Düşünce özgürlüğü ve Eleştiri
Her türlü totaliter, monarşik ve despotik yönetimlerde iktidar vardır, ama muhalefet sadece demokrasilerde olur. O yüzden muhalefet, demokrasinin en olmazsa olmazıdır.
Demokrasilerin olmazsa olmaz kuralları vardır.
Egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olması ve milletin temsilcilerini gizli oy, açık tasnif ilkesi vasıtasıyla serbest seçimlerle belirlemesi iki ana kuraldır.
Bu kurallara; basın, düşünce ve toplanma özgürlükleri, hukukun üstünlüğü, eşitlik ve her görüşe inanışa saygı anlamına gelen çoğulculuk eklenebilir. Ayrıca demokratik yönetimde çoğunluk ilkesi geçerlidir. Seçimlerde hangi parti/partiler çoğunluk tarafından desteklenirse, onlar iktidar olur. İktidar olamayan parti/partiler ise muhalefeti oluşturur. Demokrasilerde sadece çoğunluğun değil, azınlığın da hakları korunur.
Her türlü totaliter, monarşik ve despotik yönetimlerde iktidar vardır, ama muhalefet sadece demokrasilerde olur. O yüzden muhalefet, demokrasinin en olmazsa olmazıdır.
Yukarıda açıklanan demokrasinin olmazsa olmaz kurallarına baktığımızda gerek kişisel, gerekse toplumsal olarak iktidarın eleştirilmesi kadar doğal bir durum söz konusu olamaz. Demokratik ülkelerin muasır medeniyet seviyesinde üst sıralarda bulunmasının en önemli sebebi, düşünce özgürlüğü ve iktidarı eleştirme seviyesinin yüksekliğinden kaynaklanmaktadır. Eleştiri, gelişmeyi ve ilerlemeyi sağlar, yanlıştan dönülmesine sebep olur. Eleştiriye tahammülü olmayan idarecilerin yönettiği ülkelerin gelişmesi göreceli olur. İktidarın eleştirilebilir olma ölçüsü ile o ülkenin demokratik seviyesi doğru orantılıdır. İktidarın eleştirilemediği ya da eleştirildiğinde devlet gücünün devreye sokulduğu yönetimler, kendilerini demokratik olarak betimleseler de, gerçek demokratik yönetimlerce bu şekilde algılanmazlar. Bu tarz ülkelere demokratik seviyesi yüksek ülkelerden yatırım gelmeye çekinir. Bu tarz ülkelerin borsası yükselmez, dolayısıyla ülkenin değeri bir türlü istenen seviyeye çıkmaz, parasının değeri devamlı düşer, enflasyon oranı dünya ortalamalarının çok üstünde olur. Enflasyonu yüksek olan ülkelerde ise, gelir dağılımı adaletsiz olur. Sonuç olarak halkın git gide fakirleşmesi kaçınılmazdır.
Düşünce özgürlüğü ve eleştirinin o ülkenin yönetimi tarafından kabul görme seviyesindeki azalma, günümüz dünyasındaki demokratik ülkelerde dahi yaşanmakta olan en büyük sorunlardan biridir.
İktidarın eleştirildiği, hataların ortaya çıktığı ve ders alındığı kişi ve partileri seçen halk zenginleşir, seçemeyen halk ise fakirleşir.
Seçim sadece politik değil, aynı zamanda ekonomiktir.