Site İçi Arama

egitim

Tüp Bebek Tedavisi Nedir?

Üremeye yardımcı tedavi yöntemlerinden biri olan tüp bebek tedavisi, anne adayından yumurtaların toplanması ve baba adayından sperm hücrelerinin alınmasıyla başlar. Laboratuvar ortamında döllenmenin gerçekleştirilmesinin ardından ortaya çıkan embriyo, anne adayının rahmine yerleştirilir.

Bugün sağlık köşemizde Op. Dr. Ayşe SALTIK ile Tüp Bebek Tedavisi üzerine konuştuk. Birçok kişinin kalbine ruhuna dokunup, şifa olmuş ancak en önemlisi bebeklerine olan sevgisi, şefkati ve inancı bambaşka biri Dr.Saltık. Kendisinden bu söyleşimizle birlikte tüp bebek tedavisinin ne olduğunu, aşamalarını, risklerini, kimlere uygulanabileceğini vb. öğrenmeyi hedefledik. 

“Doğal yollarla çocuk sahibi olamayan kişilere uygulanan tüp bebek tedavisi, in vitro fertilization (IVF) ya da farklı bir deyişle üreme hücrelerinin laboratuvar ortamında bir araya getirilmesi işlemi olarak tanımlanabilir.

Tüp bebek ya da bilimsel ismiyle in vitro fertilizasyon (IVF), bir yumurtanın sperm tarafından, vücut dışında (in vitro) suni olarak döllenmesi sürecidir. IVF, kısırlık tedavisinde diğer yardımlı üreme yöntemleri başarısız olduğunda kullanılan önemli bir tedavi yöntemidir. Doğal yöntemlerle çocuk sahibi olamayan çiftlerde tüp bebek tedavisi, uzun yıllardır başarıyla uygulanmaktadır.

Üremeye yardımcı tedavi yöntemlerinden biri olan tüp bebek tedavisi, anne adayından yumurtaların toplanması ve baba adayından sperm hücrelerinin alınmasıyla başlar. Laboratuvar ortamında döllenmenin gerçekleştirilmesinin ardından ortaya çıkan embriyo, anne adayının rahmine yerleştirilir. Bu noktadan sonra gebelik, doğal yollarla edinilmiş hamilelik gibi devam eder. Tüp bebek tedavisi iki farklı yöntemle yapılır. 

Bunlardan biri klasik tüp bebek tedavisi olarak tanımlanır ve bu yöntemde yumurta ve sperm aynı ortama bırakılarak doğal döllenmenin gerçekleşmesi beklenir.

İkinci yöntem ise mikroenjeksiyon uygulamasıdır. Bu tedavi şeklinde sperm, yumurta hücresinin içine direkt olarak enjekte edilir. Her iki tedavi yöntemi başarıyla uygulansa da hangi yöntemin uygulanacağına hekim, eşlerin sağlık durumlarına ve üreme kabiliyetlerine göre karar verir.

Tüp bebek tedavisinde amaç, sağlıklı bir gebeliğin oluşmasıdır. Nihayetinde bu tedavinin kendine özel bazı aşamaları, uygulama esnasında karşılaşılabilecek az da olsa bazı riskleri bulunuyor. Üstelik her hastaya bu tedavi de maalesef uygulanamıyor. Birtakım muayene, test ve tetkikler sonrasında bir kişiye tüp bebek tedavisi uygulanıp uygulanamayacağına karar veriyoruz. Şimdi bunlardan bahsetmek istiyorum.

Tüp Bebek Aşamaları 

Yumurtalıkların uyarılması

Yumurtaların olgunlaştırılması

Yumurta toplama (OPU)

Fertilizasyon (döllenme)

Embriyo transferi

Gebelik testi

Tüp Bebek Riskleri 

Çoğul gebelik

Over torsiyonu

Enfeksiyon

Kanama

Dış gebelik

Tüp Bebek (IVF) uygulanabilecek kişiler 

Kısırlık,

Tüplerin her ikisinin tıkalı olması,

Yumurta bozukluğu veya yumurta rezervinde azalma olanlar

Menide sperm bulunmaması,

Spermde kalite bozukluğu,

İmmunolojik durumlar,

Servikal faktörler,

Cerrahi operasyon sonucu tüplerin alınması,

Sperm veya yumurta sayısında yetersizlik,

Yumurtalıkta kısırlığa sebep teşkil eden kistlerin varlığı,

Hormon bozukluğu,

Sperm hareketliliği problemleri,

Sperm hücrelerinin şekil bozukluğu,

Tekrarlanan hamilelik kayıpları,

12 ay süreyle düzenli ve korumasız cinsel ilişkiye rağmen gebelik sağlanamadığında 

Kadınlarda yaş ilerlemesi söz konusu ise IVF uygulaması yapılabilir.

Neticede tüp bebek tedavisi, her çiftin bireysel ihtiyaçlarını ve koşullarını dikkate alan kişiye özel bir yaklaşım gerektirir. Kişiye özel tedavi, çiftin doğurganlık sorunlarının nedenlerini ve özelliklerini dikkate alarak en etkili ve başarılı tedavi planını oluşturmayı amaçlar. Biz bunun için buradayız. İhtiyaç her çifti ziyaretimize bekliyoruz.”

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) ve Türk Tabipler Birliği üyesi olan Op.Dr.Ayşe SALTIK Hanımefendiye bu güzel sohbet ve bilgilendirme için teşekkür ediyor, başarılı çalışmalarının devamını diliyoruz.

Op. Dr. Ayşe SALTIK Kimdir?

1999 yılında ANKARA Üniversitesi Tıp fakültesini bitirdi daha sonra GAZİ Üniversitesi TIP Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık Eğitimini başarı ile tamamladı. 2005-2008 yılları arasında Ankara Özel Akropol Hastanesinde Kadın hastalıkları ve Doğum uzmanı olarak çalıştı. 2008-2011 yıllarında Anatolia tüp bebek merkezinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı & Tüp Bebek üzerine çalıştı. 2011-2019 yıllarında İstanbul Acıbadem Maslak Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı & Tüp Bebek üzerine çalıştı. 2020 yılında İstanbul Memorial Bahçelievler Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı & Tüp Bebek alanında çalıştıktan sonra, şuan Ankara YDA Center’da uzmanlık alanları olan Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek üzerine çalışmaktadır. 

Başarıları ile bilinen Ayşe SALTIK’ın Bilimsel yayınları bulunmaktadır.

Reprod. 2005mar:20(3):807-9

Management Of Endometrıal Polyps Dıagnosed Before Or Durıng Icsı Cycles. Bulent Tiras, Umit Korucuoglu, Mehtap Polat, Ayse Saltik, Hulusi Bulent Zeyneloglu, Hakan  Yarali. European Journal Of Obst &Gyn And Reproductıve Bıology. June, 2012 :Vol 164 P52-54.

Effect Of Aır Bubble Localızatıon After Transfer On Embryo Transfer Outcomes . Bulent Tiras, Umit Korucuoglu, Mehtap Polat, Hulusi Bulent Zeyneloglu, Ayse Saltik, Hakan Yarali. Rbmo September, 2011

Cakiroglu Y,Saltik A,Yuceturk A,Et Al. Effects Of Intraovarıan Injectıon Of Autologous Platelet Rıch Plasma On Ovarıan Reserve And Ivf Outcome Parameters In Women Wıth Prımary

Ovarıan Insuffıcıency .Albany Ny .2020;12(11)10211-10222

Ayşe SALTIK Mesleki Eğitimler gibi birçok kurslar ve konferanslara katılmış ve başarı ile tamamlamıştır.

İspanya IVI IVF Center Observershıp, Şubat, 2020

Translatıonal Reproductıve Bıology And Clınıcal Reproductuve Endocrınology (Annual Conference Of The Foundatıon For Reproductıve Medıcıne ) New York, Ny, November, 2018

American Society For Reproductive Medicine 2017 San Antonıo

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Ve Doğum Anabilim Dalı Tüp Bebek Sertifikasyon Eğitimi

Obstetrık Vejınekolojık Ultrasonografı Sertifikası, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi

Kolposkopi Sertifikası, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi

Jinekolojik Endoskopi Sertifikası, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi

Dr. Hüseyin Fazla
Dr. Hüseyin Fazla
Tüm Makaleler

  • 24.05.2024
  • Süre : 4 dk
  • 684 kez okundu

Google Ads