paketler açılmayacaktır. Evde yalnızken tanımadığı numaralardan arandığında asla cevap verilmeyecektir. Her türlü sorun derhal telefonla anne ve babaya bildirilecektir.”
Ayrıca, acil veya şüpheli durumlarda apartmanda kimin kapısını çalıp evine sığınacakları çocuklara öğretilmelidir. Çocuklar, bu kişinin evini ziyaret ettiğinizde beraber götürülmeli ve evde oturan kişileri tanımaları sağlanmalıdır. Bu kişi, apartmanda en çok güvendiğiniz ve gün boyunca genelde evde olan bir komşunuz olmalıdır. Varsa, samimi olduğunuz ve güvendiğiniz en az iki komşu olması daha iyi olur.
Evde uyulması gereken bu kuralların yanında, çocuklara okula gidip gelirken uyması gereken kurallarla ilgili olarak da detaylı bilgi verilmelidir. Çünkü çocukların en savunmasız olduğu zaman, okula gidip geldikleri zamandır. Bu sebeple, okula gidip gelirken uygulanacak hususlar üzerinde diğer hususlardan daha fazla durulmalı ve zaman zaman çocukların bu kurallara uyup uymadıkları kontrol edilmelidir.
Çocuklar, okula yaya olarak gidip geliyorlarsa, kuytu sokakları değil işlek caddeleri kullanmalıdır. Tek başına yolda yürümeli, en az bir veya iki arkadaşla beraber yürümelidir. Çocuklar okula servisle gidip geliyorlarsa, servis aracını ve şoförü iyi tanımalıdır. Servis plakası ve şoförün telefon numarası çocukta ve sizde olmalıdır. Eğer farklı bir araç veya şoför gelirse çocuklar bunu size haber vermeli, araca binmemelidir.
Çocuğunuzu aracınızla okula kendiniz götürüp getiriyorsanız, herhangi bir sebeple geciktiğinizde; “Ben babanın arkadaşıyım. Onun işi çıktı. Seni eve ben götüreceğim.” diyen hiç kimsenin arabasına binmemesi gerektiği, böyle durumlardan derhal okulu ve sizi haberdar etmesi gerektiği mutlaka öğretilmelidir. Sadece bunlarla da yetinilmemeli, tehlike arz edecek olası bütün durumlar çocuklara anlatılmalıdır.
Şu hususlar özellikle önemlidir:
Çocuklar, yabancıların verdiği hediye ve yiyecekleri almamaları gerektiğini bilmelidir. Issız yerlerde, evden uzakta ve güvenli olmayan yerlerde oynamamalıdırlar. Tanımadığı birinin evine girmemeli ve arabasına binmemelidirler. Tanımadığı kişilerle buluşmamalıdırlar. Özellikle sosyal medya üzerinden tanıştıkları kişilere, kendileri ve aileniz hakkında hiçbir bilgi vermemelidirler. Böyle kişiler buluşmak istediklerini söylerse çocuklarınız bunu size haber vermeli ve buluşma talebini kabul etmemelidir.
Çocuklar rast gele kafe ve lokantalara girmemelidir. Sokakta tanıştıkları kişilerle samimi olmamalıdır. Özellikle de psikolojik rahatsızlığı varmış gibi görünen, solgun, uykusuz, çekingen ve madde bağımlısı olduğu anlaşılan kişilere dikkat etmeli, böyle kişilerden uzak durmalıdır. Ayrıca, kendilerini takip eden, kendilerini veya evi gözetleyen kişiler görürlerse derhal size haber vermelidir.
Bunların dışında, rutin dışı bir şey olduğunda veya farklı bir karar almak durumunda kaldıklarında mutlaka telefon edip önce sizin onay ve izninizi almalıdırlar. Bu sebeple çocuklarınızın bir telefonu olması gereklidir.
Çocuklarınızın güvenliği için onların yapması gereken hususlardan başka sizin de yapmanız gereken bazı şeyler vardır. Bunlardan en önemlisi, çocuğunuzu takip etmektir. Takip etmek derken, arkasından gizlice gözetlemeyi kastetmiyorum. Çocuğunuzun davranışlarını takip edin. Onu sürekli olarak gözlemleyin. Ruh hallerini, kişiliğini ve davranış rutinini öğrenin. Standart günlük faaliyetlerini öğrenmeye çalışın.
Mümkünse arkadaşları ve arkadaşlarının aileleri ile tanışın. Eğer çocuğunuz sorunlu bir arkadaşlık geliştirirse, bu durum davranışlarına da yansır. Çocuğunuzun olağan durum, duygu ve davranışlarını ve günlük rutinini takip ederseniz, onda meydana gelecek en küçük bir değişikliği fark edersiniz. Böylece, çok kötü sonuçlanabilecek şeyleri daha en baştan önleme imkânınız olur.
Çocuklarınızı sadece gözlemlemek de yetmez. Onlarla iyi bir ilişki kurun. Her türlü sorunlarında (ister küçük ister büyük olsun) onlara yardımcı olacağınızı hissettirin ve hatta bunu onlara açık açık söyleyin. Çocuklarınız herhangi bir sorununu size anlatınca da onları dikkatle dinleyin. Anlattıklarını önemsediğinizi hissettirin. Anlayışlı olun. Onları kırmamaya ve ürkütmemeye dikkat edin. En önemlisi de sorunu ne olursa olsun mutlaka yardımcı olmaya çalışın.