Site İçi Arama

savunma

Avrupa Tank Modellerinde Yeni Gelişmeler ve Altay Tankı Üzerine Düşünceler

Tanklara artık sadece tanksavar silahlarına değil dron ve SİHA’lara karşı erken uyarı sağlaması için elektro optik sistemler takılmaya başlandı.

Soğuk Savaş’ın ardından iki kutuplu dünya düzeninin sona ermesi, sınırlarındaki Sovyet tümenleri dağılan Avrupa’yı büyük bir rehavete sevk etti. Artık Rus zırhlı ve motorlu tümenleri olmadığından Avrupa ülkeleri, savunma harcamalarını dramatik bir şekilde azalttılar. Bu kapsamda, tank ve zırhlı araç sayıları da azaldı. Bunun sonucunda, azalan talebe uygun olarak, tank ve zırhlı araç üreten Fransa ve Almanya gibi ülkelerindeki fabrikalar kapasitelerini azalttı.
Bu fabrikaların bazı bölümleri ya kapatıldı veya başka bir şeyler üretmek için dönüştürüldü. İngiltere’de ise daha da ileri gidildi ve Challenger tank üretimi tamamen durduruldu. Bu yüzden İngilizler, yakın zaman önce Challenger’in yeni bir modelini üretmeye karar verince, kendi alt yapıları yetersiz olduğundan, Almanlar ile ortak üretime gitmek zorunda kaldılar.
Bununla birlikte, son yıllarda meydana gelen gelişmeler, Avrupa ülkelerini içine girdikleri ataletten kurtardı. Yeniden tank ve zırhlı araç üretimini artırmaya başladılar. Ancak bu, o kadar kolay bir şey değildi. Çünkü Suriye, Libya, Karabağ, Ukrayna ve son olarak da Gazze’de meydana gelen savaşlarda artık tankların yeni silahlar ve teknolojisi geliştirilmiş eski tanksavar silahları karşısında yetersiz kaldığı ortaya çıktı. Yani, mevcut tank modellerinin üretimini artırarak ihtiyaçlarını karşılamaları mümkün değildi.
Bunun üzerine, tanklarda bazı yenilikler yapılmaya başlandı. Bu yenilikler, zırh teknolojisinden tank topuna ve sensör sistemlerine kadar geniş bir yelpazeye yayılıyor. Fakat yapılan yenilikler yeni bir savaşta denenip beklenen sonucu vermediği görüldükçe, tanklarda sürekli bir yenilik arayışı zorunlu hale geldi. Bu durum, Avrupa’da en büyük tank ve zırhlı araç üretme kapasitesine sahip olan Fransa ve Almanya’nın ürettiği yeni tanklarda da açıkça görülüyor.
Dikkat çeken yenilikler arasında tank topunun çapının 120 milimetreden 140 milimetreye çıkarılması yönündeki genel eğilim olması. Ayrıca, hemen hemen her yeni model tanka, RPG gibi klasik tanksavar silahlarına karşı bir koruyucu zırh ilave ediliyor. Diğer önemli bir yenilik ise ilave sistemler sebebiyle ağırlığı artan tankların hareket kabiliyetini korumak için motor güçlerinin artırılması.
Bunun yanında, tanklara artık sadece tanksavar silahlarına değil dron ve SİHA’lara karşı erken uyarı sağlaması için elektro optik sistemler takılmaya başlandı. Tanklarda sis havanları da geliştiriliyor ve sayıları artırılıyor. Tankın yakın çevresindeki piyadelere karşı kullanılacak bir makineli tüfeğin yanında uçaksavar makineli tüfeği ve küçük çaplı bir hava savunma topu takılması yönünde de gelişmeler var.
Makineli tüfekler ve hava savunma silahları artık genellikle otomatik ve personelin kule dışına çıkmasına ihtiyaç duyulmayacak şekilde içerden ateşlenebiliyor. Mürettebat konusunda ise iki eğilim var. Amerikan, İngiliz ve Alman tankları genel olarak hala eski dört kişilik mürettebata göre imal edilirken Fransız tankları ise Ruslar gibi nişancıdan tasarruf ederek mürettebat sayısını üçe düşürme eğiliminde. Bunun için de yeni üretilecek Fransız tanklarında artık otomatik doldurucu var.
Yeni geliştirilen tankların bazılarını yakın zaman önce düzenlenen silah fuarlarında sergilediler. Bunlar internete de düştü. İnternete düşen bilgilerden Alman ve Fransızların bazı yeni tank prototiplerinin özelliklerini aşağıda veriyoruz.
İlk bahsedeceğimiz prototipi üretilmiş Fransız tankı Leclerc XLR. Bu tankın arka tarafı ve kulesi, RPG mühimmatına karşı korunmak için “RPG Ağı” denilen parmaklık şeklinde demir çubuklarla kaplı. Tankın arka tarafında ve kulesinde Jammer var. Ağırlık arttığından tankın güç sistemi artırılmış. Motoru 1500 beygir gücünde.
Azami hızı Hız 72 km/saat. Tank topu 120 mm/52 çapında. Tankın otomatik doldurucusu var. Bu sayede hem dakikadaki atış hızı artmış hem de mürettebatı 3 kişiye düşmüş. Tankın üzerinde bir adet 12.7 mm uçaksavar makineli tüfeği ile içerden ateşlenen bir adet 7,62 mm makineli tüfek var.
Diğer bir Fransız tankı da Leclerc Ascalon 120’nin kulesi entegre edilmiş modeli. Bu tankın topu 120 mm çapında. 12.7 mm uçaksavar makineli tüfeği ile 7.62 mm makineli tüfeği var. Bu tankta ayrıca; SİHA ve dronlara karşı kullanılmak üzere 30 mm top bulunuyor. Bu tank da otomatik doldurucuya sahip. 22 adet top mermisi taşıyor. Sis havanları ve aktif koruma sistemi var. Tanktaki belki de en önemli yenilik, kara hedefleri ve tanksavar füze mevzilerine atılabilen üç adet dolanan mühimmatı bulunması.
Satıh hedeflerine karşı kullanılan, patlayıcı yüklü bir tür insansız hava aracı olan dolanan mühimmatlar, çoğunlukla taşınabilir yapıda olup; ufak ve düşük maliyetli birer seyir füzesine benzemektedirler. Dolanan mühimmatları, güdümlü mühimmatlardan ayıran en temel fark, spesifik bir hedef için ateşlenme gereksiniminin olmamasıdır. Hedef tespit ve değerlendirmenin, ateşleme gerçekleştirildikten sonra yapılması mümkündür. (1)
Bahsedeceğimiz son Fransız tankı, Leclerc Ascalon 140’nin kulesi entegre edilmiş modeli. Bu tankın topu 140 mm çapında. Tankın aktif koruma sistemi var. Bu tankın kulesinde de dron ve SİHA’lara karşı kullanmak üzere 30 mm çapında bir top var. Bu top, diğer tanklardakinden farklı olarak radar ve elektro optik sistemlerle entegre şekilde çalışıyor. Tankın, sis havanları da bulunuyor.
Şimdi de yeni model Alman tanklarına gelelim. Bunlardan ilki, Leopard 2A8. Bu tankın ağırlığı 69 ton. Zırh sisteminin geliştirilmesi ağırlığı artırmış. Tankın uzunluğu 8 metre, yani oldukça uzun. Yüksekliği ise 2.72 metre. Motoru, 1500 beygir gücünde. Azami hızı 65 kilometre. Bu tankta, yeni model Fransız ve Rus tanklarının aksine otomatik doldurucu yok. Bu sebeple, mürettebatı 4 kişi. Tankın topunun çapı 120 mm. Tankın üzerinde 7.62 mm çapında tek bir makineli tüfek var. Kara hedefleri için kullanılıyor. Ancak hem hava hem kara hedeflerine karşı kullanılabilecek çok amaçlı 76 mm çapında bir bomba atarı var.
Sis havanları bu tankta da mevcut. Bu tankın en önemli yeniliği, tanka lazer uyarıcı entegre edilebilmesi. Lazer uyarıcı, lazer güdümlü füzelere karşı mürettebatı uyarıyor. Tankın aktif koruma sistemi var. Fakat bu sistem, diğer Batı tanklarında yaygın olarak kullanılan İsrail üretimi Trophy aktif koruma sistemi değil. Gazze’de, Trophy’nin yakın mesafeden atılan tanksavar silahlarına karşı pek bir işe yaramadığı ortaya çıkınca Almanlar yeni bir sistem geliştirmişler.
Diğer bir yeni Alman tankı ise Leopard 2A RC 3.0. Bu tank, Fransız ve Rus tanklarını takip ederek insansız bir kule ve otomatik doldurucuyla teçhiz edilmiş. Böylece, mürettebat 3 kişiye düşmüş. Diğer Alman tankına göre daha hafif: Ağırlığı 60 ton. Tankın uzunluğu ise 7,95 metre, yani diğer tanka göre daha kısa. Motoru 1500 beygir gücünde. Maksimum hızı 65 kilometre/saat. Topu 120 mm fakat 130 veya 140 mm toplar da entegre edilebiliyor.
Dronlara ve SİHA’lara karşı kule üzerinde 30 mm çapında bir otomatik topu var. Önemli bir farklılık olarak bu tanka tanksavar füzeleri entegre edilebiliyor. Nitekim, prototipinin kulesinde bir adet anti tank füzesi mevcut. Almanların yeni geliştirdiği tanklardan biri de Panter tankı. Bu tank, diğer hiçbir tankta olmayan bir yeniliğe sahip. Bu tankın üzerinde, hava savunma maksatlı kullanmak için bir lazer silahı var.
Tüm bu yeniliklere bakınca hemen, bizim yapacağımız Altay tankı akla geliyor. Açık kaynaklarda belirtildiğine göre Türk Silahlı Kuvvetleri için 1000 adet tank üretilecekmiş. Bu tanklar, karar verilen prototip üzerinden devam edilerek üretilirse sonunda elimizde artık modası geçmiş ve yeni silahlar karşısında hiçbir savunma yeteneği olmayan 1000 adet tankımız olur.
Günümüzde zaman daha hızlı akıyor. Değişim de zamana koşut olarak hızla ilerliyor. Bu sebeple, bence ilk üretilecek tanklar sadece bir bölüğe, bilemedin bir tabura yetecek kadar olmalı. Bu tanklar üretilirken, bir yandan da yeni gelişmelere göre uyarlanan bir üst model üzerinde çalışmalara devam edilmeli. Böylece 1000 tankın her partisi, bir önceki modele göre daha gelişmiş ve zamanının ihtiyaçlarını karşılayabilir tanklar olur.

Dr. Mehmet ÇANLI
Dr. Mehmet ÇANLI
Tüm Makaleler

  • 17.08.2024
  • Süre : 4 dk
  • 601 kez okundu

Google Ads