Nükleer Silahlara Sahip Ülkeler Hangileridir ve Neden Diğerleri de Sahip Olamazlar?
Japonya'nın Hiroşima kentine düşen bomba, aylarca süren patlamadan kaynaklanan radyasyonla tahminen seksen bin kişiyi öldürdü. Japonya'nın Nagasaki kentine atılan bomba da benzer bir yıkıma neden oldu ve yetmiş binden fazla insan öldü. Nükleer silahlar o zamandan beri savaş zamanında kullanılmadı.
Neden bazı ülkeler nükleer silaha sahipken bazılarına izin verilmiyor? Kim izin vermiyor? Nükleer silah edinmek için bir “izin makamı” mı var?
Nükleer silah edinme hakkı tanıyan adaleti kim temin ve temsil etmektedir?
Nükleer silahlar nelerdir?
Nükleer silahlar, tek bir patlamanın tüm bir şehri yerle bir etme kabiliyetine sahip olmasıyla, dünyadaki en yıkıcı silahlar olarak kabul edilir. Nükleer silah, nükleer olmayan en güçlü silahtan bile çok daha fazla tahrip gücüne sahip ve çok daha fazla hasar veriyor, çünkü patlamalarının yıkım gücü ve hemen akabindeki radyasyon yerel halk üzerinde ve ondan sonraki on yıllar boyunca çok fazla ve derin acı ve korku yaratıyor.
Nükleer silahlar son derece güçlü patlayıcılardır. Bir nükleer patlamayı tetiklemek için atomlar ve izotoplar devreye girer.
Bombalar enerjilerini ya atomları parçalamaktan (fizyon) ya da atomların içindeki küçük parçacıkları birleştirmekten (füzyon) alır, bu yüzden nükleer bombaya bazen atom bombası da denir.
Nükleer silahlar büyük miktarda radyasyon yayar. Yıkıcı silahlar radyasyon hastalığına neden olabilir, bu nedenle halk üzerindeki etkileri patlamadan sonra onlarca yıl sürer.
Nükleer silahlar tarihte yalnızca iki kez kullanıldı. İkinci Dünya Savaşı sırasında Japonya'ya karşı kullanıldılar ve feci bir yıkıma ve muazzam bir can kaybına neden oldular.
Japonya'nın Hiroşima kentine düşen bomba, aylarca süren patlamadan kaynaklanan radyasyonla tahminen seksen bin kişiyi öldürdü. Japonya'nın Nagasaki kentine atılan bomba da benzer bir yıkıma neden oldu ve yetmiş binden fazla insan öldü.
Nükleer silahlar o zamandan beri savaş zamanında kullanılmadı.
Dokuz ülke; Çin, Fransa, Hindistan, İsrail, Kuzey Kore, Pakistan, Rusya, Birleşik Krallık ve ABD şu anda nükleer silahlara sahiptir.
Kim nükleer silah geliştirebilir?
Teorik olarak, teknolojiye, zekaya ve nükleer tesislere sahip hemen hemen herkes nükleer silah geliştirebilir (detayı için bknz ref.-1).
Ancak ülkelerin nükleer silah edinmesine izin verilip verilmeyeceği sorusu tamamen başka bir konudur.
Nükleer silahların yayılmasını önlemek ve silahsızlanmayı teşvik etmek amacıyla, 1 Ocak 1967 tarihinde yürürlüğe giren Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması (NPT-Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons) taslağı hazırlandı.
Nükleer silaha sahip ülkeler hangileridir?
NPT'ye 191 ülke katılmış olsa da, nükleer silaha sahip beş ülkenin (Çin, Fransa, Rusya, İngiltere ve ABD) bu silahlara sahip olmasına izin veriliyor, çünkü anlaşma yürürlüğe girmeden önce bir nükleer patlayıcı silah inşa edip test ettiler.
Bu sebeple, yani önceden yaptılar ve test ettiler demekle; bu ülkelere nükleer silah bulundurma hakkı tanınması nasıl bir adaletin sonucudur? Tam bir komedi, anlayabilmek mümkün değil.
NPT anlaşmasına göre; nükleer silaha sahip devletler, sahip oldukları nükleer silah sayısını azaltmak zorundaydılar ve onları sonsuza kadar elinde tutamazlardı, ancak bazı kullanıcı ülkeler bu kuralı görmezden geldi.
Üç ülke; İsrail, Hindistan ve Pakistan NPT'ye hiçbir zaman katılmadı, Kuzey Kore ise; 2003 yılında antlaşmadan ayrıldı.
Peki bir zamanlar dünyanın üçüncü büyük nükleer gücü olan Ukrayna’daki şimdiki durum nedir?
İlginçtir, aslında Ukrayna da bir nükleer silah gücüydü ve sayı olarak Rusya ve ABD’nin ardından geliyordu. Yani; Ukrayna dünyanın en büyük üçüncü nükleer gücüydü. Sovyetler Birliği'nin çöküşü 1991 yılında doruğa ulaştı ve Ukrayna'nın Rusların topraklarında konuşlandırdığı yaklaşık beş bin nükleer silahın miras olarak Rusya’da kalmasıyla sonuçlandı.
Mayıs 1996'da Ukrayna, son nükleer silahlarının Rusya'ya geri götürüldüğünü gördü.
Ukrayna'nın nükleer cephaneliğinin kaldırılması, diplomatlar ve barış aktivistlerinin bu ülkeyi sözde nükleer güçlerin olduğu bir dünyada örnek bir davranış olarak göstermelerine ve genellikle silah kontrolünün bir zaferi olarak lanse etmelerine olanak sağladı. Aslında, Ukrayna bu silahları Rusya’ya vermek zorunda kalmıştı, yani nükleer silahsız kalmaya gönüllü değildi.
Budapeşte Muhtırası olarak bilinen bir anlaşma, 1994 sonlarında Rusya, ABD, İngiltere ve Ukrayna tarafından imzalandı ve hiçbir ulusun Ukrayna'ya karşı güç veya tehdit kullanmayacağına ve egemenliğine ve mevcut sınırlarına saygı duyacağına söz verdi. Anlaşmaya göre, saldırı gerçekleşirse, imzacılar Ukrayna'ya yardım etmek için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden derhal harekete geçeceklerini taahhüt etti. Aynı Rusya 2022 yılında Ukrayna’yı işgale kalkıştı ve halen bu işgal teşebbüsü devam ediyor.
Hiç nükleer silahsız bir dünya görecek miyiz?
Dünyadaki nükleer silahların sayısı aslında azalıyor.
NPT sayesinde; 1986 yılındaki yetmiş bine karşılık bugün on dört bin nükleer silah var. Bazı ülkeler; Rusya, İngiltere ve ABD stoklarını azaltıyor, ancak diğerleri; Çin, Hindistan, Kuzey Kore ve Pakistan ise stoklarını artırdı veya böyle olduğuna dair bir ortak kanaat mevcut.
Temmuz 2017'de, yüzden fazla ülke nükleer silahları tamamen yasaklayan bir BM anlaşmasını onayladığında, ancak nükleer silahlara sahip iki ülke; Rusya ve ABD anlaşmayı boykot ettiğinde, dünya nükleer silahlardan kurtulmaya bir adım daha yaklaşmış gibi görünüyordu.
Fransa ve Birleşik Krallık, nükleer caydırıcılığın yetmiş yılı aşkın bir süredir, özellikle Avrupa'da, NATO aracılığıyla dünyayı görece barış içinde tutmak için önemli olduğunu savunarak, anlaşmanın uluslararası güvenlik gerçeklerini dikkate almadığını söylediler.
İngiltere ve ABD gibi ülkeler nükleer stoklarını azaltırken, uzmanlar hala mevcut cephaneliklerini modernize ettiklerini ve iyileştirdiklerini söylüyor. Örneğin, Birleşik Krallık nükleer silah sistemlerini güncelliyor ve ABD, 2040'larda nükleer yeteneklerini yükseltmek için 1 trilyon dolardan fazla harcayabilir. Kuzey Kore nükleer programını test etmeye ve geliştirmeye devam ediyor.
Bugün dünya otuz yıl öncesine göre daha az nükleer silaha sahip olsa da, yakın gelecekte gerçekten nükleer silahlardan arınmış bir dünya görebilecekmişiz gibi görünmüyor.
Nükleer silah bir işe yarıyor mu?
Evet yarıyor! Nükleer silah en ciddi caydırıcı savunma silahıdır. Bugüne kadar nükleer silahı olan hiçbir ülke işgal edilmedi/edilemedi. ABD haricinde hiçbir ülke nükleer silahı saldırı amaçlı kullanmadı. Sadece ABD’nin elindeki nükleer silahlar tüm dünyayı birkaç kez yok etmeye yeter de artar. Bu durumda; tüm dünya bu gücü saldırı amaçlı kullanma insafsızlığını gösterebilmiş bir ülkeye mi dünya barışını emanet edecek? Nükleer silah kullanmadı ama gerekirse kullanacağım diyen Rusya’ya da güvenmemek gerek. Nükleer silahları elinde tehdit ve saldırı amaçlı tutan İsrail’i de denkleme dahil etmek gerekir.
Peki, biz, Türkiye olarak; nükleer silah sahibi olmalı mıyız?
Evet Türkiye nükleer silaha sahip olmalıdır. Çünkü, sürekli ülkesini işgal etmekle tehdit eden, zamanında teşebbüs de eden ve boyunun ölçüsünün çok üzerinde silahlanan, akıllanmayan, iyi niyetten hiç anlamayan, hatta iyiniyeti zayıflık olarak algılayan, Türk düşmanlığını milli birlik motivasyonu olarak kullanan ve körükleyen, faydalı taşeron olarak kullanılmaya da çok müsait, ezeli bir düşmana sahiptir.
Nükleer gücümüzü düşmana deklare edip, “hadi saldır bakalım saldırabilirsen” demek gerekir. Bu durumda savunma harcamalarımız ciddi şekilde düşecek, güvenlik kaygılarımız azalacak, savunmadan artan tasarruf ülkemizin kalkınması, milletimizin refah payının artırılması amaçlı kullanılabilecektir.
Ayrıca, muhtemel nükleer gücümüz başka potansiyel düşmanlarımızın da “akıllı ve sağduyulu davranmalarına” katkı sağlayacaktır.
Türkiye, nükleer silaha sahip olsa eğer; onları saldırı amaçlı kullanır mı?
Hayır; kullanmaz. Türk milleti asil ve merhametlidir. Türkiye, eğer nükleer eğer silaha sahip olursa; onları sadece caydırıcı amaçla elinde bulunduracaktır.
Peki Türkiye nükleer silah üretebilir mi?
Evet üretebilecek kabiliyete ve potansiyele sahiptir. Taktik nükleer başlıklar üretmeli, onları füzelerden ve uçaklardan fırlatılabilecek mühimmat geometrisinde bulundurmalıdır. Konumlarına ve menzillerine dair çemberleri harita üzerinde çizmeye gerek yok diye değerlendiriyorum.
Kaynakça:
1. Ülkeler Nükleer Silahları Nasıl Üretir?
https://strasam.org/savunma/savunma-sanayii/ulkeler-nukleer-silahlari-nasil-uretir-1495