Venüs, Aşk ve Güzellik Tanrıçası
Venüs gökyüzünde daha parlak göründüğü için olacak, tarih boyunca daha çok kadın ile özdeşleştirilmiş. Halbuki bu kadar parlak olmasının sebebi dünyaya en yakın gezegen olması. Merkür’den sonra Güneş sisteminin ikinci gezegeni ve Dünya’nın Güneş tarafındaki en yakın komşusu.
Fosfin gazı diye bir gaz var, hiç duyan oldu mu?
Aranızda mesleği kimya ile ilintili olanlar varsa, özellikle de organik kimya, onlar mutlaka biliyordur. Ancak kimyagerler dışında muhtemelen çok az insan duymuştur bu gazı.
Aslında renksiz, kokusuz ve oldukça zehirli bir gaz. Aynı zamanda da yanıcı bir gaz.
Kimyasal formülü PH3, yani bir adet fosfor atomu, üç adet hidrojen atomu ile kimyasal olarak birleştiğinde ortaya fosfin gazı çıkmış oluyor.
Fosfor trihidrit, ya da fosfor trihüdrür, bu adlarla da anılıyor.
Endüstriyel olarak da üretimi yapılıyor, ancak ortama yayıldığında fark edilebilsin diye fabrika çıkışı fosfit tüplerine sarımsak kokusu ekleniyormuş.
Endüstriyel açıdan başka ne amaçla kullanılıyor bilmiyorum, ancak tarım ilaçları üretiminde kullanılıyor sanırım.
Çünkü okuduğum kaynakta kimi tarım ilaçlarının kimyasal olarak bu zehirli gazı ortama yaydığı yazılı. Özellikle metal fosfitli ilaçlardan (alüminyum oksit ve magnezyum oksit) ortama gaz olarak fosfit yayılıyormuş.
Tarım ilacı olarak kullanımı özellikle tahıl ambarlarında tahılların ilaçlaması amaçlıymış. Diğer ilaçlara oranla daha çevre dostu bir ilaç olarak biliniyor. Oldukça zehirli olduğu için kemirgenlere ve böceklere karşı iyi bir önlem oluyor, ancak uçucu bir gaz olduğu için de etkisi kalıcı olmuyor.
***
Niye bu gazdan bahsediyor olmamın sebebine gelecek olursak ise, ilginç bir keşif yapılmış ve keşif bu gaz ile ilintili.
Aslında gök bilimciler ve bilim insanları birazdan söyleyeceklerime tam olarak emin olamamışlar, ancak kesin olarak söyleyebileceğim bir şey varsa, o da bir gezegende bu gazın varlığı tespit edilmiş.
Bahsi geçen gezegen gökyüzünde tarih boyu biz insanlar için özel öneme sahip olmuş olan Venüs!
Ne olmuş yani böyle bir keşif yapıldıysa demeyin, kimyasal olarak bu gazın ortamda kendi kendine oluşması da mümkün, ancak Venüs’te tespit edilen oranları normal şartlarda oluşabilecek fosfin gazından çok daha fazlaymış.
Bu da bilim insanlarının atmosferik olarak çok zor şartlar da olsa, Venüs’te yaşayan bir takım bakteriler olabileceği ihtimalini düşünmelerine sebep olmuş!
Nasıl yani? Venüs’te yaşam mı var öyleyse?
Hayır, tam olarak yaşam var denemez, ancak bu bir ihtimal. Henüz Venüs üzerine çok fazla araştırma yapılabilmiş değil.
Venüs öyle Mars gibi, ay gibi rahatlıkla yüzeyine inilebilecek bir gezegen değil.
Asitli bir atmosferi var, sürekli asit yağmurları yağıyor, volkanlardan çıkan zehirli gazlar ve bu gazlar yüzünden güneş ışınlarının atmosferden geri yansıyamaması yüzünden bu şartlarda oldukça da sıcak bir gezegen. Hava sıcaklığının 500 derece santigrat olduğu sıcaklıklardan bahsediyoruz.
İşte Fosfin gazı aynı zamanda kimi bakteriler tarafından da üretilerek ortama salınan bir gaz olduğu için bilim insanlarının dikkatini çekmiş.
Yani bir anlamda bakteriler boyutunda da olsa, bu gazın varlığı Venüs’te bir yaşamın göstergesi olabilir.
Özellikle ortamdaki yoğunluğu normalin üzerinde olduğuna göre bir ihtimal Venüs’te ortama bu gazı salan birtakım yaşayan organizmalar olabilir mi acaba diye bir soru takılmış bilim insanlarının aklına.
Ancak Venüs dediğim gibi çok şirin bir gezegen olarak bilinse de güneş sisteminde yaşam şartları oldukça zor olan bir gezegen. Neredeyse imkânsız denebilir.
En azından yüzeyindeki yağan sürekli asit yağmurları ile Venüs’te yaşamın muhtemelen hiç mümkün olamayacağı koşullar mevcut diyebiliriz.
Bugüne kadar Venüs’e gönderilen uzay sondaları atmosferindeki bu asitli ortam sebebiyle kısa sürede dünya ile bağlantısı kesilerek çoğu hemen yüzeye çakılmış.
Ancak son ana kadar aktarabildikleri kadarıyla elde edilen bilgiler ile bilim insanları Venüs hakkında bazı önemli bilgiler de edinilebilmişler.
İşte edinilen bu bilgilerden biri de atmosferindeki fosfin gazı oranı.
***
Erkekler Mars’tan, kadınlar Venüs’ten gelmiş derler. Bu biraz da erkeklerle hanımlar arasındaki karakter farklılığını belirtmek için söylenmiş.
Venüs gökyüzünde daha parlak göründüğü için olacak, tarih boyunca daha çok kadın ile özdeşleştirilmiş.
Halbuki bu kadar parlak olmasının sebebi dünyaya en yakın gezegen olması. Merkür’den sonra Güneş sisteminin ikinci gezegeni ve Dünya’nın Güneş tarafındaki en yakın komşusu.
Güneş ışınlarının yansıması Venüs üzerinden bir atmosfere de sahip olduğu için diğer gezegenlere nazaran çok daha parlak oluyor.
Bir de konumu itibari ile güneşten gelen ışınları daha rahat yansıtıyor.
Hatta bu yüzden gökyüzünde yıldızlardan ve diğer gezegenlerden gelen ışıkların görünemeyeceği kadar hava henüz aydınlanmış bile olsa, ya da tam tersi akşam vakti henüz hava yıldızların ve diğer gezegenlerin ışıklarının görünebilmesi için yeterince kararmamış bile olsa Venüs gökyüzünde görünebilir olur.
O yüzden de Venüs aynı zamanda Çoban Yıldızı olarak bilinir.
***
Venüs, Roma mitolojisinde aşk ve güzellik tanrıçasıdır, ve daha önce gelen Yunan mitolojisinde Afrodit olarak biliniyor.
Astrolojide Venüs, aşk ve ifade gezegeni olarak bilinir. Venüs gezegeni, boğa ve terazinin yönetici gezegenidir, her iki burç da sevgi dolu burçlar olarak bilinir.
***
Tabii ne burçlar, ne de mitoloji günümüz bilgileri ile karşılaştırılamaz. Biri mistik düşünceler ile hayal ürünü, diğeri ise bilim.
Ama baksanıza, bir gezegen olarak bile Venüs oldukça kaprisli bir yer anlaşılan, tarihi açıdan hanım karakteri ile özdeşleştirilmesi adeta doğru olmuş.
Son söz sanırım eğer Dünya’mıza iyi bakmazsak Dünya’nın da Venüs gibi bir yer olabileceği gerçeği.
Bu anlamda halen daha son gaz ilerleyen çevre kirliliği ve atmosfere salınan zehirli gazlar açısından gerekli önlemlerin bir an önce alınması gerekiyor diyerek bitireyim yazıyı.
Sahi biz karakter olarak o kadar farklı mıyız acaba hanımlarla? Gerçekten hanımlar Venüs’ten, erkekler ise Mars’tan mı gelmiş Dünya’ya?
Moskova’dan herkese sevgi ve saygılarımla