Turizm Gelirlerimiz Neden Artmıyor?
Eskişehir ise haşhaşlı bükmesiyle ünlüdür. Bir de çibörek yaparlar Eskişehir’de. Çibörek buralarda da, Moskova’da da meşhurdur. Tatarlar öğretmiş Ruslara, her köşebaşında bir çibörekçi vardır buralarda.
Ben Kandıralıyım, pek bilmem gerçi, küçük yaşta çıkmışım Kandıra’dan. Bilmeyenler, ya da karıştıranlar için söyleyeyim, Kandıra Kocaeli il sınırları içinde Karadeniz kıyısında şirin bir kasabadır.
Kandıra’nın yoğurdu meşhurdur, manda yoğurdu. Artık pek manda kalmamıştır gerçi. Ben küçüklüğümden hatırlıyorum, o zamanlar olurdu. Bir de hindisi meşhurdur Kandıra’nın, ben küçükken bile her bir yerde hindi olurdu, hindi beslerlerdi insanlar. Şimdi besleyen var mıdır bilmiyorum, ama hindi çiftliği var Kandıra’da. Ben Moskova’da bile Kandıra’dan gelmiş hindi görmüştüm bir yılbaşı öncesinde. Bir de lokum deriz, özel bir cevizli ekmek yaparlar bizim oralarda.
***
Küçüklüğüm bir sürü şehirde geçti benim. Her şehrin de kendince meşhur olduğu bir şeyleri vardır.
Doğduğum şehrin il merkezi İzmit’in mesela, pişmaniyesi meşhurdur, az da olsa İzmit’te de yaşadık biz. Yiyen pişman, yemeyen pişman derler pişmaniye için. Pişmaniye yerken tadından geniz yakar.
Sonra Bursa mesela, benim dedeler Kandıra’ya Bursa’dan gelmeymiş.
Bursa’nın da şeftalisi meşhurdur. Bir de kestanesi tabii. Bursa’nın meşhur olan daha bir sürü şeyi vardır da, iskender kebabını unutmak olmaz. Tabii bir de ipek kumaşlarını sayabiliriz.
İzmit’ten Bursa yolunda ise arada Karamürsel var, Karamürsel’in sepeti meşhurdur derler. Gerçi ben hiç görmedim Karamürsel’de sepet yapan.
Sonra sıradan gidersek yolda Yalova var, yemesinden içmesinden meşhur olan nesi vardır bilmiyorum Yalova’nın, ama Yalova’da kaplıcalar vardır, meşhur Termal kaplıcaları.
Sonra Bursa yolunda Gemlik var, zeytiniyle meşhur.
Gemlik sonrasında da arada Osmangazi var, pideli köftesiyle meşhur.
Bursa’dan sonra ise Eskişehir yolunda İnegöl var, Bursa’dan Ankara’ya giderken, köftesiyle meşhur.
Eskişehir ise haşhaşlı bükmesiyle ünlüdür. Bir de çibörek yaparlar Eskişehir’de.
Çibörek buralarda da, Moskova’da da meşhurdur. Tatarlar öğretmiş Ruslara, her köşebaşında bir çibörekçi vardır buralarda. Eskişehir’de de çok Tatar vardır, ondan herhalde çiböreği ile meşhur olmuş Eskişehir.
Yakınlarda Balıkesir var, Balıkesir deyince höşmerim ve kaymaklım derler. Susurluk ayranı ile meşhurdur. Havran’ın leblebisi, Dursunbey’in elması, Kepsut’un şeftalisi, Manyas’ın peyniri, Gönen’in pirinci meşhur.
Manisa zaten şehzadeler şehri, mesir macunu en ünlü ürünü.
Denizli ise horozlarıyla ünlü.
İzmir’i hiç saymayayım, neyi meşhur değil ki! En meşhuru kızları derler, pek güzel olurlar. Boyozudur, lokmasıdır… Ben en çok incirini ve küçük çekirdeksiz üzümünü severim.
Bir de Menemen’in menemeni mi demeliyim acaba? Sahi soğanlı mı olur menemen, yoksa soğansız mı?
Siz nasıl seversiniz?
***
Şimdi saymayayım tüm Türkiye’yi. Sırf gittiğim şehirlerin nesi meşhur diye yazmaya kalksam sayfalar sürer. Her yöremizin kendine has güzellikleri var, her bir yöremiz kendince bir şeyleri ile meşhur.
Bu kadar zengin bir kültür olunca da normalde bizim sırtımızı yere getirecek kimse yok diye düşünüyorsunuz.
Bu dediğimde samimiyim, gerçekten o kadar kadim bir kültürüz ki, doğru yönlendirildiğinde, ülke doğru yönetildiğinde bizim sırtımızı yere getirecek kimse çıkmaz.
***
Peki ülke yeterince iyi yönetiliyor mu sizce?
Bırakın yönetilmesini, yeterince iyi tanıtılıyor mu?
Hayır!
Bu kadar büyük bir kültür zenginliği olmasına rağmen niye biz bir İtalya olamıyoruz mesela?
İtalya’nın nesi fazla bizden? Nesi var meşhur olan?
Makarnası, spagettisi, pizzası, belki bir de kahvesi. Kahve diyorsam kahve yetişmiyor tabii İtalya’da, ama bin türlü kahve pişirme çeşidini de İtalya öğretmiş dünyaya.
Aslında kahveyi bile biz öğretmişiz zamanında Avrupa’ya da, nedense kahve deyince espressosundan tutun, kapiçinosuna, lattesine, mokiatosuna nedense İtalyanlar geliyor akla.
Tabii İtalya’nın turizm geliri de oldukça yüksek.
Üstelik İtalya’nın kişi başı geliri de çok yüksek, bizim kaç kat üstümüzde.
Avrupa’da turizm denince bir de İspanya akla geliyor. Avrupalılar kolaylarına geldiği için İspanya kıyılarında denize girmeyi tercih ediyorlar. Ama İspanya çok pahalı!
***
Bu sene yeterince turist gelecek mi acaba bize?
Yoksa bu sefer turizm gelirlerimiz konusunda hezimete mi uğrayacağız?
Türkiye çok pahalandı deniyor.
Özellikle Avrupalılar fiyatların İspanya’dan bile daha pahalı olduğundan bahsediyorlar.
Bu doğruysa Avrupa için İspanya’da tatil yapmak çok daha mantıklı olabilir. İspanya’da üstelik oteller de çok daha konforlu bizim genelimizle karşılaştırılırsa.
Bizde de çok kaliteli oteller var, ama o tek ya da iki yıldızlı otelleri dikkate alırsanız, İspanya açık ara daha kaliteli diyebilirsiniz
***
Ya da Yunanistan da iyi bir alternatif olabilir Avrupalılar için. Yunanistan Türkiye’ye nazaran çok daha ucuz bile diyebiliriz.
Bir de şu kalite konusu var, ekonomik durumumuz kötü olunca fiyatı düşük tutmak için bizde kaliteden ödün vermeyi tercih ediyor işletmeler. Bu bakış açısı ise en kötüsü, pahalı olsun ama kalitesiz olmasın!
Bizde ise hem kalitesiz hem pahalı!
Daha kötüsü ne olabilir? Güveni yitirdiğinizde tekrar güven kazanmanız o kadar kolay değil!
***
Ruslar var! Bize Ruslar gelir!
Evet, turizm gelirimiz içinde Ruslar büyük yer tutuyorlar. Ancak onlar da o kadar çok para bırakmıyorlar.
Üstelik Ruslar için Mısır gibi, Tayland gibi, Vietnam gibi, Avrupa’da bile mesela Hırvatistan gibi, Karadağ gibi alternatif turizm ülkeleri de var. Fiyatlar uygunsa hiç kimsenin kaşı gözü için turistik geziye çıkmazlar. Çok para bırakmazlar, ancak uygun fiyat olduğunda da topluca tatile çıkarlar.
Tabii bir de Ukrayna ile Rusya arasında savaş ortamı var, dolayısıyla savaş bizim açımızdan da Ruslardan gelecek turizm gelirlerini olumsuz etkiliyor.
***
Neticede bu sene bu fiyatlarla turizm gelirimizden olacağız gibime geliyor benim.
Umarım korktuğum başımıza gelmez.
Avrupalılar ne gereği var bu fiyatlarla deyip gelmeyebilir. İspanya ya da Yunanistan daha mantıklı gelebilir.
Ruslar çok pahalı diyerek gelmeyebilir. Zaten savaş yüzünden Ukrayna’dan gelen pek yok. Rusya’dan bile gelenler azaldı.
Arap turistlerle idare edebilecek miyiz? Çin’den, Japonya’dan gelenlere bu fiyatlar uygun olacak mı?
Yerli turistleri saymıyorum zaten, yerli turizm ile de olacak gibi değil.
Kısacası gerçekten ekonomi bu haldeyken turizm gelirlerinde de düşüş olursa gidişatı düzeltmek çok kolay olmayacaktır.
Turizm sektörü açılırken aklımdan geçenleri paylaşayım istedim.
Moskova’dan herkese sevgi ve saygılarımla.