İşyerinizde Almanız Gereken Güvenlik Tedbirleri Nelerdir?
Canlı bomba ve silahlı saldırılara karşı işyerinin emniyetini uzaktan itibaren aldırın. İşyerine giren çıkan personel dahil tüm ziyaretçiler (çantaları ve kendileri ayrı ayrı) elektronik sistemlerle aranmalıdır. Arama kurallarına siz ve yakınlarınız dahil herkes uymalıdır.
İşyerinizde alacağınız güvenlik tedbirleri, evinizde alacağınız güvenlik tedbirlerinin çoğunu kapsar. Ancak ilave olarak başka bazı tedbirler almanız gerekir. Bunlar temel olarak ziyaretçiler, biyolojik ve kimyasal saldırılar ve canlı bombalara karşı alınacak tedbirler gibi ilave hususlardan oluşmaktadır.
Öncelikle iş yerinize giriş çıkışları kontrol altına alın. İsteyen istediği zaman istediği yere girip çıkamasın. Araçların kontrolsüz girmesini önlemek için mutlaka bariyer veya engel sistemi olsun. Yabancı araçlar, ziyaret için gelmiş bile olsalar işyerinin park yerine giremesin.
Personelin ziyaretçileri ile görüşmesi için işyeri girişine yakın bir görüşme odası yapmak iyi olur. Eğer işle ilgili değilse, siz de ziyaretçilerinizi burada kabul edin. Tanımadığınız kimseleri ziyaretçi olarak kabul etmeyin. Etmeniz gerekirse yanınızda güvenilir 1-2 kişi olsun.
Ziyarete gelen kişileri girişte/nizamiyede elektronik cihazlarla aratın. Güvenlik personeli her zaman gözle kontrol ve şüphelendiğinde elle arama yapmalıdır. Güvenlik personeli ayrıca, patlayıcı kokuları, patlayıcıların nasıl göründükleri, emarelerin neler olabileceği gibi konularda eğitimli olmalıdır.
İster odanızda ister ziyaretçi yerinde olsun mümkün olduğu kadar birden fazla kişiyle aynı anda görüşmeyi kabul etmeyin. Geç saatlerde gelen tüm ziyaretçilere şüpheyle bakın. Görüşme talep edip te maksadını ve kimlik bilgilerini vermeyen hiç kimse ile görüşmeyin. Aranan veya tehdit teşkil eden şahıslar listesi hem sizde hem girişteki görevlide olsun.
Biyolojik ve kimyasal tehditlere karşı mektup, koli ve paketleri kontrol etmeden/ettirmeden açmayın/ açtırmayın. Herhangi bir devlet kurumu veya özeli şirketten resmi/mutat kanaldan gelenler hariç kutuları veya paketleri ne olduğundan emin olmadan açmayın.
Şüpheli durumlarda ne yapılacağına dair bir protokol hazırlayın/hazırlatın ve personele öğretin. Paketler açılırken maske ve eldiven kullanılmasını sağlayın. Paket, kutu, mektup ve kolilerin açılmadan önce dış incelemeye tutularak emare aranması gerektiği konusunda personeli bilgilendirin. Gerekli eğitimleri almalarını sağlayın.
Canlı bomba ve silahlı saldırılara karşı işyerinin emniyetini uzaktan itibaren aldırın. İşyerine giren çıkan personel dahil tüm ziyaretçiler (çantaları ve kendileri ayrı ayrı) elektronik sistemlerle aranmalıdır. Arama kurallarına siz ve yakınlarınız dahil herkes uymalıdır. Personel bu konularda bilgilendirilmelidir. Girişte, koridorlarda ve odalarda kameralar olmalı ve kayıt almalıdır.
Girişte, kaçak veya zorla girişi önleyecek güvenlik bariyeri olmalıdır. İşyerine giren biri, içeride istediği her yere gidememeli, içeride de kademeli güvenlik önlemleri almalıdır. Yani, herhangi bir kişi kaçak veya normal bir yoldan iş yerine girince sadece ziyaretçi kabul odasına kadar ulaşabilmelidir.
O odadan daha ileriye gidebilmek için yeni güvenlik önlemlerini geçmek zorunda kalmalıdır. Bu kademelenme, her yerde olmalıdır. Örneğin herhangi bir işle ilgili olarak işyerinin herhangi bir yerine girme izni alan biri elindeki kartla sadece o bölüme giden kapı ve bariyerleri açabilmeli, diğer bölümlere girememelidir.
Sabancılara yapılan suikastta da görüldüğü gibi, bu çok önemlidir. Ana girişten bir şekilde girmeyi başaran biri, size veya herhangi bir personelinize ulaşabilmek için birden fazla engelle karşılaşmalıdır. Bu sayede, içeri girse bile bir yerde fark edilip durdurulacaktır.
Her kademede ziyaretçilerin çantaları ve vücutları elektronik arama sistemleri ile aranmalıdır. Özellikle hamile ve şişman görünümlü ziyaretçilere dikkat edilmelidir. Saldırganların, bebeğin sağlığını bahane ederek kontrol aletlerine girmemek için hamileliği bir maske olarak kullanabileceği unutulmamalıdır.